Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam
Mam problem z montowaniem obrazów ISO. Nie chodzi jednak o zwykłe montowanie, ale o to aby zamontować obraz ISO aby był widziany w systemie jako napęd CD. Potrzebuję tego głównie do instalacji gier, które uruchamiam przy pomocy Wine. Prosty przykład - posiadam grę Diablo 2 aby nie niszczyć płyt porobiłem sobie obrazy ISO. Dawniej na Windowsie takie rozwiązanie działało super, ale teraz jak wzięło mnie na nostalgię i chciałem sobie zainstalować to się nie da. Mimo, że zamontuje pierwszą płytę instalacyjna do jakiegoś folderu to nie da się uruchomić instalatora bo krzyczy, że brak płyty w napędzie.
Czy ktoś mógłby mi podpowiedzieć co z tym zrobić? Czy montować z jakimś parametrem, czy może można robić to jakoś z poziomu wine?
Obawiam się, że będzie potrzebny crack. Aczkolwiek temat nie jest moja specjalnością, może ktoś mnie poprawi.
To wiem, ale co wcześniej zrobić, żeby w ogóle instalator widział zamontowaną płytkę?
W winecfg ustaw katalogi w których masz zamontowane obrazy płyt jako dyski.
sieć mówi tak: napisał(-a):
DVD contents resides on a ISO9660 filesystem. We can have 2 different views of these contents:
An ISO image, i.e. like your hard disk partition.
The individual files (e.g. VOB file), i.e. like the files in yours file system.
The "mount" command allows you to mount the former into the latter, hence it only supports a directory for the second argument. But, you already have the ISO file, and the application also expects an ISO file. So what do you actually want?
First we remove /dev/dvd by "mv /dev/dvd /dev/dvd.bk". Then, 2 possibilities depending on what your application expects:
The application expects the image to be in /dev/dvd. Then, simple. Just "ln -s /path/to/file.iso /dev/dvd", and it is done.
The application expects the image to be in /dev/dvd, plus that it is a device. Then you can use "losetup /dev/dvd /path/to/file.iso". "losetup" is actually what the system does automatically when you do "mount -o loop".
lub
sudo mount -t iso9660 -o ro,loop=/dev/cdrom /media/big/big_47.iso /mnt/iso/
Oczywiście pod cdrom podstaw nazwę napędu ;)
Przekopiuj pliki z płyt do jednego katalogu
To co mówi sieć jest ok ale w trybie tekstowym, w każdym innym wypadku lepiej użyć jakiegoś graficznego programu np furius iso mount
Ostatnio edytowany przez raven18 (2011-01-14 17:43:22)
@ winnetou
Jak u mnie w systemie nazywa się CD-ROM? Bo tak patrze na fstab i jakoś go nie widzę.
proc /proc proc nodev,noexec,nosuid 0 0 # / was on /dev/sda1 during installation UUID=2ec2e9f0-7e9a-4b4f-be3b-c9723f3754a4 / ext4 errors=remount-ro 0 1 # /home was on /dev/sda6 during installation UUID=6125714a-5e72-4ad2-909a-12b08af11216 /home ext4 defaults 0 2 # /mnt/Dysk_A was on /dev/sda9 during installation UUID=59f496c0-8c7f-4105-9fc2-1d3a628aa03a /mnt/Dysk_A ext4 defaults 0 2 # /mnt/Dysk_B was on /dev/sda8 during installation UUID=cd166ab1-8168-4aab-8c23-09ac28c3aa47 /mnt/Dysk_B ext4 defaults 0 2 # /mnt/Dysk_C was on /dev/sda7 during installation UUID=b370d61b-3e8d-4c67-bbc5-705a0fc03de3 /mnt/Dysk_C ext4 defaults 0 2 # /mnt/Dysk_D was on /dev/sda10 during installation UUID=b8903680-d336-4d79-930b-fc0d0bf7bccf /mnt/Dysk_D ext4 defaults 0 2 # /mnt/Media_1 was on /dev/sdb1 during installation UUID=217c9d1c-32cf-43c0-b3f2-bfb08bd15bde /mnt/Media_1 ext4 defaults 0 2 # /mnt/Media_2 was on /dev/sdb5 during installation UUID=e7e3d80d-a584-424a-8939-46620c72677a /mnt/Media_2 ext4 defaults 0 2 # /mnt/Media_3 was on /dev/sdb6 during installation UUID=7fa68b85-4fff-414f-a2b5-b5ce5fd4b3af /mnt/Media_3 ext4 defaults 0 2 # swap was on /dev/sda5 during installation UUID=16d6c0dd-6a69-4c89-a1b0-9c61757efea8 none swap sw 0 0 /dev/fd0 /media/floppy0 auto rw,user,noauto,exec,utf8 0 0
ls -l /dev/ |grep cdrom
?
lrwxrwxrwx 1 root root 3 2011-01-14 17:01 cdrom -> sr0 crw-rw---- 1 root cdrom 21, 2 2011-01-14 14:05 sg2 brw-rw----+ 1 root cdrom 11, 0 2011-01-14 17:01 sr0
Dalej nie bardzo rozumiem.
po prostu albo /dev/cdrom albo /dev/sr0
/dev/sr0
aczkolwiek ja bym jednak ustawił te punkty montowania jako dyski ;)
W ten sposób jednak nie działa:
darek@kubuntu-pc:/mnt/Media_3/ISO/Diablo II PL$ sudo mount -t iso9660 -o ro,loop=/dev/sr0 "D2 Gra.iso" /media/ISO /dev/sr0: Brak medium darek@kubuntu-pc:/mnt/Media_3/ISO/Diablo II PL$
A to
losetup /dev/dvd /path/to/file.iso
testowałeś ?
Najlepiej jednak sprawdza się opcja montowania do katalogu, który wcześniej w konfiguracji wine ustaliliśmy jako dysk. Wtedy gry instalują się bez problemu nawet jeśli wymagają wielu płyt i uruchamiają się bezproblemowo.
Z moich - dość bolesnych i długich - eksperymentów wynika że:
Tylko stare zabezpieczenia i płyty niezabezpieczone działają poprawnie poprzez obraz w winku - standardowa procedura wygląda tak:
1.Utwórz katalog np /media/iso:
sudo mkdir /media/iso
2.Pod montuj sobie tam płytkę w taki sposób: (podane tutaj pewnie tez działają, ale ten jest nieco krótszy i łatwy do zapamiętania ;] )
sudo mount /sciezka/do/iso /media/iso -o loop
3.W winecfg przejdź do sekcji "Drives" (w wersji pl pewnie "Dyski"), tam dodaj nowy "dysk", scieżkę ustaw na /media/iso, a w ustawieniach zaawansowanych wybierz CD-ROM, ma to wyglądać mniej więcej tak:
Po takim czymś gra powinna widzieć cdrom - jeżeli gra jest bardzo stara możesz byc zmuszony usunąć wpis (w winecfg) do prawdziwego CD-ROM'u tak aby twój wirtualny był jako pierwszy w kolejności - to akurat nie związane z wine.
O ile mnie pamięć nie myli Diablo "powinien" działać z ISO - ale moge się mylić...
A nie lepiej Gmountiso - jest w paczce do Ubuntu, ale na Debianie też powinno pójść.
U mnie działało ładnie i beż kłopotu.
Albo Fuseiso - łatwe do użycia w skrypcie, obsługa bez problemu.
To by było na tyle
;-)