Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam,
Mój problem najłatwiej zaobserwować oglądając filmy w VLC, ale dotyczy generalnie całego KDE.
W czasie odtwarzania filmu VLC powinien wyłączać zarządzanie zasilaniem z KDE, tak by oglądanie było komfortowe, nie przerywane wygaszaczami ekranu etc. Jest do tego specjalna opcja w menu VLC ("wyłącz wygaszacza ekranu"), jednakże przywykłem do faktu, że działa ona co najmniej średnio. Gdy korzystałem z gnome, zainstalowałem aplikację caffeine i wszystko działało idealnie. Podobnie chciałem zrobić teraz, ale okazuje się, że to nie wystarcza.
Mimo włączonego caffeine
brat@Tweety:~/.kde/share/config$ xset -q Keyboard Control: auto repeat: on key click percent: 0 LED mask: 00000000 XKB indicators: 00: Caps Lock: off 01: Num Lock: off 02: Scroll Lock: off 03: Compose: off 04: Kana: off 05: Sleep: off 06: Suspend: off 07: Mute: off 08: Misc: off 09: Mail: off 10: Charging: off 11: Shift Lock: off 12: Group 2: off 13: Mouse Keys: off auto repeat delay: 250 repeat rate: 30 auto repeating keys: 00ffffffdffffbbf fadfffefffedffff 9fffffffffffffff fff7ffffffffffff bell percent: 50 bell pitch: 400 bell duration: 100 Pointer Control: acceleration: 20/10 threshold: 4 Screen Saver: prefer blanking: yes allow exposures: yes timeout: 0 cycle: 600 Colors: default colormap: 0x20 BlackPixel: 0 WhitePixel: 16777215 Font Path: /usr/share/fonts/X11/misc,/usr/share/fonts/X11/Type1,/var/lib/defoma/x-ttcidfont-conf.d/dirs/TrueType,built-ins DPMS (Energy Star): Standby: 0 Suspend: 0 Off: 300 DPMS is Disabled
(ważna jest ostatnia linijka)
ekran jest wyłączany. Nie pomaga instalacja nowego VLC, nawet caffeine 2.cośtam z ubuntu nie pomaga. Metoda prób i błędów doszedłem do przekonania, że winna jest opcja "Gdy system jest bezczynny dłużej niż 5 min zablokuj ekran" z zarządzania energią KDE. Screen - http://img526.imageshack.us/img526/1429/screenxjh.png.
Czy istnieje opcja, by nie tworząc nowego profilu zarządzania zasilaniem tylko na czas odtwarzania filmów, ani nie rezygnując z opcji blokowania ekranu na stałe, obejść toto?
KDE - Wersja platformy 4.4.5 (KDE 4.4.5)
VLC - 1.1.5
Debian squeeze z kilkoma pakietami z experimental.
Z góry wielkie dzięki
Przerabiałem mniej więcej to samo, tyle że na GNOME — obszedłem przez zainstalowanie xscreensaver. ;)
Generalnie to wygaszacz ekranu wyłączony jest na stałe - zależy mi tylko na tym by jak sobie odejdę od komputera to zablokowało mi ekran... Ale nie wtedy gdy coś oglądam!
Pewnie nie o to Ci dokładnie chodzi ale... jako "workaround" spróbuj przed uruchomieniem filmu dać:
xset s off && xset -dpms
U mnie (na IceWM) takie coś pomaga na samoistnie wyłączający się ekran...
Jeżeli zadziała to można myśleć o przywróceniu opcji po wyłączeniu playera...
Ostatnio edytowany przez Huk (2011-01-22 21:02:51)
xset s off && xset -dpms
Nie pomaga :/
W końcu udało mi się dziadostwo rozpracować. Może i ugly hack, ale działa :]
Zainstalowałem caffeine i lekko je zmodyfikowałem. W pliku core.py (/usr/share/pyshared/caffeine/core.py), w funkcji _toggleKDE dopisałem odpowiednią zmianę profili:
commands.getoutput("qdbus org.kde.powerdevil /modules/powerdevil setProfile Presentation");
i
commands.getoutput("qdbus org.kde.powerdevil /modules/powerdevil setProfile Performance");
Jeśli ktoś mi podrzuci pomysł na odczytanie aktualnego profilu zasilania postaram się to zrobić bardziej elegancko.
Dodali w KDE 4.6, ale nie mogę znaleźć dokumentacji żeby sprawdzić jak to zrobić. Pomijając że KDE 4.6 chyba i tak jeszcze nie ma w repozytoriach Debiana.