Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: 1
Po tej aktualizacji na jednym z moich laptopów (7-latek HP Compaq nx9020) nie widać wskaźnika myszy ani tzw.ślizgawki touchpad. Przed aktualizacją w wersji 6.0 wszystko było OK. Mysz funkcjonuje bo gdy na czuja najadę niewidzialnym wskaźnikiem na górny panel w GNOME to ikonki programów podświetlają się i po kliknięciu program się otwiera. Na pozostałych trzech laptopach i na stacjonarnym po aktualizacji do 6.O.1 wskażnik jest widoczny. Nadmieniam że na tamtym pechowym laptopie miałem Debiana Etch, Lenny i wszystko było jak należy. Zrobiłem reinstalację systemu lecz problem pozostał. Próbowałem to naprawić poleceniem ,,dpkg-reconfigure xserver-xorg,, lecz nic to nie dało. Proszę o poradę bo jest to dosyć dziwne zjawisko. Myślę że w Ubuntu lub Mincie nie było by tego problemu.
Czy możesz zainstalować na chwilę inne środowisko, np. Fluxbox, i na nim sprawdzić? Najlepiej uruchom X przez startx, nie GDM — wpisz w ~/.xinitrc:
exec startfluxbox
wyłącz GDM i wpisz w konsoli
startx
Sprawdzimy czy błąd tyczy się samego GNOME (ktoś zdaje się jakiś czas temu coś o niewidzialnym kursorze pod GNOME pisał, choć to chyba po wyjściu z wygaszacza było) czy w ogóle X.
Problem nie tkwi w GNOME. Zainstalowałem wczoraj Debiana z xfce i tu też nie było wskaźnika myszy.
Dzisiaj zainstalowałem z ciekawości Ubuntu 10.04 LTS i tu było jeszcze gorzej bo X nie wystartował (czarny ekran).
Moim skromnym zdaniem karta graficzna Intel z tego laptopa nie jest prawidłowo obsługiwana przez xserver.
Ciekawy jestem jakie jest Twoje zdanie. Tak czy inaczej nie ma sobie dalej głowy tym zawracać. Dzięki.
Strony: 1