Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!

Ogłoszenie

Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.

#1  2011-04-19 16:15:54

fervi - Użytkownik

fervi
Użytkownik

Sterowniki do nVIDII

Witajcie!

Mam takiż problem, miałem Ubuntu, teraz mam Wheezy'ego i ciągle ten sam problem - Sterowniki do nVIDII

Od wczoraj używam Wheezy'ego, jednak z tą grafiką to dramat u Debiana (w Ubuntu lepiej graficzna działała, tzn. więcej rzeczy obsługiwała, a z Debianem problemy). Więc pomyślałem, że spróbuję się przemęczyć na opensource'owych sterownikach i sprawdzę czy akceleracja grafiki 3D działa. Działać, działa, w Dokumentacji Gentoo (:D) znalazłem coś o przyspieszaniu karty graficznej (itd.), i sprawdzam w lspcii - a on wykazuje, że mam kartę graficzną Intela (na naklejce z laptopa mam, że powinienem mieć tutaj nVIDIA Geforce 310m). Konkretnie system wykazuje

Kod:

-PCI Devices-
Host bridge        : Intel Corporation Core Processor DRAM Controller 
VGA compatible controller        : Intel Corporation Core Processor Integrated Graphics Controller 
Communication controller        : Intel Corporation 5 Series/3400 Series Chipset HECI Controller 
USB Controller        : Intel Corporation 5 Series/3400 Series Chipset USB2 Enhanced Host Controller 
Audio device        : Intel Corporation 5 Series/3400 Series Chipset High Definition Audio 
PCI bridge        : Intel Corporation 5 Series/3400 Series Chipset PCI Express Root Port 1 
PCI bridge        : Intel Corporation 5 Series/3400 Series Chipset PCI Express Root Port 2 
PCI bridge        : Intel Corporation 5 Series/3400 Series Chipset PCI Express Root Port 6 
USB Controller        : Intel Corporation 5 Series/3400 Series Chipset USB2 Enhanced Host Controller 
PCI bridge        : Intel Corporation 82801 Mobile PCI Bridge 
ISA bridge        : Intel Corporation Mobile 5 Series Chipset LPC Interface Controller 
SATA controller        : Intel Corporation 5 Series/3400 Series Chipset 4 port SATA AHCI Controller 
Signal processing controller        : Intel Corporation 5 Series/3400 Series Chipset Thermal Subsystem 
Network controller        : Atheros Communications Inc. AR9285 Wireless Network Adapter 
System peripheral        : JMicron Technology Corp. SD/MMC Host Controller 
SD Host controller        : JMicron Technology Corp. Standard SD Host Controller 
System peripheral        : JMicron Technology Corp. MS Host Controller 
System peripheral        : JMicron Technology Corp. xD Host Controller 
Ethernet controller        : JMicron Technology Corp. JMC250 PCI Express Gigabit Ethernet Controller

I teraz tak, przypuszczam, że coś się Debianowi pomerdało, choć pewien nie jestem ;]

Ma ktoś nowoczesny poradnik (najlepiej z obrazkami) jak zainstalować te cholerne sterowniki do nVIDII? :D Instalować Ubuntu nie chce mi się ... (Choć jak będę zmuszony ...)

Fervi

Yhm, lekka pomyłka z tą listą, ale nic nie szkodzi chyba

Ostatnio edytowany przez fervi (2011-04-19 16:26:16)

#2  2011-04-19 17:01:55

ArnVaker - Kapelusznik

ArnVaker
Kapelusznik

Re: Sterowniki do nVIDII

fervi napisał(-a):

na naklejce z laptopa mam, że powinienem mieć tutaj nVIDIA Geforce 310m

Może ktoś naklejkę pomylił? ;) Obadaj w Xorg.0.log na czym XServer chodzi aktualnie.

PS Jaki to laptop dokładnie?

#3  2011-04-19 17:11:17

Jacekalex - Podobno człowiek...;)

Jacekalex
Podobno człowiek...;)

Kod:

lspci -k | grep -iA3 vga

prawdę powie ;)

Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2011-04-19 17:11:37)

W demokracji każdy naród ma taką władzę, na jaką zasługuje ;)
Si vis pacem  para bellum  ;)       |       Pozdrawiam :)

#4  2011-04-19 17:33:48

fervi - Użytkownik

fervi
Użytkownik

00:02.0 VGA compatible controller: Intel Corporation Core Processor Integrated Graphics Controller (rev 18)
        Subsystem: ASUSTeK Computer Inc. Device 1c22
        Kernel driver in use: i915
00:16.0 Communication controller: Intel Corporation 5 Series/3400 Series Chipset HECI Controller (rev 06)

Z serii K52J, sprawdzałem na necie i powinna być nVIDIA

Zobaczę na płytkach z Wingrozowymi sterowcami jakie sterowce dali

Fervi

K52JC

PS. Ładuje sterowniki Intela (Czyli lipa)

Ktoś na ceneo napisał

Laptop ma 2 karty graficzne ale niestety pod Windowsem XP nie jest widoczny Geforce 310M. Tylko działa na zintegrowanej intela. Jesteśmy skazani z tym laptopem na Windows 7 żeby działały obie :( ale poza tym zasuwa jak rakieta.

PS2. http://www.skapiec.pl/site/cat/17/comp/1034967
Tylko więcej ramu

Ostatnio edytowany przez fervi (2011-04-19 17:42:52)

#5  2011-04-19 17:43:44

Jacekalex - Podobno człowiek...;)

Jacekalex
Podobno człowiek...;)

Gdybyś miał 2 karty (np w technologii Optimus Nvidii) to lspci raczej pokazałby obie.
O ile obie są sprawne.
Intel i3 ma wbudowaną grafikę.

Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2011-04-19 17:46:38)

W demokracji każdy naród ma taką władzę, na jaką zasługuje ;)
Si vis pacem  para bellum  ;)       |       Pozdrawiam :)

#6  2011-04-19 17:45:57

fervi - Użytkownik

fervi
Użytkownik

Żeby to oszacować musiałbym instalować Wingrozę :/

Może Linux całkowicie nie widzi nVIDII?

Fervi

Ściągam Ubuntu 11.04 Live i zobaczę, jak nie wykryje to jakaś lipa :/

Stopka forum