Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam serdecznie. W jaki sposob wymusić na systemie używanie starszego modułu IDE / Legacy-IDE / ATA zamiast SATA ,aby partycje były widziane jako /dev/hda ,a nie /dev/sda ???? W archu wystarczyło wygenerować nowy plik init /mkinitcpio po uprzedniej edycjii pliku konfiguracyjnego.Niewiem jak to jest na debianie.
Mam stary dysk na ATA na którym nie mogę poprawnie ustawić niektórych parametrów poprzez hdparm
2.6.32-5-686 sqeeze
Wywalić z jądra SATA.
w jaki sposób?
nie chodzi mi o kompilację jądra
No to ja bym spróbował dodać ten moduł SATA do /etc/modprobe.d/blacklist.conf
poprzez wpis
blacklist nazwa-modułu
To spowoduje, że moduł sata nie wstanie po restarcie.
Może w
lsmod
dowiesz się jaki to jest moduł.
Osobiście nie miałem potrzeby robić takich rzeczy :)
Albo w zasadzie lepiej się dowiesz z:
lspci -vmm -k
Ostatnio edytowany przez marg1 (2011-03-14 21:57:17)
zblacklistowałem moduły już wcześniej
GNU nano 2.2.4 File: /etc/modprobe.d/blacklist
blacklist ipv6 blacklist ata_piix # prevent unnecessary modules from being loaded (you don't need to do this) blacklist ata_generic blacklist libata blacklist scsi_mod $$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$4
nano /etc/initramfs-tools/modules
# List of modules that you want to include in your initramfs. # They will be loaded at boot time in the order below. # # Syntax: module_name [args ...] # # You must run update-initramfs(8) to effect this change. # # Examples: # # raid1 # sd_mod piix ide_generic ide_cd ide_disk # blacklist bad driver blacklist ata_piix # prevent unnecessary modules from being loaded (you don't need to do this) blacklist ata_generic blacklist libata blacklist scsi_mod
po czym wykonałem
update-initramfs -u -k `uname -r`
Przykładowo moduł libata - który wg niektórych odpowiada za obsługę Sata nadal jest ładowany
wg tego artykułu :
http://forum.ubuntu.pl/showthread.php?t=51002&page=2
cyt
I've solved the problem editing /etc/initramfs-tools/modules, and adding this lines: piix ide_generic ide_cd ide_disk # blacklist bad driver blacklist ata_piix # prevent unnecessary modules from being loaded (you don't need to do this) blacklist ata_generic blacklist libata blacklist scsi_mod after editing: sudo update-initramfs -u after reboot I have my hard disks with the old fashioned /dev/hd*, without bugs!!!
ta metoda była skuteczna w 2007 Ubuntu . Czy można wyłączyć moduł który został wcześniej na stałe wkompilowany ?
Ostatnio edytowany przez Danio (2011-03-16 08:50:40)
Danio napisał(-a):
File: /etc/modprobe.d/blacklist
Chodzi o plik /etc/modprobe.d/blacklist.conf.
Danio napisał(-a):
blacklist ata_piix
Faktycznie używasz tego sterownika czy skopiowałeś z tamtego wątku?
W /etc/initramfs-tools/modules wpisuje się moduły, które mają zostać załadowane.
Danio napisał(-a):
Czy można wyłączyć moduł który został wcześniej na stałe wkompilowany ?
Jeżeli dany sterownik jest modułem (widać go w lsmod), to nie został wkompilowany na stałe.
ArnVaker
Chodzi o plik /etc/modprobe.d/blacklist.conf.
nie dodałem że ten plik też edytowałem
/etc/modprobe.d/blacklist.conf
# This file lists modules which will not be loaded as the result of # alias expansion, with the purpose of preventing the hotplug subsystem # to load them. It does not affect autoloading of modules by the kernel. # This file is provided by the udev package. # evbug is a debug tool and should be loaded explicitly blacklist evbug # these drivers are very simple, the HID drivers are usually preferred blacklist usbmouse blacklist usbkbd # replaced by e100 blacklist eepro100 # replaced by tulip blacklist de4x5 # replaced by tmscsim blacklist am53c974 # these watchdog drivers break some systems blacklist iTCO_wdt blacklist vga16fb blacklist nouveau blacklist rivafb blacklist nvidiafb blacklist rivatv blacklist libata blacklist scsi_mod blacklist ata_piix
blacklist ata_piix Faktycznie używasz tego sterownika czy skopiowałeś z tamtego wątku?
Myślę ,że był używany jak pamiętam - w jego przypadku blacklist odniósł skutek
Libata nadal jest używany .Niewiem czy jego wyłączenie jest drogą do wymuszenia obsługi dysków jako Ata zamiast Sata. Uniemożliwia to poprawną konfiguracje poprzez hdparm .
hdparm -tT /dev/sda8 /dev/sda8: Timing cached reads: 282 MB in 2.01 seconds = 140.57 MB/sec Timing buffered disk reads: 42 MB in 3.01 seconds = 13.96 MB/sec
W jaju masz dwie gałęzie sterowników: IDE i libata. IDE to te przestarzałe których chcesz używać, a libata to te nowe których generalnie teraz się używa. Żeby używać tych przestarzałych musisz pozbyć się wszystkich modułów ładowanych z gałęzi libata (z samym libata włącznie) i zastąpić je odpowiednikami z gałęzi IDE.
Kurde, nauczcie się czytać! Co pisze w drugim zdaniu w nagłówku blacklist.conf?
Do tego typu zabawy zalecam jednak rekompilacje jajka.
a co to za dysk i jakich parametrów nie możesz ustawić?
ArnVaker
W jaju masz dwie gałęzie sterowników: IDE i libata. IDE to te przestarzałe których chcesz używać, a libata to te nowe których generalnie teraz się używa. Żeby używać tych przestarzałych musisz pozbyć się wszystkich modułów ładowanych z gałęzi libata (z samym libata włącznie) i zastąpić je odpowiednikami z gałęzi IDE.
Jak to zrobić bo problem był niedawno przerabiany
http://forum.dug.net.pl/viewtopic.php?id=17913
http://forum.dug.net.pl/viewtopic.php?id=17872&p=2
. Nie chce popełnić jakiegoś błędu ,a z tego co przeczytałem wynika że nie znalazłem osoby której się to udało (wyłączając Archa) - przejść z SDA na HDA.
life
a co to za dysk i jakich parametrów nie możesz ustawić?
stary seagate z dma5 i 2mb cache - ale pomińmy temat hdparm
Ostatnio edytowany przez Danio (2011-03-18 08:16:22)