Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam
Problem jest dość poważny. Zainstalowałem Linux openSUSE 11.4 na VirtualBoxie. Zainstalowałem na nim XAMPP'a ( LAMPP ). Sieci mam skonfigurowane następująco: NAT, Mostkowanie hosta. Jeśli uruchomię Apache na komputerze-hoscie to bez problemu go widzę w Linuxie. Wystarczy, że podaję IP w mojej podsieci. Jednak chcę odwrotny efekt. Podając IP maszyny wirtualnej mam dostęp do serwera Apache. Jednak kombinuję z sieciami długi czas. http://10.0.2.15 ( ifconfig -a) z poziomu hosta nie daje żadnych efektów, z poziomu maszyny wirtualnej jest widoczny localhost.
Nie wiem co dalej robić. Proszę o jakąkolwiek pomoc z waszej strony.
Komputer-Host to Windows7 32bit.
Dziwny ten adres podałeś, zazwyczaj to są jakieś 192.168.x.x lub podobnie wysokie.
Zobacz/Pokaż
ifconfig -a
VirtualBox tworzy swoje interfejsy v"cośtam" (nawet dwa), jeden z nich jest chyba tym którego potrzebujesz.
Poza tym analogicznie do Linuksa - Windows też powinien jakieś "Połączenie sieciowe" utworzyć (w linuksie są to wspomniane interfejsy)
PS. Standardowy test: spinguj wirtualną maszynę. (w drugą stronę sens mniejszy, bo skoro internet udostępnia maszynie, więc spingować musi)
Puśc Virtualboxa przez interfejs Vboxnet0 - a potem normalny routing z przekierowaniem portów i maskaradą.
Wtedy będziesz miał opełną kontrolę nad routingiem Vboxa.
Zmienisz to w ustawieniach sieciowych VM, typ interfejsu sieciowego.
EDYTA:
Pomyłka, tak się robi w Linuxie, czy to pójdzie w Windows, pojęcia nie mam,
ale możesz spróbować.
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2011-04-06 04:08:14)
Jeśli wybrałeś w VirtualBoxie dla konkretnej maszyny na karcie sieciowej NAT to nie pójdzie, ponieważ VB zezwala na ruch w jedna stronę.
Jednym z rozwiązań jest na karcie sieciowej maszyny VB wybrac Host Only , na windowsie zmostkować fizyczny interfejs np. Połączenie Lokalne z interfejsem virtualboxowym np. VirtualBox host-only network.
Po co NAT?
Wybierz na maszynie wirtualnej (hoście) typ sieci Mostek(Bridge) i to jest tyle. Jeżeli adresacje dla gospodarza(tutaj windows) otrzymujesz z dhcpa to wirtualny host również sobie pobierze adres. Jeżeli adresację na gospodarzu masz na sztywno to i na wirtualce z reki zrobisz adresację static.
Jeżeli potzrebujesz miec wirtualkę za natem to zrobisz to poprzez iptables
Mógłby ktoś jeszcze dokładniej? Nie jestem geekiem w linuxach.
Sprawdzałem w połączeniach sieciowych na Windowsie i wykrywa sieć VirtualBox Host-Only Adapter, ale nie zezwala na dostęp do internetu oraz podaje, że DSCP jest wyłączony choć jest domyślnie w VirtualBoxie włączony ( sprawdzałem w ustawieniach globalnych ).
Proszę, niech ktoś krok po kroku pokaże w jaki sposób poprawnie to wszystko skonfigurować.
Jest postęp. Przy host-only maszyna wirtualna podaje mi przy ifconfig -a dla eth0 IPv4: 192.168.56.101. Jednak w maszynie nie mam ani dostępu do Internetu, ani też z hosta do maszyny.
To dodaj w Vboxie drugi interfejs NAT (dla każdej VM możesz ustawić 4 interfejsy), i Vox internet może mieć z NAT, a ty w systemie masz wszystko z Vboxa na adresie 192.168.56.101.
Tylko jeden kłopot, jeśli to SUSE, to ma skonfigurowanego firewalla, którego musisz albo wyłaczyć, albo otworzyć konieczne porty.
O ile pamiętam, da się to wyklikać YAST.
To by było na tyle
;-)
Chodzi ci o Interfejsy czy o Karty sieciowe w wirtual boxie? Chodzi czy indywidualne dla maszyny czy w ustawieniach globalnych.
/* Albo jestem upierdliwy albo jestem po prostu niedoinformowany */
Działa. Lecz IP teraz to 192.168.56.102. Chłopie..., jesteś KIMŚ ;-)
W ustawieniach maszyny wirtualnej masz zakladkę sieć.
Tam możesz ustawić 4 interfejsy, jeden już masz gotowy, dodajesz drugi jako NAT z DHCP. - tamtędy SUSE będzie mialo neta.
Akurat Suse na Vboxie nie testowałem, zdażalo się Debiana, Ubuntu, Puppy, kilka innych Linuxow, FreeBSD.
Ale jeśli SUSE jest Linuxem, i ma działający udev (a raczej ma) to powinno drugą sieciówkę zobaczyć bez problemu, i z DDHCP zassać parametry połączenia włącznie z routingiem.
Co do mostkowania interfejsu Vboxa, to nie wiem, skąd masz internet, u mnie postawienie mostka kończy się zazwyczaj brakiem neta, dlatego Vboxa zawsze puszczam przez maskaradę.
Tylko że Windows nie wspiera takich rozwiązań, o iptables na Win7 też nie słyszalem :D
To by bylo na tyle
;-)
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2011-04-06 12:05:14)