Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: 1
Szanowni Koledzy/Koleżanki,
POPRAWKA: to Unia Europejska szykuje Dyrektywę, a nie nasz rząd ustawę - http://www.europarl.europa.eu/oeil/file.jsp?id=5849492
Dodatkowo polecam też zapoznanie się ze stronami:
http://www.panoptykon.org/content/relacje-z-debaty- … owied-na-real
http://www.panoptykon.org/content/piszemy-do-premie … nia-internetu
http://www.panoptykon.org/content/czy-blokowanie-in … -swoje-pi-tez
Potrzebujemy wsparcia i rozpropagowania tego tematu wszędzie, gdzie to tylko możliwe.
Mała uwaga, bo (biję się mocno w pierś) przy zmęczeniu materiału własnego, napisałem, że rząd Polski szykuje ustawę, co jest oczywistą nieprawdą....
To Unia szykuje dyrektywę - a później państwa członkowskie zapewne w ten czy w inny sposób będą implementować dyrektywę. Jednak pomimo tego warto przyglądać się tematowi i trzymać rekę na pulsie.
Jeszcze raz wybaczcie tę pomyłkę.
pozdrawiam,
Adam
Ostatnio edytowany przez adasiek_j (2011-02-24 19:57:44)
nasz rzad jest tak do bani jak ta ustawa ktora i tak nie wejdzie bo jej nie zdaza wprowadzic przed wyborami, a po wyborach to wiadomo - nastepny do bani rzad.
Generalnie bez sensu blokować strony dlatego, że istnieje mozliwość, że zawiera treści pedofilskie, bo z zagranicznego proxy i tak można się na nie dostać. Tak samo w Chinach jest cenzura, a co mądrzejszy korzysta z serverów proxy, przeznaczonych dla chińczyków, umiejscowionych w innych państwach.
No i bez polityki proszę.
Do naszych specjalistów z MS jakoś to nie dociera ;-)
Dlatego też potrzebujemy wsparcia dla akcji, aby "przy okazji" tego nie zrobili nam drugich Chin...
Bez polityki - tylko walka o wolność w Internecie.
Adam
Odnośnie mojego poprzedniego postu chciał bym dodać, że usuwanie tych stron po uprzednim wyśledzeniu userów i pociągniecie ich do odpowiedzialności jest bardziej skuteczne, brak blokad daje nam większe spektrum na walkę z pedofilią niż blokowanie tych stron. Powinniśmy poprawiać współprace z innymi państwami w tym kierunku aby bez problemu po wykryciu takiej strony można było przekazać sprawę dla władz/organów ścigania danego państwa. Z tego co wiem choćby USA i Rosja są azylem dla tego typu serverów ponieważ polska może błagać a itak nie zamkną witryny. No cóż niby to wszytko takie proste ale jednak zbyt zagmatwane.
Ja mam pomysł.
Zakładam kampanię na rzecz ochrony naszych rodzimych wiewiórek. Jak wiadomo, brytyjczycy sprowadzili sobie na wyspy wiewiórki amerykańskie. Takie ja ta poniżej.
A że te amerykańskie są bardziej żywotne, nie hibernują w ziemie, wyżerają jedzonko naszym wiewiórom europejskim, więc na wyspach wiewiórek z kitami na uszach już nie ma.
Niech żyją wiewióry europejskie, niech żyją szare i rude z kitami, a nie te płaskie hameryckie padalce. Precz z obcymi wpływami !!!!
ps. ludziska, opamiętajcie się :DD
a jak sie tepi nie europejskie wiewiorki, moge wspomoc akcje doslownie tylko nie znam metod.
pink napisał(-a):
a jak sie tepi nie europejskie wiewiorki, moge wspomoc akcje doslownie tylko nie znam metod.
Zwyczajnie, jak najprościej - poluje, oprawia, piecze i zjada. ;)
Ja natomiast widzę, że politycy zarówno w Unii jak i nieco bliżej ( poprzednie próby cenzurowania internetu), starają się udowodnić, że Leonid Breżniew był wielkim demokratą.
I myślę, że prędzej czy później będzie taki czy inny sposób na cenzurę, wg tego dowcipu:
Prezydent Carter pyta Leonida:
Pan to ma dobrze, nikt Pana nie krytykuje, podobno nawet macie cenzurę poczty.
Jaką cenzurę poczty?
No podobno sprawdzacie, co Ludzie w listach o was piszą?
Bzdura towarzyszu prezydencie, niczego nie czytamy i nie sprawdzamy!
Po prostu listy o antyradzieckiej treści nie są u nas doręczane.......
Co do walki z piractwem i pedofilią, to przypomina mi się inny kawał:
Arab na koniu jedzie przez pustynię.
Skręcił w stronę oazy, i nagle koń dostał szału, cofa się, zawraca, zapiera kopytami.
Czego znowu? krzyczy Arab, czemu nie idziesz.
Bbbbooo tttttaaaaaammmmm wielbłądy ze skóry obdzierają.
- Przecież ty jesteś koń, a nie wielbłąd, co cię to obchodzi?
Aaaalllleee ooonnniii najpierw zdzierają skóre, a dopiero pppottem patrzą, kto był wielbłąd, a kto nie.
Tylko ja nie zamierzam udowadniać, ze nie jestem wielbłądem.
Natomiast to, że po wydarzeniach w Tunezji i Egipcie, na polityków i urzędników Europejskich padł blady, strach, to akurat potrafię zrozumieć...
To by było na tyle
;-)
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2011-02-24 21:02:26)
Nie lubie tematów politycznych ale zdecydowałam się wypowiedzieć w tym wątku.
Interet z zasady jest i powinien pozostać medium wolnym (), w każdej społeczności grupie ludzi zdarzają się anomalie i odchylenia i ani ch całkiem nie wyeliminujemy. Bolesne jest to że politycy coraz bardziej starają się wykorzystywać sprawy związane z internetem do gry politycznej co w takiej formie jak widzimy jest żałosne.
Wszystkim tym degeneratom jak pedofile itp powinni obciąć pewną część ciała i zamykać w lochach jak w średniowieczu to nie ulega wątpliwości. Co do sposobu walki z takim zjawiskiem to blokowanie "adresów" nie jest wyjściem z sytuacji dlaczego?
- prędzej czy później takie zabezpieczenie będzie ominięte
- lepiej wydać pieniądze na wyszukanie takich degeneratów i ich karanie
- ułatwić policji procedury pozwalające na zatrzymanie podejrzanych i kontrolowanie ich komputerów itp.
- w policji można stworzyć wydziały które będą się zajmować wyszukiwaniem namierzaniem i likwidowaniem serwerów z takimi treściami oraz poszukiwanie ludzi którzy organizują taki preceder.
- każda nawet najmniejsza cenzura może prowadzić do większej i będziemy mieć kolejne chiny
Więc w tym momencie dołączam się do kampanii Bodzia
ta wiewióra bez kitek wygląda jak szczur z miotłą przywiązana do dupy...
Największa obłuda i ściema jest właśnie z tym blokowaniem treści pedofilskich.
Czy się je zablokuje, czy nie, to i tak będą funkcjonować tak czy inaczej.
Natomiast gdyby ich nie zwalczać, tylko starannie logować kto i skąd na to wchodzi, a właścicieli takich stron zamykać razem z użytkownikami, to nareszcie dzieci byłyby bezpieczne.
Bo nawet przy użyciu tora, nie każdy pedofil jest genialnym informatykiem, żeby wiedzieć, co to są np ciasteczka LSO, i ile z kompa może wyciągnąć skrypt javy (zwłaszcza z kompa z wbudowanym kluczem tpm, lub np numerem seryjnym procka i płyty głównej). :D
To by było na tyle
;-)
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2011-04-01 12:20:12)
Strony: 1