Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witajcie!
Mam takiż problem, miałem Ubuntu, teraz mam Wheezy'ego i ciągle ten sam problem - Sterowniki do nVIDII
Od wczoraj używam Wheezy'ego, jednak z tą grafiką to dramat u Debiana (w Ubuntu lepiej graficzna działała, tzn. więcej rzeczy obsługiwała, a z Debianem problemy). Więc pomyślałem, że spróbuję się przemęczyć na opensource'owych sterownikach i sprawdzę czy akceleracja grafiki 3D działa. Działać, działa, w Dokumentacji Gentoo (:D) znalazłem coś o przyspieszaniu karty graficznej (itd.), i sprawdzam w lspcii - a on wykazuje, że mam kartę graficzną Intela (na naklejce z laptopa mam, że powinienem mieć tutaj nVIDIA Geforce 310m). Konkretnie system wykazuje
-PCI Devices- Host bridge : Intel Corporation Core Processor DRAM Controller VGA compatible controller : Intel Corporation Core Processor Integrated Graphics Controller Communication controller : Intel Corporation 5 Series/3400 Series Chipset HECI Controller USB Controller : Intel Corporation 5 Series/3400 Series Chipset USB2 Enhanced Host Controller Audio device : Intel Corporation 5 Series/3400 Series Chipset High Definition Audio PCI bridge : Intel Corporation 5 Series/3400 Series Chipset PCI Express Root Port 1 PCI bridge : Intel Corporation 5 Series/3400 Series Chipset PCI Express Root Port 2 PCI bridge : Intel Corporation 5 Series/3400 Series Chipset PCI Express Root Port 6 USB Controller : Intel Corporation 5 Series/3400 Series Chipset USB2 Enhanced Host Controller PCI bridge : Intel Corporation 82801 Mobile PCI Bridge ISA bridge : Intel Corporation Mobile 5 Series Chipset LPC Interface Controller SATA controller : Intel Corporation 5 Series/3400 Series Chipset 4 port SATA AHCI Controller Signal processing controller : Intel Corporation 5 Series/3400 Series Chipset Thermal Subsystem Network controller : Atheros Communications Inc. AR9285 Wireless Network Adapter System peripheral : JMicron Technology Corp. SD/MMC Host Controller SD Host controller : JMicron Technology Corp. Standard SD Host Controller System peripheral : JMicron Technology Corp. MS Host Controller System peripheral : JMicron Technology Corp. xD Host Controller Ethernet controller : JMicron Technology Corp. JMC250 PCI Express Gigabit Ethernet Controller
I teraz tak, przypuszczam, że coś się Debianowi pomerdało, choć pewien nie jestem ;]
Ma ktoś nowoczesny poradnik (najlepiej z obrazkami) jak zainstalować te cholerne sterowniki do nVIDII? :D Instalować Ubuntu nie chce mi się ... (Choć jak będę zmuszony ...)
Fervi
Yhm, lekka pomyłka z tą listą, ale nic nie szkodzi chyba
Ostatnio edytowany przez fervi (2011-04-19 16:26:16)
fervi napisał(-a):
na naklejce z laptopa mam, że powinienem mieć tutaj nVIDIA Geforce 310m
Może ktoś naklejkę pomylił? ;) Obadaj w Xorg.0.log na czym XServer chodzi aktualnie.
PS Jaki to laptop dokładnie?
lspci -k | grep -iA3 vga
prawdę powie ;)
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2011-04-19 17:11:37)
00:02.0 VGA compatible controller: Intel Corporation Core Processor Integrated Graphics Controller (rev 18)
Subsystem: ASUSTeK Computer Inc. Device 1c22
Kernel driver in use: i915
00:16.0 Communication controller: Intel Corporation 5 Series/3400 Series Chipset HECI Controller (rev 06)
Z serii K52J, sprawdzałem na necie i powinna być nVIDIA
Zobaczę na płytkach z Wingrozowymi sterowcami jakie sterowce dali
Fervi
K52JC
PS. Ładuje sterowniki Intela (Czyli lipa)
Ktoś na ceneo napisał
Laptop ma 2 karty graficzne ale niestety pod Windowsem XP nie jest widoczny Geforce 310M. Tylko działa na zintegrowanej intela. Jesteśmy skazani z tym laptopem na Windows 7 żeby działały obie :( ale poza tym zasuwa jak rakieta.
PS2. http://www.skapiec.pl/site/cat/17/comp/1034967
Tylko więcej ramu
Ostatnio edytowany przez fervi (2011-04-19 17:42:52)
Gdybyś miał 2 karty (np w technologii Optimus Nvidii) to lspci raczej pokazałby obie.
O ile obie są sprawne.
Intel i3 ma wbudowaną grafikę.
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2011-04-19 17:46:38)
Żeby to oszacować musiałbym instalować Wingrozę :/
Może Linux całkowicie nie widzi nVIDII?
Fervi
Ściągam Ubuntu 11.04 Live i zobaczę, jak nie wykryje to jakaś lipa :/