Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Zrobiłęm tą 'magiczna' komende ale nie mam takiego katalogu ;) Wogóle pierwsze raz go widze ze taki w / może wogóle być...
A jak intel może działać bez Xorg'a?? Pomożesz??
Nie bez Xorga, tylko bez pliku /etc/X11/xorg.conf oraz plików w /etc/X11/xorg.conf.d/*. Po prostu nie są niezbędne.
No ale nie działa... Może coś wkleić?? Jakieś masakry się teraz dzieją... Przestało działąć wifi i myszka przez gpm :( Niedługo się nie włączy
EDIT
wszystko popsłuł ten udev, ale juz jest ok... Co prawda wifi sie tylko 'odnalazlo', lecz nie chce się połączyć... Wyinstalowałem pakiety xsever-xorg, xterm, xfonts-base, xbase-clients, bo tylko te miałem i czekam na jakieś rady... Wierze, że ktoś miał juz taki problem :) Dziwnie te xsy startują... Nie jest to typowy czarny ekran bo jest login@host:# taki z jakiego się walneło startx... Pierwszy raz taki widze....
Ostatnio edytowany przez P@blo (2011-04-29 11:13:49)
aptitude install xserver-xorg xserver-xorg-core xserver-xorg-video-intel xserver-xorg-input-evdev xserver-xorg-input-synaptics xinit
P@blo napisał(-a):
Dziwnie te xsy startują... Nie jest to typowy czarny ekran bo jest login@host:# taki z jakiego się walneło startx... Pierwszy raz taki widze....
Hmm, a masz w ogóle jakieś środowisko graficzne?
Nie mam... Ale Zawsze tak to startowało... Moge spróbować ze srodowiskiem... Zawsze później je stawiałęm
Podam jeszcze start systemu:
Loading, please wait... INIT: version 2.88 booting Using makefile-style concurrent boot in runlevel S. Starting the hotplug events dispatcher: udevd. Synthesizing the initial hotplug events...done. Waiting for /dev to be fully populated...[ 4.889045] Error: Driver 'pcspkr' i s already registered, aborting... done. Setting preliminary keymap...done. Activating swap...done. Checking root file system...fsck from util-linux-ng 2.17.2 LINUX: clean, 39268/1281120 files, 353233/5120718 blocks done. Cleaning up ifupdown.... Setting up networking.... Loading kernel modules...done. Activating lvm and md swap...done. Checking file systems...fsck from util-linux-ng 2.17.2 HOME: clean, 374/1728512 files, 191928/6911958 blocks done. Mounting local filesystems...done. Activating swapfile swap...done. Cleaning up temporary files.... Configuring network interfaces...done. Cleaning up temporary files.... Setting up ALSA...done. Setting console screen modes. Skipping font and keymap setup (handled by console-setup). Setting up console font and keymap...done. Setting kernel variables ...done. INIT: Entering runlevel: 2 Using makefile-style concurrent boot in runlevel 2. Starting enhanced syslogd: rsyslogd. Starting ACPI services.... Starting periodic command scheduler: cron. Starting mouse interface server: gpm.
Myślisz że srodowisko coś pomoże?? Zrobie tak. instaluje to co odinstalowałem wyżej, potem gdm gnome-core. O czymś zapomniałem?
EDIT:
Już poszło... Moje przeoczenie... Okazało się że jakieś tam były niespełnione zależności w aptitude i po prostu nie instalował niektórych pakietów. Myśle że teraz będzie już z górki (ufff...)
WIELKIE DZIĘKI ARN! :)
Ostatnio edytowany przez P@blo (2011-04-30 13:50:48)
Mam jeszcze jeden problem 'od nowości'... Mianowicie, nie mogę ustawić aby gdm logował się automatycznie... Wchodzę, w System->Admin->Login Screen i pojawia się okienko niedostępne, klikam w kłódeczke i... nic sie nie dzieje... W ogóle nie reaguje na to. Nawet jak zapuszcze to z palca z sudo to dalej nic nie mogę tam zmieniać... Jak to obejść??
Chyba trzeba doinstalować jakiś pakiet, ale nie wiem jaki. ;) Na pełnej instalacji gnome to działa, u mnie nie. Choć dla mnie to i tak bez różnicy, bo wolę gdm niż gdm3. :) Jak na Archu miałem gdm3, to zrobiłem tak: https://wiki.archlinux.org/index.php/GDM#Automatic_login. Na Debianie jednak tego nie próbowałem…
Dzięki Arn :) Taka prosta rzecz ale nie wpadł bym na to żeby zamienić gdm3 na gdm :)... Oczywiście stary poczciwy gdm działa jak należy :) Dzięki wielkie :)
Mam jeszcze taki problem ale to zawsze z tym miałem problem... Mianowicie jak chce zmienić ikony (pobieram je z TEJ stony) to najczęściej pozostają stare, komputer, katalog dom, kosz. Zawsze radziłem sobie w ten sposób że podmieniałem te ikony każdą osobno... No dobra... Ale jak podmienić ikonę folderu? Przecie nie podmienię ich wszystkich... To tylko ja mam taki problem z tym czy jest jeszcze coś o czym nie wiem?
Chyba te zestawy z tej strony są jakieś niemrawe. :P Ściągnąłem trzy i we wszystkich było mniej więcej tak jak piszesz. Spróbuj np. ten: http://tiheum.deviantart.com/art/Faenza-Icons-173323228, u mnie instaluje się tak jak trzeba (instalowałem tylko „Faenza.tar.gz” z tego archiwum).
Kurcze racja... Dziwne, że nie działa z tej strony co podałem bo jak wejdzie się w motywy, jest tam u dołu link 'Więcej motywów online' i to właśnie prowadzi na tą stronę, więc to powinno działać :/
No nic :) Wielkie dzięki :)
Widać to są oficjalne motywy, a oficjalne motywy mają być paskudne. :) To chyba było jedno z założeń deweloperów tego środowiska — domyślny wygląd ma być paskudny… i już.
:D haha dobre... Znalazłem ten motyw co chciałem gdzie indziej jako .deb. Polecam :)
Instalacja motywu ikon z nieznanego deba ma też swoje wady — wymaga roota. Przeważnie obce motywy instaluje się spod użytkownika w jego katalogu domowym. Gdzieś kiedyś chyba nawet krążyło jakieś ustrojstwo na gnome-look.org. xD
EDIT: http://forum.dug.net.pl/viewtopic.php?id=15704
A no słyszałem o tym trojanie kiedyś... No racja... Ale zainstalowałem i działa :) a jest naprawde fajny :)
Motywy o których mowa w podlinkowanym wątku również działały. :]
Nawet mnie teraz nie strasz :/
Nie straszę, przecież to mało prawdopodobne żeby coś było akurat w tym motywie. :)
Heh, ci co pobrali tamte pewnie też tak myśleli…
Mam problem z MMC. Na dystrybucyjnym jądrze wszystko gra.
lspci -vvnn 0d:00.0 System peripheral [0880]: Ricoh Co Ltd Device [1180:e823] (rev 04) (prog-if 01) Subsystem: Lenovo Device [17aa:21da] Control: I/O- Mem+ BusMaster+ SpecCycle- MemWINV- VGASnoop- ParErr- Stepping- SERR- FastB2B- DisINTx- Status: Cap+ 66MHz- UDF- FastB2B- ParErr- DEVSEL=fast >TAbort- <TAbort- <MAbort- >SERR- <PERR- INTx- Latency: 0, Cache Line Size: 64 bytes Interrupt: pin A routed to IRQ 16 Region 0: Memory at d0c00000 (32-bit, non-prefetchable) [size=256] Capabilities: <access denied> Kernel driver in use: sdhci-pci
na moim 2.6.37 nie
0d:00.0 System peripheral [0880]: Ricoh Co Ltd Device [1180:e823] (rev 04) (prog-if 01) Subsystem: Lenovo Device [17aa:21da] Control: I/O- Mem+ BusMaster+ SpecCycle- MemWINV- VGASnoop- ParErr- Stepping- SERR- FastB2B- DisINTx- Status: Cap+ 66MHz- UDF- FastB2B- ParErr- DEVSEL=fast >TAbort- <TAbort- <MAbort- >SERR- <PERR- INTx- Latency: 0, Cache Line Size: 64 bytes Interrupt: pin A routed to IRQ 11 Region 0: Memory at d0c00000 (32-bit, non-prefetchable) [size=256] Capabilities: <access denied>
moduł w kernelu jest
p@blo:~$ cat /boot/config-2.6.37 |grep SDHCI_PCI CONFIG_MMC_SDHCI_PCI=y
Nie umiem sobie z tym poradzić :/ Proszę o pomoc.
Pozdrawiam
EDIT Configi jak coś:
mój
dystrb
Ostatnio edytowany przez P@blo (2011-05-07 21:43:08)
Najlepiej sam sprawdź jakie moduły z tym związane są ładowane z dystrybucyjnego, których u Ciebie brakuje.
BTW, Liquorix. :P
A mógłbym prosić o wskazówki jak to zrobić?
via lsmod oczywiście :)
No ale jak? lsmod wyświetli mi tylko moduły na dystr. i mam je wywalać po kolei? Czy jak... Nie ma czegoś takiego co by jakieś drzewa wyświetliło?
Wyświetli Ci aktualnie załadowane — czyli potrzebne żeby to (między innymi) działało. Zaznaczysz u siebie te których nie masz… i to tyle właściwie.
ArnVaker napisał(-a):
Wyświetli Ci aktualnie załadowane — czyli potrzebne żeby to (między innymi) działało. Zaznaczysz u siebie te których nie masz… i to tyle właściwie.
lepszy jest
ls -l /usr/src/linux/scripts/ver* -rwxrwxr-x 1 root root 3165 04-21 23:34 /usr/src/linux/scripts/ver_linux
Oprócz tego:
lspci -k | egrep -i 'driver|modules'
i jeszcze to: http://kmuto.jp/debian/hcl/
To by było na tyle
;-)
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2011-05-07 23:27:43)
Jacekalex: Nie wiem o co Ci chodzi… O to że wyświetla moduły poziomo a nie pionowo? ;)