Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam. Czy da się jakoś ustawić przezroczystośc w tej standardowej konsoli z KDE4 ?
Nie wiem też jak ustawić rozmiar tej konsoli by przy starcie otwierała się np w 75x18. W ustawieniach profilu tego nie ma :( Oraz ostatnie pytanie jak utworzyć terminal roota (z gksu) i dodać go do panelu ?
Próbowałem w ustawieniach ikony.>program>polecenie>gksu konsole. Ale ten sposób nie działa.
Ostatnio edytowany przez debek (2011-01-27 13:21:53)
Przezroczystość ustawiasz w profilu. Potem wygląd, wybierasz styl, potem edycja i tam jest przezroczystość tła. Co do wielkości to tutaj jest info:
http://andreas.scherbaum.la/blog/archives/624-konso … xed-size.html
tm napisał(-a):
Przezroczystość ustawiasz w profilu. Potem wygląd, wybierasz styl, potem edycja i tam jest przezroczystość tła. Co do wielkości to tutaj jest info:
http://andreas.scherbaum.la/blog/archives/624-konso … xed-size.html
U mnie to nie działa bo pisze takie coś tam gdzie chce ustawić przezroczystośc
Ustawienia przezroczystości nie będą obsługiwane ponieważ twoje środowisko graficzne nie obsługuje przezroczystych okien
Co do tego drugiego to u mnie geometry nie ma.
Musisz włączyć efekty kwin w ustawieniach systemowych. Co do konsoli to wrzuć screena co tam masz, może gdzieś indziej to było w poprzedniej wersji.
tm napisał(-a):
Musisz włączyć efekty kwin w ustawieniach systemowych. Co do konsoli to wrzuć screena co tam masz, może gdzieś indziej to było w poprzedniej wersji.
Włączyłem te wszystkie efekty oraz kwin i nadal to samo. W koncu zastosowałem to polecenie do skasowania KDE i zainstalowałem fluxbox. I wszystko gra :]
Ostatnio edytowany przez debek (2011-01-28 18:02:38)
debek napisał(-a):
Włączyłem te wszystkie efekty oraz kwin i nadal to samo. W koncu zastosowałem to polecenie do skasowania KDE i zainstalowałem fluxbox. I wszystko gra :]
Hihi, kolejny raz okazuje się, że nieważne od czego się zaczyna, kończy się zawsze na Fluxboksie. :)
azhag napisał(-a):
debek napisał(-a):
Hihi, kolejny raz okazuje się, że nieważne od czego się zaczyna, kończy się zawsze na Fluxboksie. :)
Do KDE próbowałem już kilka podejść. najlepiej mi działało te starsze KDE 3.5 z Sabayonem. Ale od wersji 4 i ta cała plazma jakoś tego nie ogarniam.