Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
A nikt nie wspomniał np o kate ...
Można wspomnieć też o notatniku, bo właściwie każdy edytor tekstowy można używać do pisania kodu. Tylko po co się tak męczyć.
kamikaze napisał(-a):
Można wspomnieć też o notatniku, bo właściwie każdy edytor tekstowy można używać do pisania kodu. Tylko po co się tak męczyć.
No bez przesady, była mowa o edytorze dla programistego.
W zasadzie można też eda używać ;)
Praktycznie prawie wszystkie omówione to programy są przeznaczone właśnie dla programistów (lub - jako edytory ogólnego przeznaczenia - udostępniają funkcje programistom służące).
Mało dzisiaj już znany nedit (a był to systemowy edytor w Iriksie) - mimo wszystko w niektórych przypadkach go polecam.
Zalety:
a) piekielnie szybki (np. zamiana kilkuset stringów poprzez regexpy w megabajtowym pliku to jakiś ułamek sekundy)
b) łatwe programowanie w wewnętrznym języku skryptowym (a biorąc pod uwagę że możesz wywołać dowolne polecenie zewnętrzne - w dowolnym języku)
c) proste podświetlanie składni - można sobie własne regexpy popisać. Przy czym podświetlenie jest bardzo wyraźne (nie ma takich lelawych kolorków jak Geany czy Komodo)
d) idealny do zdalnej pracy (poprzez X-y) - nie muli nawet na połączeniach typu SDI (115 kbps), kiedyś bawiłem się nawet na modemie i dało się pracować.
e) niewielkie wymagania zarówno pamięciowe, jak i co do potrzebnych bibliotek
f) wiele prostych, a potrzebnych wbudowanych funkcji (np. "zmień wcięcie w zaznaczonym bloku", "skocz do pasującego nawiasu", "zaznacz tekst w pasujących nawiasach" itp.).
Wady:
a) wyłącznie jednobajtowe kodowania
b) oparty na Motifie - co owocuje błędną pracą na niektórych nowszych X-serwerach i błędną obsługą fontów innych niż bitmapowe
c) obsługuje wyłącznie lokalne pliki (chociaż przy pracy poprzez X-y nie jest to aż taka straszna wada, nedita odpalasz na serwerze a displaya masz w domu)
d) brak foldingu
Proponuję wypróbować - może komuś przypasuje
azhag
Jam jest azhag, administrator łajza. Tobie zaś gratuluję rozszyfrowania mojego awataru. :) PS Pozdrawiam Wredotkę. ;*
xD
Się obudziłeś po pół roku prawie. :)
Tylko vim... Chociaż mam doświadczenie w C++ i R... Ale i tak tylko vim :)
Ostatnio edytowany przez P@blo (2010-12-19 20:26:41)
Ja od kilku tygodni używam http://www.jedit.org jak dla mnie wspaniały. A baza wtyczek powinna każdemu dogodzić. Wtyczka ftp dzieki której nie muszę sciągać na local plików aby poprawić małe zmiany.
Polecam
Skoro temat odświeżony wrzucę od siebie:
azhag napisał(-a):
Mój ranking:
- emacs tekstowy
- emacs GTK+
- emacs w tym trzecim interfejsie
- długo, długo nic
- geany
- juffed
dlaczego mnie to nie dziwi xD
paoolo napisał(-a):
P.s. Chyba wiadomo, że cat'em sie edytuje pliki :P
no ba... najlepszy edytor hackerów :)
Ile głów tyle opinii - a każdy i tak sam wybiera ulubiony program
VIM - cenię za prostotę - intuicyjność.*
* tak twierdzę.
Ostatnio edytowany przez $pwd (2013-05-13 19:49:21)
Pakos napisał(-a):
ales odkopal O-o
Laureat do tytułowej nagrody łopaty roku :D
Fervi
fervi napisał(-a):
Pakos napisał(-a):
ales odkopal O-o
Laureat do tytułowej nagrody łopaty roku :D
Albo honorowego odznaczenia w Barbórkę. :D