Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam, mam pytanko odnosnie aplikacji " zdalny pulpit " Czy istnieje takowa aplikacja gdzie:
- klient uruchamia aplikacje i ma okienko połącz ( ew mozliwosc wyboru uzytkownika z ktorym chce sie laczyc np. Jan )
- po stronie admina ( np Jan ) jest informacja i probie nawiazania polaczenia ze zdalnym pulpitem - gdzie sie lacze i mam taka mozliwosc jak w realVNC;
Dobrze by było gdyby aplikacja radziłą sobie z NATem
Aplikacja pod windows :] dla jasnosci
z góry dziekuje za odpowiedzi
Ostatnio edytowany przez stepien86 (2010-12-24 16:47:28)
stepien86 napisał(-a):
Witam, mam pytanko odnosnie aplikacji " zdalny pulpit " Czy istnieje takowa aplikacja gdzie:
To pytanie odnośnie aplikacji " zdalny pulpit ", czy o istnienie aplikacji opisana niżej? Na windowy masz aplikację "zdalny pulpit".
stepien86 napisał(-a):
- klient uruchamia aplikacje i ma okienko połącz ( ew mozliwosc wyboru uzytkownika z ktorym chce sie laczyc np. Jan )
Zdefiniuj łączenie się z wybranym użytkownikiem. O co chodzi? Można się łączyć przez zdalny pulpit z maszyną na konto użytkownika i to chyba aplikacja " zdalny pulpit " potrafi. Jak i każde inne rozwiązanie tego typu.
stepien86 napisał(-a):
- po stronie admina ( np Jan ) jest informacja i probie nawiazania polaczenia ze zdalnym pulpitem - gdzie sie lacze i mam taka mozliwosc jak w realVNC;
Ciężko zrozumieć to zdanie, ale skoro chcesz coś co ma realVNC to pewnie realVNC jest tym czego szukasz ;] Co do prób nawiązania połączenia do maszyny trafiają pewnie do logów.
stepien86 napisał(-a):
Dobrze by było gdyby aplikacja radziłą sobie z NATem
Czemu miałaby sobie nie radzić? Jeśli coś nie działa to raczej problem z NAT-em niż z aplikacją. Musisz odpowiednio skonfigurować NAT.
Podsumowując, nie wiem czego szukasz czy czegoś do aplikacji "zdalny pulpit" dostępnej pod windowsem, czy czegoś podobnego co ma robić to co napisałeś a co ciężko rozszyfrować. Jeśli dobrze zrozumiałem to nie ma nic nadzwyczajnego w twoich wymaganiach i każde rozwiązanie do łączenia na zdalny pulpit będzie odpowiednie. Poszukaj też sobie tego sławnego artykułu o tym jak zadawać pytania. Poza tym zdania są nie po polsku, trzeba się wiele domyślać. Chyba, że nie skończyłeś jeszcze podstawówki to mogę zrozumieć.
nie wiem co w pytaniu było nie jasne ale ok, temat do zamkniecia, poradziłem sobie :]
Podzieliłbyś się rozwiązaniem, inaczej bez sensu jest zaśmiecać forum i pisać takie posty, gdzie po chwili sam dochodzisz do rozwiązania. Masz problem to go próbuj sam rozwiązać, pytaj google, forum to ostateczność. Mam wrażenie, że w tym wypadku kolejność była odwrotna.
kamikaze, rozwiazania sa dwa, jezeli ma byc platne to windowsowy serwer terminali, mozesz laczyc sie i pracowac zdalnie na serwerze poprzez RDP a drugi nie platny to ultravnc ktorego instalujesz tam gdzie chcesz miec dostep do pulpitu ot calala filozofia. z tym ze ST (Serwer Terminali) troszki kosztuje a w dodatku ciezko zdobyc jakas promocyjna poniewaz od 2003 nie ma juz CALi tylko poprzez neta laczysz sie z baza M$u i sprawdza zakupiona licencje tak jak w przypadku aktywacji windowsa.
jezoo, chodziło mi wypowiedź autora postu. To w jaki sposób można rozwiązać ten problem do niczego nie jest potrzebne i nie musisz mi tego tłumaczyć. Jemu jest potrzebne. Chodzi o to by napisał co rozwiązało jego problem, tak dla porządku, by ten post miał sens. Jak dla mnie to może on lecieć do kosza bo nie wiem o co kolesiowi do końca chodzi bo pisze mało zrozumiale i to co napisał można interpretować na kilka sposobów. Dla mnie to mógłby użyć zwykłego vnc. Ale może faktycznie chodzi mu o współdzielenie pulpitu miedzy kilku użytkowników i to co zaproponował milyges mu pomogło. Jakby napisał co go zaspokaja mogło by to rzucić jakieś światło na jego opis problemu i w końcu można by go jednoznacznie zrozumieć ;]
sorka, juz pisze, rozwiazaniem mojego problemu jest ultra vnc single click
tak tez myslalem :P
P.S do kamikaze:
nie chcialem, zebys sie od razu obrazal, bo czasami ludzie tak pisza jak autor i trzeba sobie pare rzeczy dopisac a jezeli Ciebie obrazilem moim postem to przepraszam bo takiego zamiaru nie mialem tylko chcialem napisac jakiego rozwiazania autor mógł skorzystac i tyle.
Ostatnio edytowany przez jezoo (2010-12-26 10:49:13)
Heh, ja się nie obrażam. Chce tylko by posty miały jakąś wartość. Sami przyznacie, że to denerwujące jak ktoś napisze posta, po kilku godzinach napisze, że sobie poradził i ani słowa jak. I to nie pierwszy raz.
Jest wiele sposobow o ktorych czytałem, potrzebowałem takowego gdzie klient laik nie bedzie musial mi podawac adresu IP, i zadnych innych kobinacji - instalowania czegokolwiek. Dlatego idealnym rozwiazaniem dla mnie okazał sie byc vnc single click.