Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!

Ogłoszenie

Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.

#1  2011-05-02 18:57:07

atare - Użytkownik

atare
Użytkownik

Konfiguracja klawiatury w LXDE Debian 6 i pytanie jak zmienić locales

Witam wszystkich. Środowisko LXDE bardzo mi się podoba, jednak jednym z mankamentów jest brak graficznego programiku ustawiającego układ klawiatury. Można to zrobić w konsoli poprzez dpkg-reconfigure console-data jednak szukam pełnej nakładki graficznej pozwalającej zmienić układ klawiatury na inny. Mam też pytanie w jakim katalogu są do wglądu pliki, które pobieram ale nie instaluję na komputerze poprzez komendę: aptitude -d install program. Szukałem w katalogu domowym i nie znalazłem. Poza tym mam pytanie czy jest też graficzny sposób na zmianę języka czyli klikalny graficzny zamiennik polecenia: dpkg-reconfigure locales . Jeżeli możecie pomóc z góry dziękuję. Pozdrawiam wszystkich Andrzej

#2  2011-05-02 19:12:37

yossarian - Szczawiożerca

yossarian
Szczawiożerca

Re: Konfiguracja klawiatury w LXDE Debian 6 i pytanie jak zmienić locales

Co do pobranych pakietów zajrzyj do /var/cache/apt/archives

#3  2011-05-02 19:21:20

atare - Użytkownik

atare
Użytkownik

Faktycznie są tam te pliki ale również mnóstwo innych, pewnie pozostałości. Jakim poleceniem je usunąć?

#4  2011-05-02 19:28:11

yossarian - Szczawiożerca

yossarian
Szczawiożerca

Spróbuj po prostu:

Kod:

# apt-get clean

lub

Kod:

# rm -r /var/cache/apt/archives/*.deb

Ostatnio edytowany przez yossarian (2011-05-02 19:28:37)

#5  2011-05-02 19:36:48

atare - Użytkownik

atare
Użytkownik

Dzięki śliczne wszystko się wyczyściło apt-get clean wystarczył. Pozostają mi zatem poruszone na początku wątku zapytania dotyczące klawiatury oraz locales.

#6  2011-05-02 23:48:33

azhag - Admin łajza

azhag
Admin łajza

Błogosławieni, którzy czynią FAQ.
opencaching :: debian sources.list :: coś jakby blog :: polski portal debiana :: linux user #403712

#7  2011-05-03 07:30:58

atare - Użytkownik

atare
Użytkownik

To jest zainstalowane standardowo ale w przypadku klawiatury pozwala tylko na ustawienie czasu opóźnień.

#8  2011-05-03 08:21:39

azhag - Admin łajza

azhag
Admin łajza

No to uniwersalnym narzędziem:

Kod:

setxkbmap pl
setxkbmap ru

lokalizację ustawiasz za pomocą zmiennych

Kod:

MYLOC=pl_PL.UTF8
export LC_ALL=$MYLOC LANG=$MYLOC LANGUAGE=$MYLOC

w ~/.bash_profile (lub analogicznym pliku, jeśli korzystasz z innej powłoki).

(A w tym tygodniu postaram się namazać jakiś FAQ o interfejsach debconfa).

Ostatnio edytowany przez azhag (2011-05-03 08:47:55)

Błogosławieni, którzy czynią FAQ.
opencaching :: debian sources.list :: coś jakby blog :: polski portal debiana :: linux user #403712

#9  2011-05-03 09:13:03

atare - Użytkownik

atare
Użytkownik

O to chodzi, że ja sobie to wszystko w konsoli ustawię, za pomocą wcześniej podanych komend, ale inni będą mili problem, bo jak nauczeni tylko klikać, to się konsoli boją. Dla tego typu międzynarodówki pozostaje zatem Gnome. Pamiętam kiedyś w Mint było ładowanie i zmiana kolejnych języków w Gnome, nie umiem tego typu graficznej opcji znaleźć w Debianie.

#10  2011-05-03 09:41:24

mati75 - Psuj

mati75
Psuj

Kod:

dpkg-reconfigure locales

i z listy wybrać pl_PL.UTF-8

https://l0calh0st.pl/obrazki/userbar.png

#11  2011-05-03 09:47:31

atare - Użytkownik

atare
Użytkownik

To polecenie napisałem na samym początku wątku. Teraz sobie właśnie piszę z ustawieniami włoskimi. Chodzi mi o to, czy w Debianie można zmienić język w trybie klikalnym graficznym.

#12  2011-05-03 10:27:49

ArnVaker - Kapelusznik

ArnVaker
Kapelusznik

gkdebconf — w tym można wyklikać wszystko co jest do ustawienia via dpkg-reconfigure.

#13  2011-05-03 10:29:50

andreq - Członek DUG

andreq
Członek DUG

#14  2011-05-03 12:20:51

atare - Użytkownik

atare
Użytkownik

gkdebconfig pokazuje się w menu i faktycznie jest klikalne jednak zwyły użytkownik tego nie opanuje, fbxkb nie pokazuje się w manu LXDE i nawet kiedy wpiszę w terminalu nie uruchamia się. Co jest ciekawe jak po instalacji netinstall instaluję jednym poleceniem lxde oraz gnome-core pokazuje się Evolution oraz Totem, jak najpierw zaisntaluję samo LXDE a dopiero potem po uruchomieniu xksów Gnome-core tych programów nie ma, i tak nota bene ich nie potrzebuję a przy ich próbie odistalowania każde mi aptitude usunąć gnome-core. Jak tu podać zwykłem użytkownikowi to wszystko w klikalny sposób. Można dostać białej gorączki.

#15  2011-05-03 15:12:17

Minio - Użyszkodnik

Minio
Użyszkodnik
Serwis

gnome-core wymaga zarówno evolution jak i totema (i wielu innych). Nie ma szans, że te programy są lub ich nie ma w zależności od kolejności instalowania gnome-core i LXDE. Chyba że pojawiają się jakieś błędy, o których nie piszesz.

Jak nie chcesz evolution i/lub totema, to zamiast instalować gnome-core, musisz ręcznie zaznaczyć jego wybrane zależności. Wtedy będziesz miał coś na wzór GNOME, gdyż GNOME z definicji to nie tylko menedżer okien i panele, ale kompletny zestaw oprogramowania biurkowego. Tak naprawdę to pytasz o to jak mieć GNOME, ale żeby nie mieć GNOME.

Linux daje wybór. GNOME i KDE (oraz w mniejszym stopniu XFCE) dostarczają — a przynajmniej starają się dostarczyć — kompletny zestaw oprogramowania. Jest tam wszystko, czego tylko użytkownik może potrzebować. Istnieją też menedżery okien (Openbox, Fluxbox, IceWM, Awesome itd., żeby wymienić tylko kilka) w których użytkownik sam musi sobie skompletować pasujący mu zestaw oprogramowania. Wtedy masz tylko to, co rzeczywiście jest Tobie potrzebne. Jednak okupujesz to gorszą integracją poszczególnych elementów składowych. Aktualnie to jeszcze kwestia głównie wyglądu (czyli niewielka cena), ale KDE już zmierza, a GNOME planuje zmierzać, w stronę semantycznego pulpitu. To idea która zupełnie zrewolucjonizuje zwykłą pracę z komputerem, kiedy tylko zostanie zrealizowana. Menedżery okien z definicji nigdy nie będą w stanie jej zrealizować.

#16  2011-05-03 15:32:54

atare - Użytkownik

atare
Użytkownik

Będę zaraz kolejny raz instalował Debiana zatem przekonam się czy po tym jak zainstaluję LXDE i już z pulpitu graficznego będę doinstalowywał gnome-core doinstaluje mi się Evolution i Totem. Jednak takie rozwiązanie skutkuje mi tym, że terminal root LXDE nie uruchamia się po instalacji Gnome. Mam doświadczenie z Debianem LXDE nawet z komputerowymi analfabetami i oni w zasadzie nic w tym środowisku nie namieszali po mojej instalacji. Gnome można łatwo spaprać wystarczy dolny panel przesunąć czy usunąć. A potem nie chcą mi się zwijać programy standardowo nawet jak się ten panel doda. Programy zwijają się w bok w niewidoczne miejsce. To jest bolączka Gnome nad którą nie mogę zapanować. Może ktoś zna sposób aby panel był tak jak w LXDE i nie można go było spaprać?

Ostatnio edytowany przez atare (2011-05-03 15:34:03)

#17  2011-05-05 17:27:35

atare - Użytkownik

atare
Użytkownik

Nie znalazłem rozwiązania w Gnome zatem wypróbowałem Xfce. Jestem pod wrażeniem w wydaniu debianowym. Nawet konfiguracja klawiatury jest wystarczająca da się układ klawiatury zmieniać. Jednak dziwna rzecz jest mianowicie zawsze sobie uruchamiałem w konsoli efekty pulpitu wpisując po prostu: compiz. Wyłączając kompa i włączając go z powrotem w LXDE czy innych środowiskach te efekty już się nie uruchamiały jednak w Xfce jak się okazuje mi zostały. Jakie polecenie w terminalu kończy działania tych efektów? Mam też drugie pytanie po wpisaniu w konsoli dpkg-reconfigure locales i ustawieniu nowego języka musiałem się wylogowywać by nowy język zawitał na pulpicie. Czy jest może polecenie w konsoli, które bez wylogowywania pozwoli na zmianę czy może odświeżenie pulpitu, które będzie się wiązało ze zmianą języka?

#18  2011-05-06 08:53:53

zbig - Użytkownik

zbig
Użytkownik

Co do pierwszego pytania to prawdopodobnie miałeś włączone zapisanie sesji w menadżerze sesji. Po ponownym wejściu w xfce uruchomiły się poprzednio używanie programy. Zakończenie efektów jest proste:

Kod:

pkill compiz

#19  2011-05-06 21:04:35

atare - Użytkownik

atare
Użytkownik

Po wydaniu tego polecenia w konsoli dziwnie się komp zachowuje. Coś tak jakby tracił okienka. Chyba jest jeszcze inne polecenie kończące działanie Compiza. Od razu się przyznam, że po wpisaniu w konsoli compiz, konsolę zamykam a Compiz działa nadal, może to jest problemem.

I właśnie przed chwilą wpisałem tą komendę, wylogowałem się i efekty Compiz po ponownym zalogowaniu nadal działają w środowisku Xfce. W LXDE taka sytuacja nie ma miejsca.

Ostatnio edytowany przez atare (2011-05-06 21:18:05)

#20  2011-05-06 21:56:02

atare - Użytkownik

atare
Użytkownik

Poradziłem sobie wystarczy wpisać: compiz exit

Stopka forum