Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam,
Mam problem z dyskiem twardym i nie wiem gdzie szukać przyczyny. Chodzi o częste wyłączanie dysku podczas pracy na baterii. Podczas instalowania Debiana Squeeze wybierałem pakiety do obsługi laptopów i doinstalowałem laptop-mode-tools. Konfigurowałem tylko zarządzanie dyskami, konkretniej wartość hdparm -B /dev/sda i ustawiłem na 254, aby mnie to nie denerwowało, a resztę pozostawiłem bez zmian. Laptop to Toshiba Satellite Pro S500. Można to jakoś ustawić, aby mi nie dotykał w ogóle dysku?
Pozdrawiam
Ostatnio edytowany przez hornet (2011-01-03 14:28:48)
Plik: /etc/laptop-mode/laptop-mode.conf
Włącz tam zarządzanie dyskiem ustaw odpowiednie parametry dla zasilania z baterii i sieci. Ewentualnie jeszcze ustawienie ogólne w /etc/default/hdparm
Jakieś propozycje zmian? Tzn. co powinienem zmienić, na co.
Opcji jest sporo, plik konfiguracyjny jest przejrzysty, czytelny i zawiera sporo opisów.
Tak z grubsza (oczywiście dostosuj do swoich potrzeb).
ENABLE_LAPTOP_MODE_ON_BATTERY=1 ENABLE_LAPTOP_MODE_ON_AC=1 CONTROL_HD_IDLE_TIMEOUT=1 LM_AC_HD_IDLE_TIMEOUT_SECONDS=7200 LM_BATT_HD_IDLE_TIMEOUT_SECONDS=7200 NOLM_HD_IDLE_TIMEOUT_SECONDS=7200 CONTROL_HD_POWERMGMT=1 BATT_HD_POWERMGMT=254 LM_AC_HD_POWERMGMT=254 NOLM_AC_HD_POWERMGMT=254
Może najpierw wklej co ty tam masz 'napłodzone' :)
Dzięki. Mam nadzieję, że z grubsza poprawiłem konfig.
LM_BATT_HD_IDLE_TIMEOUT_SECONDS=7200
Tę opcję miałem bardzo nisko ustawioną, bo na 20 sekund.