Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Wtajcie jestem tutaj nowy wiec prosze o wyrozumiałość a wiec tak jestem w sieci akademickiej mam neta i ip chciałbym za pomocą tego ip roździelić na drugi ewentualnie 2 komputery że był net jednym słowem postawić serwer który ma stałe ip i żeby ten serwer roździelił połączenie internetowe prosze w miare opis krok po korku gdyż jestem początkującym użytkownikiem Linuxa z góry dziękuje za wszelką porade
Potrzebne bedzie server to juz masz , switch do podpieciawiecej niz jednego kompa w twoim przypadku masz miec dwa to jakis malyt switch no i poczytaj ten artykul
bo ladnie w nim opisane jest wsio
dziękuje bardzo tzn wprowadziłem w błąd bo bedzie Serwer+ 1 komp wiec switch nie potrzebny no ale dziękuje bardzo za chęci :)
spoko, 1 realtek kosztuje 20 zeta, a najtańsze switche ~60 ;)
Ale, jeżeli net udostępniany jest po mac adesach sieciówek (a tak zapewne jest) - to sygnału nie uda ci się rozdzielić tak aby oba twe kompy miały internet naraz
mnie się jednak wydaje że nie ma to znaczenia że net jest przydzielony do mc karty dlatego że komputer który dostaje internet będzie w tym momencie serwerem i będzie miał możliwość rozdzielonia łącza.
Poprostu zrobi z komputera router
I na moje oko powinno wyglądać to tak:
komputer który miałby zostać routerem (który by dzierżawił łącze drugiemu) musi mieć oczywiście dwie karty sieciowe heh ;)
czyli na sam początek należy skonfigurować dwie karty sieciowe w systemie /etc/networking/interfaces ustawić dwa adresy sieciowe eth0 i eth1 pamiętając że w eth1 usuwamy gateway ponieważ mamy jednego dostawce internetu.
Jak ustawimy dwie sieciówki bezbłednie musimy pozwlić na ruch pakietów i do tego do pliku:
/proc/sys/net/ipv4/ip_forward dopisać wartość 1
Oczywiście należało by sobie ustawić to w skrypcie startowym żeby nie trzeba za każdym uruchomieniem komputera tego wpisywać.
Teraz robimy prerouting :
(musimy mieć zainstalowany pakiet iptables)
iptables -t nat -A POSTROUTING -s <IP_KLIENTA KTORY MA BYC PRZEKIEROWANY>
-j SNAT --to <IP_ZEWNETRZNY>
i to tez trza bedzie dodac do skryptu startowego aby nie trza bylo tego wpisywac za kazdym razem. Nastepnie (klient czyli ten drugi komp bez netu) musi miec wpisane w pozycji gateway nr IP karty serwera (routera).
Mam nadzieje że nic nie pominąłem
pzdr
Arkowicz wszystko da się wiec twoje zdanie jest pomylne :) ale nie o to chodzi .. Chce zrobic tak że na jednym kompie będą 2 sieciówki 1 z wyjsciem na świat 2 zaś na local czyli będzie nam dawać neta :) zyga z tobą się zgadzam ... Poprostu chce to zrobić bo kiedyś nam kolega to zrobił ale wyjechał i nie ma go :) wiec postanowiłem sam zrobić .. :)
opisałem Ci wyżej co trza zrobić daj znać czego ewentualnie nie kumasz z tego co tam na żłobiłem bedziemy kombiniować
pozdrowionka