Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Bodzio:
Konkret sprzęt masz bo fotki pikne że hej
A ja tam w fotografię się raczej nie bawię ale... czasami uda mi się 'strzelić' coś, co bardzo mi się podoba i nie koniecznie czymś dobrym ;)
Cos w stylu....
P.S.
Pstrykane 'kalkulatorem' zimową porą - Jastarnia
Ostatnio edytowany przez BlackEvo (2011-03-31 18:48:18)
Poprosiłem winnetou aby wkleił swojego kaczora, bo miałem kilka uwag, którymi chciałbym się podzielić.
Po pierwsze - perspektywa. Na wszystkich forach i książkach zaleca się aby takie foty robić z żabiej perspektywy. Wiem, wiem - sam się nieraz do tego nie stosuję :)
Czaplę w mojej galerii robiłem leżąc w łódce.Komary mnie zeżarły - to było poświęcenie :) Za to pelikan jest z doskoku w krakowskim ZOO - całkowity brak możliwości jakiegokolwiek ustawienia.
Sprawa druga to obróbka. Zawsze, no prawie zawsze zdjęcie z aparatu cyfrowego powinno przejść obróbkę w programie graficznym.
W tym przypadku - godzina 19.30 więc ewidentny brak światła.
Moja korekta to:
- poziomy - podciągnięte o 23 punkty
- kontrast - podciągnięty o 15 punktów
- operacja na warstwach - rozjaśnienie oka i głowy
- wyostrzenie - Sharpen (Smart Redux)
@ winnetou - jak jesteś zły to usunę :)
@ BlackEvo - chciałbym mieć taki sprzęt :)
widziałem gościa w ogrodzie botanicznym w Edynburgu jak takim mieszkowym sprzętem robił kwiaty.
Kurcze Jastarnia piękna jest - muszę tam jeszcze raz pojechać :)
@Bodzio - no to to przynajmniej wygląda jak zdjęcie ;)
A tak na poważnie to moja obróbka sprowadza się do RawTherapy i ewentualnego wykadrowania. Co do rozjaśniania to próbowałem na jednej fotce (oczy modelce) ale za *uj nie potrafię :)
No nic następnę będę próbował podretuszować bardziej :) (chociaż czasem przy 100fotek to po kilku godzinach ślęczenia już człek ma dość :P)
--- Edytka ----
Taki sobie kuń. Jeszcze z czasów gdy rozbijałem się po Italli w poszukiwaniu zajęcia i pracy ;) Już niedługo "we galerii" znajdzie się trochę fot z tego uroczego miejsca, w którym przebywałem. Zdjęcie robione telefonem więc proszę nie krzyczeć na jakość :P
Ostatnio edytowany przez winnetou (2011-04-01 02:24:45)
Mam nowy nabytek :P 24" MVA :>
Dwa krokusy dla Yampress-a :)
i konik dla winnetou :)
ale jestem kawał świni :( ale to tylko na prima a' prilis
@Bodzio - bardzo przyjemne. Kiedyś też takie będę robił... ;(
winnetou napisał(-a):
@Bodzio - bardzo przyjemne. Kiedyś też takie będę robił... ;(
To powiem, że wszystko Heliosem robione
dzisiejsza wyprawa do ogrodu botanicznego w mojej wiosce
już niedługo wrzucę kilka od siebie ... ;]
Zdjęcia z serii "mój pierwszy raz"...
Ja w krzaki pojechałem, ale nic pewnie z tego nie będzie. Zobaczymy wieczorem. Robaki śpią
ja za 2 tygodnie mniej więcej już się szykuję na koniki więc może za jakiś miesiąc zabiorę też aparat ;)
Botanik, botanik... poczekam jak wszystko pokwitnie.
"była sobie żabka mała re re kum kum ..."
Bodzio twoje niebieskie krokusy.... zatykają dech w piersiach, zwłaszcza te paseczki :P
dzień bez pracy: złapać stopa, machnąć spacerek i coś czasami ustrzelić
1.
2.
I kto uwierzy że 15 min później zaszło słońce by tego dnia już poza gradobiciem nic więcej nie ofiarować....
Kuba, dzięki za dobre słowo:)
A Twoje panoramki są normalnie zajebiste :)
Wszysko robisz szaro-bure, a kurcze wiesz jakie w kolorku by były. Miodzio normalnie.
Kuba dla Ciebie, abyś wreszcie wrócił :)
Cerkiewka w Nowicy
Dobra, monitor poszedl chwilowo w odstawke wraz z aparatem - kolejne nowe zabawki kamery CCTV IP :)
Kwiatki zacne, Paciocha widokówki niczego sobie.
paoolo napisał(-a):
@Bodzio: ta Nowica? Bo są trzy na terenie Polski.
Tak, ta :)