Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.

Członek DUG
 Członek DUG

Witam, mam pytanko odnosnie aplikacji " zdalny pulpit " Czy istnieje takowa aplikacja gdzie:
- klient uruchamia aplikacje i ma okienko połącz ( ew mozliwosc wyboru uzytkownika z ktorym chce sie laczyc np. Jan )
- po stronie admina ( np Jan ) jest informacja i probie nawiazania polaczenia ze zdalnym pulpitem - gdzie sie lacze i mam taka mozliwosc jak  w realVNC;
Dobrze by było gdyby aplikacja radziłą sobie z NATem 
Aplikacja pod windows :] dla jasnosci 
z góry dziekuje za odpowiedzi
Ostatnio edytowany przez stepien86 (2010-12-24 16:47:28)

Administrator
 Administrator

stepien86 napisał(-a):
Witam, mam pytanko odnosnie aplikacji " zdalny pulpit " Czy istnieje takowa aplikacja gdzie:
To pytanie odnośnie aplikacji " zdalny pulpit ", czy o istnienie aplikacji opisana niżej? Na windowy masz aplikację "zdalny pulpit".
stepien86 napisał(-a):
- klient uruchamia aplikacje i ma okienko połącz ( ew mozliwosc wyboru uzytkownika z ktorym chce sie laczyc np. Jan )
Zdefiniuj łączenie się z wybranym użytkownikiem. O co chodzi? Można się łączyć przez zdalny pulpit z maszyną na konto użytkownika i to chyba aplikacja " zdalny pulpit " potrafi. Jak i każde inne rozwiązanie tego typu.
stepien86 napisał(-a):
- po stronie admina ( np Jan ) jest informacja i probie nawiazania polaczenia ze zdalnym pulpitem - gdzie sie lacze i mam taka mozliwosc jak w realVNC;
Ciężko zrozumieć to zdanie, ale skoro chcesz coś co ma realVNC to pewnie realVNC jest tym czego szukasz ;] Co do prób nawiązania połączenia do maszyny trafiają pewnie do logów.
stepien86 napisał(-a):
Dobrze by było gdyby aplikacja radziłą sobie z NATem
Czemu miałaby sobie nie radzić? Jeśli coś nie działa to raczej problem z NAT-em niż z aplikacją. Musisz odpowiednio skonfigurować NAT. 
Podsumowując, nie wiem czego szukasz czy czegoś do aplikacji "zdalny pulpit" dostępnej pod windowsem, czy czegoś podobnego co ma robić to co napisałeś a co ciężko rozszyfrować. Jeśli dobrze zrozumiałem to nie ma nic nadzwyczajnego w twoich wymaganiach i każde rozwiązanie do łączenia na zdalny pulpit będzie odpowiednie. Poszukaj też sobie tego sławnego artykułu o tym jak zadawać pytania. Poza tym zdania są nie po polsku, trzeba się wiele domyślać. Chyba, że nie skończyłeś jeszcze podstawówki to mogę zrozumieć.

Członek DUG
 Członek DUG

nie wiem co w pytaniu było nie jasne ale ok, temat do zamkniecia, poradziłem sobie :]

Administrator
 Administrator

Podzieliłbyś się rozwiązaniem, inaczej bez sensu jest zaśmiecać forum i pisać takie posty, gdzie po chwili sam dochodzisz do rozwiązania. Masz problem to go próbuj sam rozwiązać, pytaj google, forum to ostateczność. Mam wrażenie, że w tym wypadku kolejność była odwrotna.

Dzięcioł
 Dzięcioł

kamikaze, rozwiazania sa dwa, jezeli ma byc platne to windowsowy serwer terminali, mozesz laczyc sie i pracowac zdalnie na serwerze poprzez RDP a drugi nie platny to ultravnc ktorego instalujesz tam gdzie chcesz miec dostep do pulpitu ot calala filozofia. z tym ze ST (Serwer Terminali) troszki kosztuje a w dodatku ciezko zdobyc jakas promocyjna poniewaz od 2003 nie ma juz CALi tylko poprzez neta laczysz sie z baza M$u i sprawdza zakupiona licencje tak jak w przypadku aktywacji windowsa.

Administrator
 Administrator

jezoo, chodziło mi wypowiedź autora postu. To w jaki sposób można rozwiązać ten problem do niczego nie jest potrzebne i nie musisz mi tego tłumaczyć. Jemu jest potrzebne. Chodzi o to by napisał co rozwiązało jego problem, tak dla porządku, by ten post miał sens. Jak dla mnie to może on lecieć do kosza bo nie wiem o co kolesiowi do końca chodzi bo pisze mało zrozumiale i to co napisał można interpretować na kilka sposobów. Dla mnie to mógłby użyć zwykłego vnc. Ale może faktycznie chodzi mu o współdzielenie pulpitu miedzy kilku użytkowników i to co zaproponował milyges mu pomogło. Jakby napisał co go zaspokaja mogło by to rzucić jakieś światło na jego opis problemu i w końcu można by go jednoznacznie zrozumieć ;]

Członek DUG
 Członek DUG

sorka, juz pisze, rozwiazaniem mojego problemu jest ultra vnc single click

Dzięcioł
 Dzięcioł

tak tez myslalem :P
P.S do kamikaze:
nie chcialem, zebys sie od razu obrazal, bo czasami ludzie tak pisza jak autor i trzeba sobie pare rzeczy dopisac a jezeli Ciebie obrazilem moim postem to przepraszam bo takiego zamiaru nie mialem tylko chcialem napisac jakiego rozwiazania autor mógł skorzystac i tyle.
Ostatnio edytowany przez jezoo (2010-12-26 10:49:13)

Administrator
 Administrator

Heh, ja się nie obrażam. Chce tylko by posty miały jakąś wartość. Sami przyznacie, że to denerwujące jak ktoś napisze posta, po kilku godzinach napisze, że sobie poradził i ani słowa jak. I to nie pierwszy raz.

Członek DUG
 Członek DUG

Jest wiele sposobow o ktorych czytałem, potrzebowałem takowego gdzie klient laik nie bedzie musial mi podawac adresu IP, i zadnych innych kobinacji - instalowania czegokolwiek. Dlatego idealnym rozwiazaniem dla mnie okazał sie byc vnc single click.