Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam.
Od jakiegoś czasu mam problem ze sprzętem. Dosyć często zdarza się, że gdy oglądam coś na youtube komputer samoczynnie się wyłącza. Jak mogę sprawdzić co może być przyczyną?
Wyłącza się na zasadzie normalnego "shutdown" (czytaj tak jakb ktoś mu wydał komendę), czy też z miejsca się robi czarny ekran i już?
Podaj dokładna konfigurację sprzętu,markę zasilacza i jego moc.
Najczęściej samoczynne wyłączanie jest problemem z zasiłką - ale u mnie np był kiedyś jakiś błąd w BIOS z "Shutdown temperature" - jak ustawiłem na jakąkolwiek to zdarzało się mu wyłączać samoistnie - jak wyłączyłem, wszystko wróciło do normy.
Może to tez być problem z przegrzewaniem jakichś części - czy zaraz po wyłączeniu da się go normalnie włączyć i pracować jakby nigdy nic, czy też trzeba trochę odczekać?
Ostatnio edytowany przez Huk (2011-04-16 17:23:01)
Robię coś, np. oglądam film, po chwili pojawia się na około 2 sekundy czarny ekran z napisami i wyłącza się komputer. Tak jak po wydaniu polecenia shutdown.
To jest laptop: Acer 5220
Chciałem w logach sprawdzić co może być nie tak ale nie bardzo wiem na co zwrócić szczególna uwagę.
Nie mam pewności ale wydaje mi się że takie rzeczy są zapisywane w /var/log/syslog.X
gdzie X to jakiś numerek - sprawdź czy tam czegoś nie ma, mógłbyś spróbować wyłączyć ACPI przy starcie - bez tego raczej samo z siebie się nie powinno wyłączyć... a przynajmniej nie całkowicie.
Ja bym szukał w /var/log/messages.
Poza tym podobne cyrki widziałem z Flashem i sterami do Radeonów, ale ten lapek podobno ma grafikę Intel GMA X3100.
Spróbował też na innym kernelu, na początek, jeśli z logów nie wyniknie jakaś czytelna odpowiedź, - co jest grane.
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2011-04-16 18:12:00)
Tutaj jeszcze wypadało by zadać pytanie - czy problemy zaczęły się:
1.Sporadycznie po aktualizacji systemu
2.Sporadycznie przed jakąkolwiek aktualizacją
3.Od instalacji systemu tak było
Jeżeli odp 2 to mogło by to (teoretycznie) wskazywać na przegrzewanie się jakichś podzespołów i automatyczne wyłączanie przez to.
Problem występuje zarówno na Win32 jak i na debianie.
Na Win$ i Debianie? przegrzewa się procek, albo coś na płycie, i następuje automatyczne wyłączenie awaryjne.
To już jest zadanie dla serwisu, - walnięty sprzęt.
Miałem coś podobnego po zwarciu w karcie dźwiekowej, system się automatycznie wyłączał po kilku minutach, skończyło się wymianą płyty (na szczęście była na gwarancji).
To by było na tyle
;-)
Ja bym jeszcze przed serwisowaniem porządnie przedmuchał - jeżeli od cholery kurzu naszło to może to być przyczyną - albo sprężone powietrze z dowolnego sklepu komputerowego, albo pompka elektryczna do materaca - albo zwykły odkurzacza do wylotu powietrza (samemu tym nie robiłem ale ludzie twierdzą że działa bardzo sprawnie... głowy jednakże nie daję i nie odpowiadam za żadne uszkodzenia ;] )
Ostatnio edytowany przez Huk (2011-04-16 19:02:47)
Sprawdź napięcia na PSU.
torrentow napisał(-a):
Sprawdź napięcia na PSU.
To laptop.