Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam,
mam taki problem, podłączam modem i mi go w ogóle nie wykrywa, w taki sensie ze powinno go odnaleźć jako pendrive (bo ma taka funkcje), po wpisaniu lsusb widzi go pod inna nazwą, nie mam za bardzo jak wkleić bo jestem na windzie.
No ale co dziwne udało mi się raz uzyskać połączenie zaraz po instalacji wvdial(ale ping, strony www nie działały, ale miałem tez podłaczony telefon na usb w tym czasie wiec mogło mu się cos pomylic). A potem ni chusteczki. Zatrzymuje się tutaj:
~$ wvdial --> WvDial: Internet dialer version 1.60 --> Cannot get information for serial port. --> Initializing modem. --> Sending: ATZ ATZ OK --> Sending: ATQ0 V1 E1 S0=0 &C1 &D2 +FCLASS=0 ATQ0 V1 E1 S0=0 &C1 &D2 +FCLASS=0 OK --> Modem initialized. --> Sending: ATDT*99# --> Waiting for carrier. ATDT*99# ERROR --> Invalid dial command. --> Disconnecting
a wvdial.conf
[Dialer Defaults] Init1 = ATZ Init2 = ATQ0 V1 E1 S0=0 &C1 &D2 +FCLASS=0 Modem Type = Analog Modem Phone = *99# ISDN = 0 Password = none New PPPD = yes Username = none Modem = /dev/ttyUSB0 Baud = 460800 Stupid mode = 1
jak wpisze #wvdialconf to niby wszystko wykrywa i konfiguruje (wszystko na standardowo).
dodam ze mam lennego 5.0
proszę o jakieś pomysły.
blinki napisał(-a):
po wpisaniu lsusb widzi go pod inna nazwą
Zapewne (sam mam inny modem — nie jestem pewien czy ten również tego wymaga) musisz zmienić tryb urządzenia za pomocą usb-modeswitch. Problem w tym, że pakiet jest od Squeeze dopiero.
Możesz spróbować zainstalować go (oraz zależności, zwłasza usb-modeswitch-data) ręcznie, ale marnie to widzę — zdaje się, że wyższa wersja udeva jest wymagana.
Generalnie zanim zaczniesz coś robić w związku z moim postem, zaczekaj na kogoś kto a ten właśnie modem (kilka osób ma).
Generalnie przymierzam się do pobrania nowego squeeza (CD) bo nie mam jak netinstal puścić. Sama instalacja wvdial byłą makabrą (wszystkie biblioteki i inne bzdety pobierane ręcznie i na pendrivea potem na debian)
edit.
no o nie wyobrażam sobie instalacji udeva bez internetu, niema chyba takiego hardcora :P chyba lepiej pobrać nowego linuxa
Ostatnio edytowany przez blinki (2011-02-22 16:14:04)
Mam ten modem u tego operatora i działa bezproblemowo. Nie pamiętam jak wbudowaną pamięć flash, ale kartę microsd (którą można do niego wsadzić) widzi dopiero od którejś tam wersji kernela, która pojawiła się dopiero gdy Squeeze był testowym Debianem. Czyli na kernelu z Lenny'ego pewne nie zobaczy.
U mnie ten modem działał tragicznie, o ile nie miał włożonej karty microSD. Jest nawet bug na BTS (mój zresztą): #559868.
Generalnie — aktualizuj do Squeeze'a, będzie działało bez problemów.
Mój wvdial.conf:
[Dialer Defaults] Init1 = ATZ Init2 = ATQ0 V1 E1 S0=0 &C1 &D2 +FCLASS=0 Modem Type = Analog Modem Baud = 9600 New PPPD = yes Modem = /dev/ttyUSB0 ISDN = 0 Phone = *99# Password = none Username = none Stupid Mode = 1 Auto DNS = 0
jak zainstaluje tego nowego sqeeza z CD to będę miał odpowiednie pakiety już żeby zrobić to połączenie bez internetu?
Sry za double;
Już nie mam siły na ten modem :/ Mam tego Squeeze 6.0 ale dalej nie ogarnia modemu :/ Wczoraj jakoś złapał połączenia (za pomoca network managera - kde) ale nie mam pojęcia jakim cudem nawet go nie prosiłem, a potem dupa odechciało się i przestał działać. Ta sytuacja wydarzyła się 2 rebooty po instalacji systemu, po następnych się rozłaczyło. Wpadłem na pomysł że jeszcze raz zainstaluje system bo i tak czysty był ale teraz coś nie łapie połączenia.
Uwagi:
Zauważyłem że modem jest montowany jaki /media/cdrom1/ ale też jak się zechce to go montuje.
Dalej ten sam błąd przy użyciu wvdial "Invalid dial command"
Moim zdaniem nie potrafi się dogadać z tym modemem bo raz jest pendrivem a raz nie wie czym.
Diody na modemie migają.
Zapodajcie jakieś pomysły bo mnie krew zalewa, w internecie oczywiście same cudowne rozwiązania i te same rady.
Ja już nie mam Play, ale mój działał bez problemu n takim configu:
[Dialer Defaults] Init1 = ATZ Init2 = ATQ0 V1 E1 S0=0 &C1 &D2 +FCLASS=0 Modem Type = Analog Modem Baud = 460800 New PPPD = yes Modem = /dev/ttyUSB0 ISDN = 0 Phone = *99# Password = none Username = none Stupid Mode = 1
Niewiele on się różni od tego, co podał Minio, ale jednak(inna jest przepustowość portu i brak opcji Auto DNS), więc może spróbuj mojego :)
Jeżeli idzie o montowanie go Bóg raczy wiedzieć, jak go u mnie gnome montował, nie wnikałem w to i o ile pamiętam, ja wvdial uruchamiałem przez sudo, jednak nie pamiętam czy to miało jakieś znaczenie, czy przez sudo czy bez :)
Wersja:
Pakiet: wvdial Nowy: tak Stan: zainstalowany Zainstalowany automatycznie: nie Wersja: 1.61-3 Priorytet: opcjonalny Sekcja: comm Opiekun: Thierry Randrianiriana <thierry@debian.org> Rozmiar rozpakowanego: 328 k Wymaga: ppp (>= 2.3.0), debconf (>= 0.5.00) | cdebconf, libc6 (>= 2.3.4), libgcc1 (>= 1:4.1.1), libstdc++6 (>= 4.1.1), libuniconf4.6, libwvstreams4.6-base, libwvstreams4.6-extras, debconf (>= 0.5) | debconf-2.0
Coś widzę, że Twój config był taki sam :D
Ostatnio edytowany przez marg1 (2011-03-10 13:57:40)
nie no znalazłem rozwiązanie :P po przyglądałem się wklejanym komunikatom z wvdial i o to mam ATD*99#
wiec dodałem do wvdial.conf
Dial Command = ATD
(dodam że w manualu niema nic o tym jakie są te komendy wdzwaniania)
Ale działa wiele wolniej niż na tym Network Managerze.
ale marg1 brawa za czujność :P
U mnie działał dobrze 1 Mbit jak w mordę strzelił :)
a szlak szlag by to trafił reboot i nie działa (zainstalowałem opere i zamontowałem dyski od windy) ale w zasadzie to nie był reboot tylko error pamietam tresc
option_instant_callback error -2
jakos tak
edit.
teraz jestem na debianie i działa :/ ale czuje że jak zrobie reboot to rozłączy, wydaje mi się, że debian nie wie jak ma wykrywać modem
Ostatnio edytowany przez ArnVaker (2011-03-10 17:52:07)
mój /etc/wvdial.conf:
[Dialer Defaults] Phone = *99# Username = "blank" Password = "blank" Stupid Mode = 1 Carrier Check = No SetVolume = 0 Dial Command = ATDT FlowControl = NOFLOW # Modem = /dev/ttyUSB0 Modem = /dev/ttyACM0 Baud = 460800 Init2 = ATZ Init3 = ATQ0 V1 E1 S0=0 &C1 &D2 +FCLASS=0 ISDN = 0 Modem Type = Analog Modem Init5 = AT+CGDCONT=1,"IP","internet"
działa. szybko i stabilnie. tylko sprawdź wpis odnośnie Twojego urządzenia (modemu).
używałem i na lennym, a teraz na sid (właściwie to wcześniej też na sidux i aptosid).