Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam
Chciałbym osiągnąć w linuksie osiągnąć efekt który pod windowsem nazywa się "Stereo Mix". Chodzi o to a bym mógł nagrywać w Audacity lub jakimkolwiek innym programie dźwięk który wychodzi z moich głośników. Szukając w internecie owszem znalazłem jak to zrobić ale wymagane było PulseAudio a ja chciałbym to osiągnąć wykorzystując wyłącznie sterownik ALSA. Znalazłem kilka magicznym opisów w których była mowa o edycji pliku .asoundrc. Niestety żadne z tych modyfikacji nie pomogły; czasami alsamixer po takiej modyfikacji nie chciał się uruchomić innym razem program się wykrzaczył gdy włączyłem nagrywanie.
Aha rozwiązanie w stylu "podstaw mikrofon pod głośniki" odpadają ;P
Z góry dzięki za pomoc
Ostatnio edytowany przez bigben (2011-03-19 13:39:23)
Jaka karta dźwiękowa?
Alsamixer rozpoznaje kartę jako Realtek ALC269. Poniżej wpis z lspci:
00:1b.0 Audio device: Intel Corporation 5 Series/3400 Series Chipset High Definition Audio (rev 06)
Jest zaintegrowana karta dźwiękowa w laptopie. Dźwięk normalnie chodzi w systemie tylko nie wiem jak to stereo mix ustawić.
To raczej nic z kartą nie ma wspólnego ;]
Jest plugin do ALSY który zgrywa do pliku, zapewne jego dało by się w tym wypadku wykorzystać, można by też spróbować przekierować wyjście do jakiegoś wirtualnego "wejścia", jak to zrobić dokładnie nie powiem(bo dokładnie nie wiem ;] ) ale zaraz popatrzę czy coś się da na szybko wykombinować...
Zainstalowałem tego timemachine ale okazało się że potrzebuję działającego w tle jacka. Zainstalowałem jackd wraz z qjackctl ale przy starcie dostaję komunikat:
Cannot connect to server socket err = Nie ma takiego pliku ani katalogu
Cannot connect to server socket
jack server is not running or cannot be started
Spróbowałem odpalić radio takim poleceniem jakie podałeś w tamtym wątku. O to co dostałem:
jackdmp 1.9.6
Copyright 2001-2005 Paul Davis and others.
Copyright 2004-2010 Grame.
jackdmp comes with ABSOLUTELY NO WARRANTY
This is free software, and you are welcome to redistribute it
under certain conditions; see the file COPYING for details
Cannot create thread 1 Operation not permitted
Cannot create thread 1 Operation not permitted
JACK server starting in realtime mode with priority 10
Cannot lock down memory area (Cannot allocate memory)
audio_reservation_init
Acquire audio card Audio0
creating alsa driver ... hw:0|hw:0|1024|2|44100|0|0|nomon|swmeter|soft-mode|16bit
Using ALSA driver HDA-Intel running on card 0 - HDA Intel at 0xf0b00000 irq 22
the playback device "hw:0" is already in use. Please stop the application using it and run JACK again
Cannot initialize driver
JackServer::Open() failed with -1
Failed to start server
Dźwięk w linuksie chyba mnie nie lubi.
Coś blokuje kartę dźwiękową
Pokaż
lsof /dev/dsp* /dev/audio* /dev/mixer* /dev/snd/*
COMMAND PID USER FD TYPE DEVICE SIZE/OFF NODE NAME chrome 4190 artur mem CHR 116,4 4429 /dev/snd/pcmC0D0p chrome 4190 artur 33r CHR 116,2 0t0 4325 /dev/snd/timer chrome 4190 artur 34u CHR 116,4 0t0 4429 /dev/snd/pcmC0D0p chrome 4190 artur 35u CHR 116,7 0t0 4434 /dev/snd/controlC0
To bądź łaskaw najpierw przeglądarkę google-chrome wyłaczyć :)
Wyłączyłem Chrome i odpaliłem jackd. Oto co dostałem w odpowiedzi:
jackdmp 1.9.6 Copyright 2001-2005 Paul Davis and others. Copyright 2004-2010 Grame. jackdmp comes with ABSOLUTELY NO WARRANTY This is free software, and you are welcome to redistribute it under certain conditions; see the file COPYING for details Cannot create thread 1 Operation not permitted Cannot create thread 1 Operation not permitted JACK server starting in realtime mode with priority 10 Cannot lock down memory area (Cannot allocate memory) audio_reservation_init Acquire audio card Audio0 creating alsa driver ... hw:0|hw:0|1024|2|44100|0|0|nomon|swmeter|soft-mode|16bit Using ALSA driver HDA-Intel running on card 0 - HDA Intel at 0xf0b00000 irq 22 configuring for 44100Hz, period = 1024 frames (23.2 ms), buffer = 2 periods ALSA: final selected sample format for capture: 16bit little-endian ALSA: use 2 periods for capture ALSA: final selected sample format for playback: 16bit little-endian ALSA: use 2 periods for playback Cannot use real-time scheduling (RR/10)(1: Operation not permitted) AcquireSelfRealTime error
Jack oraz qjacktl jako tako ruszyły ale nie mam dźwięku w głośnikach.
Jakiego dźwięku ?
U mnie działa.
/usr/bin/jackd -p512 -d alsa -r44100 -p1024 -n2 -s -S & xterm -e mplayer mms://195.94.205.211/rm -ao jack ; killall jackd
Doprecyzuj w czym problem.
Kiedy korzystam z dźwięku bez jacka to cały dźwięk idzie na głośniki w laptopie. Po podłączeniu do lapka słuchawek dźwięk znika z głośników a pojawia się w słuchawkach. Gdy używam jackd po podłączeniu słuchawek dźwięk nie pojawia się ani na głośnikach ani na słuchawkach. Co zrobić abym mógł jednocześnie korzystać z jackd i słuchawek.
Przy okazji możesz mi napisać do czego służy jack-rack? Wsród dźwiękków które chcę zgrać jest ten który pochodzi ze ScummVM, ale program nie chcę dobrowolnie współpracować z jackiem (nie ma go na liście możliwych połączeń w qjacktl). Gdzieś przed chwilą znalazłem aby spróbować z jack-rack ale nie wiem jak go poustawiać aby zgrać dźwięk z tego programu.
-------------
EDIT:
Jednak problem braku dźwięku wciąż jest. Niektóre programy po prostu nie wspierają jacka ale jakoś to przeboleje.
Ostatnio edytowany przez bigben (2011-03-14 21:06:17)
Gdy to puścisz
/usr/bin/jackd -p512 -d alsa -r44100 -p1024 -n2 -s -S & xterm -e mplayer mms://195.94.205.211/rm -ao jack ; killall jackd
To nie słyszysz radia w głośnikach ?
Wsród dźwiękków które chcę zgrać jest ten który pochodzi ze ScummVM
Nie mam pojęcia co to za program.
Dźwięk z radia słyszę a głośnikach dopóki nie podłącze słuchawek. Jak podłącze słuchawki dźwięk zamiast w nich się pojawić to "znika" i nigdzie go nie słyszę.
Jeśli chodzi o ScummVM to pozwolę sobie zarzucić linka do siebie http://bigben.jogger.pl/2011/03/04/scummvm-naprzod-przygodo/
Chciałbym zgrać jeden dźwięk z jednej z gier odpalanych przez ten program ale gdy w tle uruchomiony jest jack to nie mam dźwięku z tych gier (po wyłączeniu jacka wszystko wraca do normy).
Podaj linka do jakiejś gierki (nie za ciężkiej bo mam wolne łącze) to jutro jak znajdę chwilę to obadam co się da z tym zrobić.
Teoretycznie można zrobić asoundrca który przekieruje alsę na jacka ale nie zawsze wszystkie aplikację chcą z tym działać.
Dlatego chcę to osobiście przetestować.
Takie pytanie - chcesz zgrać coś z samego Scum'a czy też wszystkie dźwięki w systemie? Jak to pierwsze to dużo wygodniej było by chyba za pomocą pluginu alsy i modyfikacji /~.asoundrc coś jak kolo tutaj zrobił:
http://www.swview.org/blog/how-redirect-alsa-output-file
Wczoraj to testowałem i działa no problem... niestety, jako że dmixer da się podpiąć tylko do realnego sprzętu, nie można nagrywać "whatYouHear/stereoMix" w ten sposób, a tylko jedną aplikację na raz...
Coś mi tu pachnie "design flaw" w ALSIE... :/
@ilin:
Niestety jack ma to do siebie że nie jest ze wszystkim kompatybilny (wiem z doświadczenia niestety), to się powinno dać zgrywać samą ALSĄ i dało by się bez problemu gdyby nie idiotyczne ograniczenie dmixer'a :/
U mnie przy przekierowaniu asoundrcem na jacka wywala się tylko mplayer jeśli puścił bym go -ao alsa
Reszta działa.Choć być może są aplikacje których nie używam co zachowują się tak jak mplayer.
W każdym bądź razie mogę sobie nagrywać dźwięk z przeglądarek odtwarzaczy itp za pomocą timemachine.
Jacka odpalam w trybie realtime oczywiście.