Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!

Ogłoszenie

Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.

#1  2011-03-25 20:42:18

belfer - Nowy użytkownik

belfer
Nowy użytkownik

Brak wskaźnika myszy po aktualizacji do 6.0.1

Po tej aktualizacji na jednym z moich laptopów (7-latek HP Compaq nx9020) nie widać wskaźnika myszy ani tzw.ślizgawki touchpad. Przed aktualizacją w wersji 6.0 wszystko było OK. Mysz funkcjonuje bo gdy na czuja najadę niewidzialnym wskaźnikiem na górny panel w GNOME to ikonki programów podświetlają się i po kliknięciu program się otwiera. Na pozostałych trzech laptopach i na stacjonarnym po aktualizacji do 6.O.1 wskażnik jest widoczny. Nadmieniam że na tamtym pechowym laptopie miałem Debiana Etch, Lenny i wszystko było jak należy. Zrobiłem reinstalację systemu lecz problem pozostał. Próbowałem to naprawić poleceniem ,,dpkg-reconfigure xserver-xorg,, lecz nic to nie dało. Proszę o poradę bo jest to dosyć dziwne zjawisko. Myślę że w Ubuntu lub Mincie nie było by tego problemu.

#2  2011-03-25 21:06:58

azhag - Admin łajza

azhag
Admin łajza

Re: Brak wskaźnika myszy po aktualizacji do 6.0.1

Czy możesz zainstalować na chwilę inne środowisko, np. Fluxbox, i na nim sprawdzić? Najlepiej uruchom X przez startx, nie GDM — wpisz w ~/.xinitrc:

Kod:

exec startfluxbox

wyłącz GDM i wpisz w konsoli

Kod:

startx

Sprawdzimy czy błąd tyczy się samego GNOME (ktoś zdaje się jakiś czas temu coś o niewidzialnym kursorze pod GNOME pisał, choć to chyba po wyjściu z wygaszacza było) czy w ogóle X.

Błogosławieni, którzy czynią FAQ.
opencaching :: debian sources.list :: coś jakby blog :: polski portal debiana :: linux user #403712

#3  2011-03-26 18:02:58

belfer - Nowy użytkownik

belfer
Nowy użytkownik

Re: Brak wskaźnika myszy po aktualizacji do 6.0.1

Problem nie tkwi w GNOME. Zainstalowałem wczoraj Debiana z xfce i tu też nie było wskaźnika myszy.
Dzisiaj zainstalowałem z ciekawości Ubuntu 10.04 LTS i tu było jeszcze gorzej bo X nie wystartował (czarny ekran).
Moim skromnym zdaniem karta graficzna Intel z tego laptopa nie jest prawidłowo obsługiwana przez xserver.
Ciekawy jestem jakie jest Twoje zdanie. Tak czy inaczej nie ma sobie dalej głowy tym zawracać. Dzięki.

Stopka forum