Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!

Ogłoszenie

Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.

#1  2011-01-27 13:12:48

debek - Użytkownik

debek
Użytkownik

KDE 4 - przezroczystość konsoli

Witam. Czy da się jakoś ustawić przezroczystośc w tej standardowej konsoli  z KDE4 ?
Nie wiem też jak ustawić rozmiar tej konsoli by przy starcie otwierała się np w 75x18. W ustawieniach profilu tego nie ma :( Oraz ostatnie pytanie jak utworzyć terminal roota (z gksu)  i dodać go do panelu ?
Próbowałem w ustawieniach ikony.>program>polecenie>gksu konsole. Ale ten sposób nie  działa.

Ostatnio edytowany przez debek (2011-01-27 13:21:53)

#2  2011-01-27 15:21:21

tm - Użytkownik

tm
Użytkownik

Re: KDE 4 - przezroczystość konsoli

Przezroczystość ustawiasz w profilu. Potem wygląd, wybierasz styl, potem edycja i tam jest przezroczystość tła. Co do wielkości to tutaj jest info:
http://andreas.scherbaum.la/blog/archives/624-konso … xed-size.html

#3  2011-01-27 16:46:56

debek - Użytkownik

debek
Użytkownik

tm napisał(-a):

Przezroczystość ustawiasz w profilu. Potem wygląd, wybierasz styl, potem edycja i tam jest przezroczystość tła. Co do wielkości to tutaj jest info:
http://andreas.scherbaum.la/blog/archives/624-konso … xed-size.html

U mnie to nie działa bo pisze takie coś tam gdzie chce ustawić przezroczystośc

Kod:

Ustawienia przezroczystości nie będą obsługiwane ponieważ twoje środowisko graficzne nie obsługuje przezroczystych okien

Co do tego drugiego to u mnie geometry nie ma.

#4  2011-01-27 17:38:32

tm - Użytkownik

tm
Użytkownik

Musisz włączyć efekty kwin w ustawieniach systemowych. Co do konsoli to wrzuć screena co tam masz, może gdzieś indziej to było w poprzedniej wersji.

#5  2011-01-28 18:02:04

debek - Użytkownik

debek
Użytkownik

tm napisał(-a):

Musisz włączyć efekty kwin w ustawieniach systemowych. Co do konsoli to wrzuć screena co tam masz, może gdzieś indziej to było w poprzedniej wersji.

Włączyłem te wszystkie efekty oraz kwin i nadal to samo. W koncu zastosowałem to polecenie do skasowania KDE i zainstalowałem fluxbox. I wszystko gra :]

Ostatnio edytowany przez debek (2011-01-28 18:02:38)

#6  2011-01-28 18:09:17

azhag - Admin łajza

azhag
Admin łajza

debek napisał(-a):

Włączyłem te wszystkie efekty oraz kwin i nadal to samo. W koncu zastosowałem to polecenie do skasowania KDE i zainstalowałem fluxbox. I wszystko gra :]

Hihi, kolejny raz okazuje się, że nieważne od czego się zaczyna, kończy się zawsze na Fluxboksie. :)

Błogosławieni, którzy czynią FAQ.
opencaching :: debian sources.list :: coś jakby blog :: polski portal debiana :: linux user #403712

#7  2011-01-28 18:28:30

debek - Użytkownik

debek
Użytkownik

azhag napisał(-a):

debek napisał(-a):

Hihi, kolejny raz okazuje się, że nieważne od czego się zaczyna, kończy się zawsze na Fluxboksie. :)

Do KDE próbowałem już kilka podejść. najlepiej mi działało te starsze KDE 3.5 z Sabayonem. Ale od wersji 4 i ta cała plazma  jakoś tego nie ogarniam.

Stopka forum