Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: 1
Witam.
Usunalem caly katalog /dev/ ale nadal pojawia sie ten blad, fakt ze wszystko dziala ale draznia mnie wszelakie errory ;p , macie jakies pomysly?
mkdir /mnt/temp mount -o bind / /mnt/temp rm -r /mnt/temp/dev/.udev umount /mnt/temp
no ale wywalilem caly /dev/ czyli .udev tez zostal usunięty , osobno tez go usuwalem ale nie pomoglo ; /
Jakby go tam nie było, to nie byłoby też komunikatu. :) Może usuwałeś ten dynamiczny tworzony przez udev...
Tak mnie ciekawi...
Co dokładnie robi -o bind? Rozumiem że to jest to samo co --bind. Czytam i czytam i nie mogę dość do tego co to dokładnie robi z danym katalogiem... Bo kopia to nie jest... Czy to jest coś takiego jak ln -s na plik?? Jeśli tak to jak wywalimy w jednym to zniknie w drugim?? Jeśli nie to... Nie lapie :D
Montuje dany katalog do innego wskazanego katalogu. Po prostu... Po co to tutaj? Na odpalonym systemie w /dev domyślnie zamontowany jest wirtualny system plików via udev (czasem devtmpfs jeszcze pod tym siedzi ;)). Żeby dostać się do tego co jest "pod nim", czyli faktycznie w katalogu /dev na partycji "/", trzeba by odmontować co jest w nim zamontowane, a w przypadku /dev to kiepski pomysł. Opcja bind natomiast jest tu idealna, ponieważ nie bierze pod uwagę żadnych dodatkowo zamontowanych systemów plików (od tego jest rbind), dając wgląd w faktyczną strukturę katalogów i możliwość modyfikowania ich zawartości.
"The difference is that ordinary mount only allows you to mount a block
device in one single place, but mount --bind allows you to mount
something you've already mounted elsewhere in a second place; so you end
up with the same stuff mounted in two difference places."
i wszystko jasne , cytat z tej strony http://linux-nfs.org/pipermail/nfsv4/2006-March/003614.html
Dziękuję za wyczerpującą odpowiedź :)
Strony: 1