Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!

Ogłoszenie

Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.

#1  2011-04-05 23:28:27

iClean - Użytkownik

iClean
Użytkownik

VirtualBox, serwer lokalny, dostęp z hosta

Witam

Problem jest dość poważny. Zainstalowałem Linux openSUSE 11.4 na VirtualBoxie. Zainstalowałem na nim XAMPP'a ( LAMPP ). Sieci mam skonfigurowane następująco: NAT, Mostkowanie hosta. Jeśli uruchomię Apache na komputerze-hoscie to bez problemu go widzę w Linuxie. Wystarczy, że podaję IP w mojej podsieci. Jednak chcę odwrotny efekt. Podając IP maszyny wirtualnej mam dostęp do serwera Apache. Jednak kombinuję z sieciami długi czas. http://10.0.2.15 ( ifconfig -a) z poziomu hosta nie daje żadnych efektów, z poziomu maszyny wirtualnej jest widoczny localhost.

Nie wiem co dalej robić. Proszę o jakąkolwiek pomoc z waszej strony.

Komputer-Host to Windows7 32bit.

#2  2011-04-06 00:08:23

NIC - Członek DUG

NIC
Członek DUG
Serwis

Re: VirtualBox, serwer lokalny, dostęp z hosta

Dziwny ten adres podałeś, zazwyczaj to są jakieś 192.168.x.x lub podobnie wysokie.
Zobacz/Pokaż

Kod:

ifconfig -a

VirtualBox tworzy swoje interfejsy v"cośtam" (nawet dwa), jeden z nich jest chyba tym którego potrzebujesz.
Poza tym analogicznie do Linuksa - Windows też powinien jakieś "Połączenie sieciowe" utworzyć (w linuksie są to wspomniane interfejsy)

PS. Standardowy test: spinguj wirtualną maszynę. (w drugą stronę sens mniejszy, bo skoro internet udostępnia maszynie, więc spingować musi)

Stronka-dom: http://titek.victorygames.pl
Jabber: nic@jabster.pl
Hobby: kompilowanie Linuksa, Bluetooth
Dystrybucja: żadna, bliski krewny LFS, składak

#3  2011-04-06 04:06:01

Jacekalex - Podobno człowiek...;)

Jacekalex
Podobno człowiek...;)

Puśc Virtualboxa przez interfejs Vboxnet0 - a potem normalny routing z przekierowaniem portów i maskaradą.
Wtedy będziesz miał opełną kontrolę nad routingiem Vboxa.
Zmienisz to w ustawieniach sieciowych VM, typ interfejsu sieciowego.

EDYTA:
Pomyłka, tak się robi w Linuxie, czy to pójdzie w Windows, pojęcia nie mam,
ale możesz spróbować.

Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2011-04-06 04:08:14)

W demokracji każdy naród ma taką władzę, na jaką zasługuje ;)
Si vis pacem  para bellum  ;)       |       Pozdrawiam :)

#4  2011-04-06 08:29:17

ba10 - Członek DUG

ba10
Członek DUG
Serwis

Jeśli wybrałeś w VirtualBoxie dla konkretnej maszyny na karcie sieciowej NAT to nie pójdzie, ponieważ VB zezwala na ruch w jedna stronę.
Jednym z rozwiązań jest na karcie sieciowej maszyny VB  wybrac Host Only , na windowsie zmostkować fizyczny interfejs np. Połączenie Lokalne z interfejsem virtualboxowym np. VirtualBox host-only network.

"Jeżeli chcesz się nauczyć Linuksa, to pierwsze co musisz zrobić to odrzucić wszelkie przyzwyczajenia wyniesione z poprzedniego systemu. Twoja wiedza jest o tyle zgubna, że daje Ci poczucie że coś jednak wiesz — jednak w kontekście Linuksa prawdopodobnie nie wiesz jeszcze nic." Minio
Mój Blog, a później Tańczymy ;)

#5  2011-04-06 09:24:15

hello_world - Członek DUG

hello_world
Członek DUG
Serwis

Po co NAT?
Wybierz na maszynie wirtualnej (hoście) typ sieci Mostek(Bridge) i to jest tyle. Jeżeli adresacje dla gospodarza(tutaj windows) otrzymujesz z dhcpa to wirtualny host również sobie pobierze adres. Jeżeli adresację na gospodarzu masz na sztywno to i na wirtualce z reki zrobisz adresację static.
Jeżeli potzrebujesz miec wirtualkę za natem to zrobisz to poprzez iptables

#6  2011-04-06 10:07:15

iClean - Użytkownik

iClean
Użytkownik

Mógłby ktoś jeszcze dokładniej? Nie jestem geekiem w linuxach.

Sprawdzałem w połączeniach sieciowych na Windowsie i wykrywa sieć VirtualBox Host-Only Adapter, ale nie zezwala na dostęp do internetu oraz podaje, że DSCP jest wyłączony choć jest domyślnie w VirtualBoxie włączony ( sprawdzałem w ustawieniach globalnych ).

Proszę, niech ktoś krok po kroku pokaże w jaki sposób poprawnie to wszystko skonfigurować.

Jest postęp. Przy host-only maszyna wirtualna podaje mi przy ifconfig -a dla eth0 IPv4: 192.168.56.101. Jednak w maszynie nie mam ani dostępu do Internetu, ani też z hosta do maszyny.

#7  2011-04-06 10:19:15

Jacekalex
Podobno człowiek...;)

To dodaj w Vboxie drugi  interfejs NAT (dla każdej VM możesz ustawić 4 interfejsy), i Vox internet może mieć z NAT, a ty w systemie masz wszystko z Vboxa na adresie 192.168.56.101.

Tylko jeden kłopot, jeśli to SUSE, to ma skonfigurowanego firewalla, którego musisz albo wyłaczyć, albo otworzyć konieczne porty.
O ile pamiętam, da się to wyklikać YAST.

To by było na tyle
;-)

#8  2011-04-06 10:37:50

iClean - Użytkownik

iClean
Użytkownik

Chodzi ci o Interfejsy czy o Karty sieciowe w wirtual boxie? Chodzi czy indywidualne dla maszyny czy w ustawieniach globalnych.

/* Albo jestem upierdliwy albo jestem po prostu niedoinformowany */

Działa. Lecz IP teraz to 192.168.56.102. Chłopie..., jesteś KIMŚ ;-)

#9  2011-04-06 12:04:10

Jacekalex
Podobno człowiek...;)

W ustawieniach maszyny wirtualnej masz zakladkę sieć.
Tam możesz ustawić 4 interfejsy, jeden już masz gotowy, dodajesz drugi jako NAT z DHCP. - tamtędy SUSE będzie mialo neta.

Akurat Suse na Vboxie nie testowałem, zdażalo się Debiana, Ubuntu, Puppy, kilka innych Linuxow, FreeBSD.
Ale jeśli SUSE jest Linuxem, i ma działający udev (a raczej ma) to powinno drugą sieciówkę zobaczyć bez problemu, i z DDHCP zassać parametry połączenia włącznie z routingiem.

Co do mostkowania interfejsu Vboxa, to nie wiem, skąd masz internet, u mnie postawienie mostka kończy się zazwyczaj brakiem neta, dlatego Vboxa zawsze puszczam przez maskaradę.
Tylko że Windows nie wspiera takich rozwiązań, o iptables na Win7 też nie słyszalem :D

To by bylo na tyle
;-)

Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2011-04-06 12:05:14)

Stopka forum