Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.

Członek DUG

Mam parycję /usr i /var /etc /home osobno z / jęsli sforamtuje / i zainstaluje ponownie debiana wszystkie programy od razy będą chodziły czy z każdym po kolei będzie się trzeba bawić??
Ps powinien być dodany dział debien-pozostałe bo nie wiedziałem gdzie dac ten topic:)

Wielki Brat

Tak i nie jest jeszcze cos takiego jak /etc i /home/? (tam mozesz znalezc konfigi programow) ale sprawdz, moze wiekszosc ruszy (to nie windows i jego rejestry)

prawiczek erotoman
chciałem zainstalować tego debiana ale na instalacji jondra i modułu sie zwiesiłem :( i jak tu chcieć jak nawet na www.debian.org nei ma instrukcji w PL wersji jezykowej

Administrator

Chyba jednak jest:
http://debian.linux.org.pl/zrobione.html
Tyle że dla woody, bo w sumie sarge`a nie jest już tak trudno zainstalować.

prawiczek erotoman
a ja myślałem że odpale z cd i pójdzie jakoś a tu dla laika czarna magia jądra i inne takie, czyli instalacje odkładam na okres wakacyjny conajmniej bo nei mam czasu sie bawić :/ ale jeszcze bardziej mnie przez te łatwą Windosowską instalacje zbliżyło do mojego piracika :)

Wielki Brat

a ja myślałem że odpale z cd i pójdzie jakoś a tu dla laika czarna magia jądra i inne takie, czyli instalacje odkładam na okres wakacyjny conajmniej bo nei mam czasu sie bawić :/ ale jeszcze bardziej mnie przez te łatwą Windosowską instalacje zbliżyło do mojego piracika :)
Jak pomysle to tak w sumie jest " wkladam plyte i instaluje, ewentualnie odpowiadam tak lub nie". Zrobilem juz kilkadziesiat instalek Debiana i nie mialem wiekszych problemow.
Rumi moze na poczatek zainteresuj sie Auroksem lub mandaryna lub przeczytaj opis BiExi http://www.dug.net.pl/texty/inst-sarge1.php http://www.dug.net.pl/texty/inst-sarge2.php

prawiczek erotoman
Dzięki tech za rade ale ja postanowiłem sie z tym poradnikiem pomęczyć i wszystko zainstalowałem tylko jedna żecz mnie wkurwiła naprawde czemu jak sie o chasło dla root pytało i ja go pisałem to nei było CHOLERNYCH gwiazdek => :[ KUFA nei wiem co ja tam napisałem bo myślałem że nic napisać sie nei da i tak zostałem bez hasła i jak pomyśle sobie że to formatować i od nowa instalować musze to mnei trafia

Wielki Brat

odpal linuxa w trybie single i zmien haslo roota

elektryk dyżurny

ha ha, nic nie trzeba od nowa instalować. to nie windows. zobacz man passwd

prawiczek erotoman
Piotrek mówił że sie nei da to przeinstalowałem i jak wpisałem hasło to wyskoczyło coś takiego
Rumi:'# <= jakieś komendy mam klepać?? nei znam
żadnych co nei wpisze to "command not found"

prawiczek erotoman
wpisałem apt-get install x-window system i miała być jakaś lista a nei ma pisz eże nei znalazł pakietu x-wiedow bo nei zaznazałem przy configuracji moge to teraz zainstalować czy instalować od nowa ?? :]

elektryk dyżurny

lepiej zrób tak:
apt-get install kde

prawiczek erotoman
lepiej zrób tak:
apt-get install kde
cos tam sobie ładuje ale potem to samo wpisuje "apt-get install x-window system" i ładuje tree(done) i jeszcze coś też(done) a podspodem "nie odnaleziono pakietu x-window"
w dodatku gg padło

matka przelozona
Rumi masz tutaj pomocny artykul....
http://dug.net.pl/texty/x.php
A i jeszcze putanie wiem ze masz dostep do internetu pytanie czy po kablu czy radiowo czy neostrada? od jakiego dostawcy?

elektryk dyżurny

no bo nie ma takiego pakietu, w debianie nazywa się to xserver-xfree86. zainstaluje ci się automagicznie, jeśli zainstalujesz jakieś środowisko graficzne. jeśli jesteś nowy w linuchu to polecam kde, bo jest najbardziej windowsopodobne.
uczyń 'apt-get install kde' i będzie gicior

prawiczek erotoman
Rychu nei było gicior :) ale BiExi pomogła teraz sie męcze z kartą graficzną bo jakiś problem po zainstalowaniu wmaker-a :/
A neta mam radio z Esko

Ojciec Założyciel
Rumi :)))) sie nawróciłeś - cieszy mnie to niezmiernie :))
Już nie jesteś na tym forum jawnogrzesznikiem :)
to może zmień jeszcze logo na jakiego pingwinka - to takie ładne ptaszki

prawiczek erotoman
Może nie wszystko od razu :) jedyny pzytyw tego linuxa jak na razie to załatwienie sprawy z wczytywaniem systemów z różnych dysków wcześniej nie mogłem tego robić niewiedząc czemu na biosie sie nie znam a teraz mam czerwoną ramke no tylko jeszcze te karte ustawić żeby wreszcie odpalić tego debiana

prawiczek erotoman
BiExi coś mi ta twoja wersja beta nei podchodzi bo tak:
polecenie dało odpowiedz: ...controller:nVidia corporation:Unknow device 0322 (rev a1)
ale myśle co tam jade dalej 1 pakiecik sobie darowałem bo rano poszedł a 2 wpisuje i jakieś tam ble ble ble i na końcu FILED TO RUN "X- CONFIGURE" znaczy sie wiem nie mam grafiki jak to zmienić?? mam FX 5200 (przy okazji nikomu nie polecam teej karty :/)

matka przelozona
A wiec Rumi na sam poczatek z twojej przygody z linuxem proponuje Ci zainstalowac Knoppix'a na dysku troche sie obyc z linuxem a puzniej walczyc z Debianem
A jesli chesz jednak zaczac od debiana to aby ruszyc twoja karte musisz sciagnac ze strony nvidi sterowniki pod linux'a dla twojej karty i w nich w pliku readme masz opisane jak zainstalowac...

prawiczek erotoman
PODDAĆ SIE ja:> eee ja sie nigdy nei poddaje albo debian aalbo żaden inny to ja ściagam sterowniki:)