Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: ◀ 1 … 14 15 16 17 18 … 31 ▶
Na forum bsdguru.org dyskusja Wasze opinie o Gentoo
http://www.bsdguru.org/dyskusja/viewtopic.php?t=20181
buhaha ]:->
Ostatnio edytowany przez Yampress (2010-12-18 16:13:28)
Pamperss proszę Cię.. rozpakowujesz stage3 (co trwa poniżej 6.5 minut) na przygotowane uprzednio partycje, wrzucasz przygotowany wcześniej image jajka, instalujesz bootloader i jedziesz.
Co mówi gówno jak nie umie pływać?.. że woda za rzadka.
Buuahaha.. tja :/
Zwierzu ale ja to wszystko robie w te 6.5 minuty ;) full
i tak sie nie przekonam do s ;)
zlyZwierz napisał(-a):
Pamperss proszę Cię.. rozpakowujesz stage3 (co trwa poniżej 6.5 minut) na przygotowane uprzednio partycje, wrzucasz przygotowany wcześniej image jajka, instalujesz bootloader i jedziesz.
Co mówi gówno jak nie umie pływać?.. że woda za rzadka.
Buuahaha.. tja :/
LOL
Post miesiaca :)
Panowie skonczmy ta jalowa dyskusje co jest lepsze Gentoo czy FreeBSD bo to niema sensu, kazdy i tak wybierze to co mu bardziej odpowiada.
Dla mnie np. Solaris jest numer 1 nim sie zajmuje na codzien od 3 lat zjadlem na nim zemby i uwazam, ze jest to system genialny w kazdym wymiarze. Szkoda tylko, ze Oracle tak go skomercjalizowal :(
Kurde stare byki jesteście a piszecie posty jak Lolki co wy pijecie podczas tych postow czeskie piwo ???? lub jakies sikacze z biedrony
Wali mnie całe Freebsd i innne systemy ma działać i @#$#@%% tak ja chce koniec BASTA
@Ryszard powiedz mi lepiej co ty pijesz? ;-)-> ja też to chce!!!
Podsumowanie:
Uploaded with ImageShack.us
Kiedyś dla zabawy, dzisiaj z głupoty. [ Bez urazy ]
Pozdro
no to troszeczke z offtopem polecieliscie :) mialo byc o freebsd a konczy sie na piwie i pierogach ;)
a co do pierogow to ruskie w wydaniu polskim sa najleprze ;)
OpenBSD: audyt nie wykazał śladów backdoora
Przeprowadzone dotąd analizy kodów implementacji podsystemu Crypto w OpenBSD nie wykazały, by fragment odpowiedzialny za IPsec zawierał backdoory służące do podsłuchiwania szyfrowanych połączeń VPN. Programiści OpenBSD rozpoczęli testy w celu sprawdzenia zarzutów Gregory'ego Perry'ego, byłego szefa technicznego w dostarczającej narzędzia kryptograficzne firmie Netsec. Perry wysłał e-mail do założyciela OpenBSD Theo de Raadta, w którym oskarżył Jasona Wrighta i innych programistów o umieszczenie tylnych wejść w stosie IPsec. De Raadt opublikował list Perry'ego, poddając pod dyskusję przedstawione zarzuty.
W innym e-mailu de Raadt pisze, że co prawda Netsec programował backdoory dla FBI, ale jego zdaniem ów kod dystrybuowany w formie "prezentu" nie trafił do repozytoriów OpenBSD. List de Raadta jest też próbą wyjaśnienia roli oskarżonych programistów Jasona Wrighta i Angelosa Keromytisa. Obaj podobno pracowali dla Netseca, de Raadt twierdzi przy okazji, że nic dotąd nie wiedział o działalności firmy na rzecz FBI.
Na podstawie systemu kontroli wersji można jednak sprawdzić, który programista pracował nad wybranymi fragmentami kodu. Okazuje się, że Wright programował głównie sterowniki i nie miał nic wspólnego z frameworkiem OCF (OpenBSD Crypto Framework). W każdym razie pracował nad elementami stosu IPsec. Sam Wright w jednym z e-maili odrzucił oskarżenia o włączenie backdoorów do kodu OpenBSD. Jednak de Raadt ma do Wrighta pretensje o to, że ten nie ustosunkował się do kwestii pracy w Netsecu.
Zamiast Wrighta uwaga skupia się coraz bardziej na Angelosie Keromytisie, który według informacji de Raadta był niejako architektem i wiodącym programistą stosu IPsec w OpenBSD. Jednak Keromytis został ponoć zwerbowany nieco później. W tym czasie koncepcja niepewnych wektorów inicjujących (IV) weszła do kodu OpenBSD, lecz później znów została usunięta. Niedługo potem zgłoszono jednak usterki Padding Oracle, które pozwalają na odszyfrowanie zakodowanych danych bez znajomości klucza. Swego czasu błąd naprawiono przynajmniej w warstwie Crypto.
Według informacji de Raadta w trakcie bieżących audytów znaleziono jednak dwa błędy. Jak się okazuje, usterka Padding Oracle (CBC) związana z wektorami inicjującymi nie została naprawiona w sterownikach sieciowych, ale przyjmuje się, że był to efekt przeoczenia. Drugi błąd dotyczy jednej z instrukcji w sterowniku sprzętowym. Oprócz tego de Raadt wspomina o problemie w podsystemie służącym do generowania liczb losowych, którego jednak bliżej nie opisuje.
Wypowiedzi de Raadta powinny na jakiś czas uspokoić zwolenników OpenBSD i opartych na tym systemie projektów, aczkolwiek o odwołaniu alarmu nie może być mowy. Wciąż bowiem istnieje wiele niejasności. Wątpliwe też, by w ciągu kilku dni rewizja kodu doprowadziła do wykrycia skrzętnie ukrytych backdoorów. W przypadku manipulacji sterowanych przez FBI raczej nie użyto backdoora z rzucającym się w oczy hasłem "HELP ACIDBITCHEZ" (sic!), który ostatnio wykryto w kodzie źródłowym oprogramowania ProFTPD.
Jak skutecznie można ukryć szkodliwy kod, pokazuje dobitnie przykład zawodów Underhanded C Contest z 2008 roku. Chodziło wówczas o zmanipulowanie pliku graficznego w taki sposób, by nie dało się tego wykryć nawet podczas dokładnych oględzin kodu źródłowego. Kod zwycięzcy, którym został Mr. Meacham, był tak doskonały, że nawet organizatorzy zawodów nie potrafili logicznie opisać jego działania – dopiero później programista musiał przedstawić objaśnienie we własnym blogu.
Nawet jeśli ostatecznie potwierdzi się, że OpenBSD jest wolny od podrobionych kluczy i backdoorów, pozostanie niesmak i pytanie: w jakich jeszcze projektach o otwartych lub zamkniętych źródłach majstrowały skutecznie służby państwowe?
http://www.heise-online.pl/newsticker/news/item/Ope … -1158793.html
GhostBSD is a project developing an easy-to-use, FreeBSD-based live CD featuring the GNOME desktop. FreeBSD News has contacted the project's developers and asked them about their plans for 2011: "GhostBSD will have a new version (2.0) in Q1 of 2011. We are working hard to have the GUI installer finished (the graphical installer) and, if possible, make an application installer (a repository for easy installation and removal of programs) like other operating systems have (but with that we have a little problem, because we want not to compromise the security of the system, so we need to continue working hard in this part). We would like to publish the repository, but we don't want to publish anything incomplete or buggy. For this, maybe (the repository of applications) can come in the next version (after 2.0). Also, we'll start building the first alpha of GhostBSD for servers. At first we thought about starting this at the end of this year, but a few more developers have joined us and we can start this edition earlier, ahead of schedule."
mówi samo za siebie ......
http://lukasz.bromirski.net/2010/12/freebsd-foundation/
Witam Towarzyszy! ja też mam mały problemik,
szatan666# whereis strace strace: /usr/ports/devel/strace szatan666# cd /usr/ports/devel/strace && make install clean ===> strace-4.5.18_1 is only for i386, while you are running amd64. *** Error code 1 Stop in /usr/ports/devel/strace.
znacie może jakiś zamiennik?
torrentow napisał(-a):
Kod:
===> strace-4.5.18_1 is only for i386, while you are running amd64.znacie może jakiś zamiennik?
Co ci deweloperzy FreeBSD nie powiedzą? ;)
Jeśli chodzi o zamiennik, strace64 ma zachęcającą nazwę.
hmm, ni chu chu
szatan666# make search name='strace' Port: p5-Devel-STrace-0.31 Path: /usr/ports/devel/p5-Devel-STrace Info: strace(1)-like runtime call trace for Perl applications Maint: skv@FreeBSD.org B-deps: p5-Devel-RingBuffer-0.31 p5-IPC-Mmap-0.14 p5-Time-HiRes-1.9721,1 perl-5.10.1_3 R-deps: p5-Devel-RingBuffer-0.31 p5-IPC-Mmap-0.14 p5-Time-HiRes-1.9721,1 perl-5.10.1_3 WWW: http://search.cpan.org/dist/Devel-STrace/ Port: strace-4.5.18_1 Path: /usr/ports/devel/strace Info: A portable process tracer Maint: ports@FreeBSD.org B-deps: perl-5.10.1_3 R-deps: perl-5.10.1_3 WWW: http://sourceforge.net/projects/strace/ Port: dnstracer-1.9 Path: /usr/ports/dns/dnstracer Info: Trace a chain of DNS servers to the source Maint: edwin@mavetju.org B-deps: gettext-0.18.1.1 gmake-3.81_4 libiconv-1.13.1_1 R-deps: WWW: http://www.mavetju.org/unix/general.php
wget ftp://ftp.freebsd.org/pub/FreeBSD/releases/i386/ISO-IMAGES/8.2/FreeBSD-8.2-RELEASE-i386-dvd1.iso.xz
8.2 juz jest na ftp. Niedługo bedzie oficjalne na www wydanie
No i stało się
Ken Smith has announced the release of FreeBSD 8.2: "The FreeBSD release engineering team is pleased to announce the availability of FreeBSD 8.2-RELEASE. This is the third release from the 8-STABLE branch which improves on the functionality of FreeBSD 8.1 and introduces some new features. Some of the highlights: Xen HVM support in FreeBSD/amd64 and Xen PV support in FreeBSD/i386 improved; ZFS on-disk format updated to version 15; aesni driver for Intel AESNI crypto instruction set; BIND and OpenSSL updates; GNOME updated to 2.32.1; KDE updated to 4.5.5; many miscellaneous improvements and bug fixes." Read the release announcement and release notes for further information; there is also an errata page with a late-breaking news about an OpenSSL issue
http://www.freebsd.org/releases/8.2R/announce.html
http://www.freebsd.org/releases/8.2R/relnotes.html
bawta się ]:->
Czy można temu bsd już zaufać, że jeśli nie zechcę (a nie chcę!), to nie naruszy mi sektora rozruchowego?
Tudzież nie zepsuje tablicy partycji?
A czemu nie? Raz kiedyś dawno instalowałem FreeBSD i nieproszony nie ruszał mbr. :)
a ja mam 3 systemy na dysku w multiboocie i wszystko działa jak należy.
root@debian:/home/yampress# fdisk -l /dev/sda
Dysk /dev/sda: 500.1 GB, bajtów: 500106780160
głowic: 255, sektorów/ścieżkę: 63, cylindrów: 60801
Jednostka = cylindrów, czyli 16065 * 512 = 8225280 bajtów
Rozmiar sektora (logiczny/fizyczny) w bajtach: 512 / 512
Rozmiar we/wy (minimalny/optymalny) w bajtach: 512 / 512
Identyfikator dysku: 0x90909090
Urządzenie Rozruch Początek Koniec Bloków ID System
/dev/sda1 1 13 102400 7 HPFS/NTFS
Partycja 1 nie kończy się na granicy cylindra.
/dev/sda2 13 12749 102297600 7 HPFS/NTFS
Partycja 2 nie kończy się na granicy cylindra.
/dev/sda3 12749 53380 326366209 5 Rozszerzona
Partycja 3 nie kończy się na granicy cylindra.
/dev/sda4 * 53380 60802 59616816 a5 FreeBSD
Partycja 4 nie kończy się na granicy cylindra.
/dev/sda5 12749 16420 29491200 83 Linux
/dev/sda6 16421 16907 3905536 82 Linux swap / Solaris
/dev/sda7 16907 53380 292967424 83 Linux
root@debian:/home/yampress#
Kwestia doświadczenia. a od kiedy to narusza sektor rozruchowy. Po prostu jak chce wrzucić program rozruchowy to wybrać aby tego nie robił (Wybierać "NONE".
ewentualnie pozwolić mu zainstalować "standard" i jak sie go uruchomi zainstalować grub np. Ja uzywam grub2 spod debiana do rozruchu tych 3 systemów. Przy instalacji freebsd wybieram "NONE" przy bootmanagerze
Ech...
Ściągnąłem (2x, bo pierwszy raz sumy nie zgadzały się) PC-BSD 8.2 wypaliłem i staje na: "BIOS drive C", czy coś koło tego...
Na virtualbox większy sukces, bo dochodzi do "CPU doesn`t support long mode".
To akurat chyba wina, że BSD 64 bitowy.
Strony: ◀ 1 … 14 15 16 17 18 … 31 ▶