Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam ponownie.
Pytanka mam następujące:
1.Czy ktoś kumaty może mi wyjaśnić czemu Xorg ma dwie nazwy (X11R7.6 i 1.8.2) i czy da się jakoś "prze konwertować" jedną na drugą?
2.Próbował ktoś downgradeować Xorg? Np poprzez instalację X'a z Etcha na Lennym? (Potrzebne chociażby żeby zainstalować stare karty Nvidii) Da radę w ten sposób czy trzeba kompilować?
(X11R7.6 i 1.8.2)
X11R7.6 to jest xorg numerek 7.6
1.8.2 xorg-server
To zależy od rodzaju karty graficznej nie wszystkie drajwery starszych kart pasują na nowe wydanie xorga
Zawsze mozesz zrobic aptitude hold i nazwa paczki Downograde xorga nie wiem nigdy nie robiłem
Stery Nvidii są lepsze te nie Debianowe bezpośrednio od prducenta
X11R7.6 to numerek pełnego oficjalnego wydania, pod które podlega wszystko to co tu: http://www.x.org/releases/X11R7.5/src/ w tych konkretnych wersjach (link do X11R7.5, bo ten o który pytasz nie został jeszcze wydany). Jednym z jego składników jest xorg-server (w Debianie paczkowany jako xserver-xorg-core), który faktycznie większość ludzi określa jako xorg ;) Jego stabilna wersja to obecnie 1.8.2 http://xorg.freedesktop.org/releases/individual/xserver/
Do działania X-ów potrzebujesz generalnie xorg-server i sterowniki, ja mam w Debianie tak:
amidala:/# dpkg -l |grep xorg ii xserver-xorg 1:7.5+6 the X.Org X server ii xserver-xorg-core 2:1.7.7-2 Xorg X server - core server ii xserver-xorg-input-evdev 1:2.3.2-6 X.Org X server -- evdev input driver ii xserver-xorg-video-nv 1:2.1.17-3 X.Org X server -- NV display driver
Pakiet xserver-xorg głównie robi sztuczny tłok, xserver-xorg-core to xorg-server, xserver-xorg-input-evdev - na tym lata myszka, klawiatura itp., a xserver-xorg-video-nv to wiadomo - otwarte stery dla kart Nvidii.
Ok dzięki za info - to wyjaśnia to i owo.
Pytanie pozostaje czy dało by się zastosować starszą wersję serwera z np Etch z nowszym systemem - tak pytam bo niestety na nowszych wersjach xorg nie chodzą stery Nvidii w wersji Legacy, a szkoda by z takiego powodu wywalać starą (ale sprawną) kartę, czy też siedzieć na nieaktualizowanej dystrybucji...
Jakiś czas temu samemu próbowałem kompilować (co prawda nowszą a nie starszą wersję) ale niezbyt mi się to udawało - stąd pytanka.
P.S
U was też tak cholernie grzeje :/ ? U mnie 32 stopnie w pokoju - w trybie maszynki do pisania prawie 70 na Integrze w lapku, a jak załączyłem grę to 85, żyć się nie da :/
Huk napisał(-a):
Pytanie pozostaje czy dało by się zastosować starszą wersję serwera z np Etch z nowszym systemem
To zależy jakiego środowiska używasz, jakie masz zainstalowane programy itp. — siatka zależności musi się się zgadzać.
Musisz sam sprawdzić... u mnie na przykład nie bardzo, ale to nie znaczy, że u Ciebie też nie.
amidala:/# aptitude install xserver-xorg-core/etch -Vs ... Następujące pakiety zostaną COFNIĘTE: dbus-x11 [1.2.24-1 -> 1.2.1-5+lenny1] x11-common [1:7.5+6 -> 1:7.1.0-19] xserver-xorg [1:7.5+6 -> 1:7.1.0-19] xserver-xorg-core [2:1.7.7-2 -> 2:1.1.1-21etch5] xserver-xorg-video-nv [1:2.1.17-3 -> 1:2.0.3-1] Następujące NOWE pakiety zostaną zainstalowane: xserver-xorg-input-magictouch{a} [1:1.0.0.5-3] Następujące pakiety zostaną USUNIĘTE: gnome-session{a} [2.30.0-1] keyboard-configuration{u} [1.51] libpciaccess0{u} [0.11.0-2] xserver-common{u} [2:1.7.7-2] xserver-xorg-input-evdev{a} [1:2.3.2-6] Następujące pakiety POLECANE przez inne NIE zostaną zainstalowane: discover discover1 laptop-detect mdetect xfonts-base xresprobe xserver-xorg-input-all xserver-xorg-video-all 0 pakietów aktualizowanych, 1 instalowanych, 5 cofanych, 5 do usunięcia i 0 nie aktualizowanych. Do pobrania 4870kB archiwów. Zajęte po rozpakowaniu: 6951kB. Kontynuować? [T/n/?] Pakiety zostałyby pobrane/zainstalowane/usunięte.
Trzeba podłubać... ale też nie wiadomo czy coś co nie jest uwzględnione w zależnościach nie będzie się gryzło. Czyli jak mówiłem — musisz sam sprawdzić na swoim systemie. A tak w ogóle, to o ile mi wiadomo — stery Legacy Nvidii latają jeszcze na xorgu z Lennego, czyli nie trzeba się cofać aż tak bardzo.
... no i driver nvbodzio podobno daje radę z nowszymi xorgami :]
Huk napisał(-a):
U was też tak cholernie grzeje :/ ?
A weź mi nie mów... nawet się nie zapowiada żeby miało przestać w najbliższym czasie ;>
Ostatnio edytowany przez ArnVaker (2010-07-11 17:01:52)
ArnVaker napisał(-a):
... no i driver nvbodzio podobno daje radę z nowszymi xorgami :]
zołza :P
Huk napisał(-a):
U was też tak cholernie grzeje :/ ?
Tak sie mi gdzies obiło nej pamietom kaj Xorg 7.8 czy bedzie juz bez tych halów ???
Witam, odświeżę nieco wątek...
Na niedawno zainstalowanym sidzie mam:
root@habeta:/home/peadyr# dpkg -l | grep xorg ii xorg-docs-core 1:1.6-1 Core documentation for the X.org X Window System ii xserver-xorg 1:7.5+8 the X.Org X server ii xserver-xorg-core 2:1.7.7-12 Xorg X server - core server ii xserver-xorg-input-evdev 1:2.3.2-6 X.Org X server -- evdev input driver ii xserver-xorg-input-synaptics 1.2.2-2 Synaptics TouchPad driver for X.Org server ii xserver-xorg-video-intel 2:2.13.0-5 X.Org X server -- Intel i8xx, i9xx display driver
Nie pamiętam dokładnie jak udało mi się osiągnąć taką minimalistyczną instalację, kojarzę że kombinowałem z instalajcją "od dołu" od pakietów ze sterownikami i potem purge xorg.
Dziś zauważyłem:
root@habeta:/# apt-show-versions | grep xorg xorg-docs-core/sid uptodate 1:1.6-1 xserver-xorg/sid upgradeable from 1:7.5+8 to 1:7.6+1 xserver-xorg-core/sid upgradeable from 2:1.7.7-12 to 2:1.9.4-1 xserver-xorg-input-evdev/sid uptodate 1:2.3.2-6 xserver-xorg-input-synaptics/sid uptodate 1.2.2-2 xserver-xorg-video-intel/sid uptodate 2:2.13.0-5
ale:
root@habeta:/# apt-get -d dist-upgrade Czytanie list pakietów... Gotowe Budowanie drzewa zależności Odczyt informacji o stanie... Gotowe Obliczanie aktualizacji...Nie udało się Następujące pakiety mają niespełnione zależności: xserver-xorg : Wymaga: xserver-xorg-video-all ale nie zostanie zainstalowany lub xserver-xorg-video-6 Wymaga: xserver-xorg-input-all ale nie zostanie zainstalowany lub xserver-xorg-input-7 Wymaga: xserver-xorg-input-evdev ale nie zostanie zainstalowany E: Błąd, pkgProblemResolver::Resolve zwrócił błąd, może to być spowodowane zatrzymanymi pakietami.
Próbowałem na parę sposobów i nijak nie mogę zaktualizować tych pakietów, ani zaktualizować innych przez dist-upgrade, nie instalując zarazem pełnego zestawu xorg ze wszystkimi zależnościami.
Wiem ktoś krzyknie zaraz że powinienem używać aptitude, ale dodałem repo aptosida i mam:
root@habeta:/# dpkg -l | grep aptosid ii apt-conf-aptosid 0.2.1 aptosid defaults for apt ii aptosid-archive-keyring 2010.10.06 GnuPG archive keys oif the aptosid archive ii aptosid-manual-common 02.09.2011.01.30-1 the official aptosid manual - common files ii aptosid-manual-pl 02.09.2011.01.30-1 the official Polish aptosid manual ii linux-headers-2.6.37-0.slh.18-aptosid-amd64 2.6.37-18 Header files for Linux 2.6.37-0.slh.18-aptosid-amd64 ii linux-headers-2.6.37-0.slh.7-aptosid-amd64 2.6.37-7 Header files for Linux 2.6.37-0.slh.7-aptosid-amd64 ii linux-image-2.6.37-0.slh.18-aptosid-amd64 2.6.37-18 Linux 2.6.37 for 64-bit PCs ii linux-image-2.6.37-0.slh.7-aptosid-amd64 2.6.37-7 Linux 2.6.37 for 64-bit PCs
noi: http://manual.aptosid.com/pl/sys-admin-apt-pl.htm#du-st poza tym przyzwyczaiłem się do apt-get z wajigiem a teraz odkrywam aptsh.
ArnVaker: w jaki sposób zainstalowałeś same potrzebne pakiety xorga i jak aktualizujesz system??
Z góry dzięki za odpowiedź.
peadyr napisał(-a):
w jaki sposób zainstalowałeś same potrzebne pakiety xorga
Post 8: http://forum.dug.net.pl/viewtopic.php?pid=163392#p163392
peadyr napisał(-a):
i jak aktualizujesz system?
Zazwyczaj normalnie... Po prostu Xorg w Sidzie ma w tej chwili niespełnione zależności.
Sam dosztukowałem z experimentala, post 34: http://forum.dug.net.pl/viewtopic.php?pid=164516#p164516
Fakt, coś sobie przypominam, możliwe że tak instalowałem tylko aptemgetem+, dzięki i sorry za niepotrzebny szum i niedoczytactwo...
Ja na staszej karcie, bez vdpau, raczej spróbowałbym Galium.
Z tego, co ostatnio czytam, radzi już sobie z 3D, cudów na razie nie ma, ale jest coraz lepiej.
Wiem też, że jakieś pół roku temu, radził sobie (razem z mplayerem - ffmpeg-mt) z płynnym wyświetlaniem obrazu fullHD.
Także zamknięty ster nie jest już jedyną alternatywą, a poza tym nouveau jest w źródłach kernela, ma otwarty kod, i sporo podobnych zalet, które znamy z Linuxa.
W tej chwili nouveau z galium podobno działa na Fedorze 13, a tutaj jest przepis na Ubuntu (od Debiana to już niedaleko).
Pozdrawiam
;-)
Wszystko fajno ale jak wyżej pisałem:
xserver-xorg-video-intel
...
peadyr napisał(-a):
...
To chyba było do autora wątku. Trochę zamieszałeś wykopując ten temat. ;)
ups, już się nie odzywam tu ;)