Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witajcie!
Zauważyłem, że upgrade'ując Debiana do Sid'a w VMware - nie pamięta on ostatniej rozdzielczości; tzn. włącza się na 1024x768, przestawiam go na 800x600, ale po restarcie znowu mam 1024x768. Wiem, że można to komendami załatwić, aczkolwiek czy da się tak zrobić, by zapamiętał? (Nie wiem :D)
Fervi
PS. Podobny problem jest też w kubuntu
Ostatnio edytowany przez fervi (2011-05-17 13:19:11)
Z czego do czego to KDE (tylko KDE?) aktualizujesz? W Wheezy i Sid jest praktycznie to samo jeśli chodzi o KDE.
Mi się wydaje, że problemem nie jest KDE, a X'y
Problem występuje wszędzie, ale Gnome przy starcie przełącza swoją rozdziałkę, a KDE korzysta z rodziałki KDM (która jest ustawiana na 1024x768) [Opieram się o info z Ubuntu].
Fervi
fervi napisał(-a):
Zauważyłem, że upgrade'ując KDE do Sid'a w VMware - nie pamięta on ostatniej rozdzielczości
/me napisał(-a):
Z czego do czego to KDE (tylko KDE?) aktualizujesz?
Odpowiesz?
fervi napisał(-a):
Mi się wydaje, że problemem nie jest KDE, a X'y
Skoro aktualizujesz KDE, to gdzie tu wina X-ów? Zawsze można ustawić daną rozdzielczość w xorg.conf.
Choinka, źle się wyraziłem :D
Chciałem napisać Debiana do Sid'a (Wheezy -> Sid)
KDE 4.6 z qt-kde.debian.net
Fervi
Ha, u mnie działa (Chakra). Klikasz w „Save as Default”?
Tak i w Save as Reset (czy jakoś tak)
Może to problem Debianowy? Wiadomo, że Debian i Ubuntu są problematyczne (chyba, że w wersji Stable/LTS)
Cóż, szkoda :P
Fervi
fervi napisał(-a):
Tak i w Save as Reset (czy jakoś tak)
To raczej brzmi jak "Przywróć ustawienia domyślne" ;)
fervi napisał(-a):
Może to problem Debianowy? Wiadomo, że Debian i Ubuntu są problematyczne (chyba, że w wersji Stable/LTS)
Pewnie tak, tutaj mają to samo. Poza tym KDE w debianowych generalnie jest słabe. :P
ArnVaker napisał(-a):
Pewnie tak, tutaj mają to samo. Poza tym KDE w debianowych generalnie jest słabe. :P
Masz rację, dziś specjalnie sprawdziłem i nie przywraca ustawionej wcześniej rozdzielczości.
Ja znalazłem dość proste rozwiązanie, choć zapewne nienajlepsze ;)
- Instalujemy GDM (aptitude download gdm, dpkg --install <plik>, apt-get -f install)
- Ustawiamy GDM jako domyślny menadżer logowania
- Instalujemy Menadżer zarządzania Monitorem z Gnome (aptitude download gnome-control-center, dpkg --install <plik> i na końcu apt-get -f install)
- Uruchamiamy polecenie gnome-display-properties
- Ustawiamy naszą rozdzielczość, dajemy zastosuj (system nie zastosuje, bo to nie gnome) i ustawiamy jako domyślne (wymagane hasło roota)
- Restart, uruchomi się system w naszej rozdzielczości
Fervi
Ostatnio edytowany przez fervi (2011-05-17 13:58:54)
fervi napisał(-a):
Ja znalazłem dość proste rozwiązanie, choć zapewne nienajlepsze ;)
- Instalujemy GDM (aptitude download gdm, dpkg --install <plik>, apt-get -f install)
- Ustawiamy GDM jako domyślny menadżer logowania
- Instalujemy Menadżer zarządzania Monitorem z Gnome (aptitude download gnome-control-center, dpkg --install <plik> i na końcu apt-get -f install)
- Uruchamiamy polecenie gnome-display-properties
- Ustawiamy naszą rozdzielczość, dajemy zastosuj (system nie zastosuje, bo to nie gnome) i ustawiamy jako domyślne (wymagane hasło roota)
- Restart, uruchomi się system w naszej rozdzielczości
Fervi
Ja bym po prostu xorg'iem chama zmusił ;)
fervi napisał(-a):
aptitude download gdm, dpkg --install <plik>, apt-get -f install
Ściągasz pakiet, instalujesz go z palca, doinstalowujesz ewentualne zależności. Czemu po prostu nie zainstalujesz normalnie pakietu?
Bo zbędne zależności ;) Apt-get chce doinstalować 300MB więcej, tylko po co ;) (Zmieściłem się w 40MB, zamiast 350)
Fervi
Ostatnio edytowany przez fervi (2011-05-17 14:44:42)
No ale jak dasz apt-get -f install, to i tak wymagane zależności zostaną dociągnięte — na to samo wychodzi. Hmm, chyba że masz włączoną automatyczną instalację pakietów polecanych. Może apt-get -f install ich nie uwzględnia, to by wyjaśniało ewentualną różnicę.
Sorki, że odświeżam :D
Kolejne rozwiązanie problemu :D
Problemem są .. X'y (a cóż by innego :D)
Wystarczy zdowngrade'ować do wersji squeeze bądź maverick (bardziej zalecane)
I tutaj szybkie pytanko, jak zrobić, by system nie chciał zaktualizować X'ów? :D
Fervi
fervi napisał(-a):
Problemem są .. X'y (a cóż by innego :D)
No nie wiem… Na Archu mam Xorga 1.10 (ten sam co w Wheezy/Sid) i działa.
fervi napisał(-a):
I tutaj szybkie pytanko, jak zrobić, by system nie chciał zaktualizować X'ów? :D
Nie wiem, w każdym razie Downgrade pomaga
I dzięki za ten link :D
Fervi