Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!

Ogłoszenie

Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.

#1  2010-11-18 10:15:47

SpeedVin - Fan Jogurtu

SpeedVin
Fan Jogurtu
Serwis

Netbook - Plusy i minusy zastosowanych w nich rozwiązań.

Witam!
Przymierzam się do kupna Netbooka, chciałbym się dowiedzieć jakie zalety i wady ma to rozwiązanie w sytuacji kiedy używamy go zamiast sprzętu stacjonarnego.
Na pewno mobilność ale co jeszcze?
Przyglądam się Asus'owi 1015PN (http://www.mobimaniak.pl/31037/asus-eee-pc-1015pn-recenzja/), co o nim myślcie, warto dokonać jego zakupu, może polecicie coś lepszego?
Wymagań dużych nie mam (filmy,muzyka,internet,e-sata b.rzadko gry).
Z góry dziękuje za pomoc!

#2  2010-11-18 10:24:16

Huk - Smoleńsk BULWA!

Huk
Smoleńsk BULWA!

Re: Netbook - Plusy i minusy zastosowanych w nich rozwiązań.

Polecam przejrzeć ten temat który kiedyś zakładałem:

http://forum.dug.net.pl/viewtopic.php?id=14810

Trochę info jest.

#3  2010-11-18 13:42:37

rychu - elektryk dyżurny

rychu
elektryk dyżurny

przede wszystkim:

+ dużo dłuższy czas pracy na baterii (do 5-6 h)
- niski komfort pracy z powodu małego ekranu

linux regd. user #248790

#4  2010-11-18 13:50:25

mati75 - Psuj

mati75
Psuj

+ duża mobilność
- mała rozdzielczość ekranu

https://l0calh0st.pl/obrazki/userbar.png

#5  2010-11-18 17:11:57

Minio - Użyszkodnik

Minio
Użyszkodnik
Serwis

Netbook nigdy nie zastąpi sprzętu stacjonarnego. Nie jest do tego przeznaczony i nigdy nie wywiąże się dobrze z tej funkcji. Jeśli chcesz coś co ma zastąpić sprzęt stacjonarny, to szukaj laptopów z „klasy” desktop-replacement (w jednym z wakacyjnych numerów Komputer Świata było porównanie kilku modeli, ale tam był sprzęt o wartości powyżej 3000 zł).

Największą (i właściwie jedyną) zaletą netbooków jest ich wielka mobilność. Sprzęt jest lekki, mały i długo trzyma na baterii, dzięki czemu doskonale nadaje się np. na uczelnię (notatnik). Jednak jacyś kretyni na te netbooki pakują preinstalowane Windowsy 7, przez co responsywność systemu jest tragiczna (chyba że włączysz styl rodem z Windows 98 i wyłączysz wszystkie efekty, ale to tylko trochę poprawia sytuację). Biorąc pod uwagę że obsługa pod Linuksem (zewnętrzne wyjście video, klawisze funkcyjne, dobre zarządzanie energią) może pozostawiać wiele do życzenia, na chwilę obecną jedynym rozsądnym systemem dla netbooków* jest Windows XP — jednocześnie coraz trudniej zdobyć go legalnie. Ewentualnie można kupić notebook z małym ekranem — coś takiego — który ma ekran o przekątnej 12,1 cala oraz Core 2 Duo i całą masę pamięci RAM. W7 na czymś takim będzie chodził rozsądnie.

* - chyba że zainwestować w rozwiązania Apple, może tam jest choć trochę lepiej. Nie interesowałem się tym segmentem rynku.

Słowem: netbook tylko jako dodatek do sprzętu do codziennego użytku. Osobiście jednak i tak bym się wstrzymał z zakupem — za kilka lat sprzęt powinien być w stanie udźwignąć W7 nie pocąc się przy tym zbytnio.

mati75: masz chyba na myśli przekątną. Większość netbooków ma zupełnie standardowe rozdzielczości, np. Asus mojej przyjaciółki ma 1366x768px na tych 10 czy 12 calach.

#6  2010-11-18 18:45:31

mati75 - Psuj

mati75
Psuj

mati75: masz chyba na myśli przekątną. Większość netbooków ma zupełnie standardowe rozdzielczości, np. Asus mojej przyjaciółki ma 1366x768px na tych 10 czy 12 calach.

Jedno i drugie widziałem ostatnio dwa takie komputerki. Jeden w 12" miał 1280x600 chyba to trochę bez sensu.

https://l0calh0st.pl/obrazki/userbar.png

#7  2010-11-18 19:47:41

NIC - Członek DUG

NIC
Członek DUG
Serwis

Minio napisał(-a):

Netbook nigdy nie zastąpi sprzętu stacjonarnego. Nie jest do tego przeznaczony i nigdy nie wywiąże się dobrze z tej funkcji.

Kłamstwa, kłamstwa, kłamstwa. Netbook w pełnoprawny komputer. Niczym od peceta się nie różni. To jest zwykły komputer.

Napisałem że niczym się nie różni, różni się nic nie znaczącymi szczegółami oczywiście:
- bardzo mała obudowa (zajmuje mało miejsca, koniec z wielką skrzynią pod biurkiem)
- bardzo niskie zużycie prądu (10 razy mniej niż pecet)
- posiada wbudowany UPS - to znaczy bateria pełni tą funkcję - tego w pecetach-skrzyniach nie ma
- cichy (często posiada tylko wiatrak systemowy, a pecet-skrzynie? zasilacz, systemowy, cpu, gpu.... czasem nawet HDD ma...)
- mobilny (no spróbujcie przenieść dane do kolegi/koleżanki... goły dysk ze skrzyni wyciągniecie? tu bierze się cały komputer i można przesłać lanem, bluetoothem lub WiFi)

Ja osobiście używam netbooka jako komputera stacjonarnego. I kupowanie w tych czasach wielkiej skrzyni to błąd. Chyba że ktoś ma za dużo miejsca w domu... Nie ma żadnej różnicy między wydajnością skrzyni a netbooka. Oczywiście wiadomo, że 1 GiB RAM to nie to samo co 4 GiB RAM... No ale to się patrzy co się kupuje. Kiepski sprzęt nie jest cechą netbooków tylko ich producentów.

Argument "ma mały ekran" w tym temacie jest bezzasadny. Bo to ma być netbook w zastępstwie peceta, więc do netbooka, jak ja, podłączamy mysz, klawiaturę USB., monitor.

Wydajność:
- grafika: nvidia, amd powinny zapewnić odpalenie każdej gry byle bez przesady - to nie konsola
- wydajność CPU - mój jednordzeniowy Atom z powodzeniem dekoduje H264 720p  lub pozwala na obciążenie go trzema kompilacjami i jeszcze można internet przeglądać. Zaznaczam że człowiek który kompiluje pakiety musi mieć mocny sprzęt by kompilacja długo nie trwała. Skoro mi wystarcza netbook do tego celu to jest to całkiem niezły komputer.

Co do komputera z recenzji... Bardzo dobry. Będzie dwa razy mocniejszy niż mój netbook.

PS. W szafie leży mój stary pecet. Parametry liczbowe ma takie same jak netbook (ram, cpu, itp.), ale to netbook jest wydajniejszy - kompilacja trwa tu krócej.

Stronka-dom: http://titek.victorygames.pl
Jabber: nic@jabster.pl
Hobby: kompilowanie Linuksa, Bluetooth
Dystrybucja: żadna, bliski krewny LFS, składak

#8  2010-11-18 20:11:15

Minio - Użyszkodnik

Minio
Użyszkodnik
Serwis

NIC: masz o tyle rację, że trochę nie doprecyzowałem. Kiedy do netbooka podłączasz mysz, klawiaturę i monitor to prawdopodobnie faktycznie da się go używać. Ja rozważałem raczej sytuację w której porównujemy komputer stacjonarny z pełnym serwisem i netbooka z podłączoną powiedzmy myszką (netbook  ma monitor i klawiaturę tak samo jak stacjonarny, tylko mniejsze).

Chociaż zgodzisz się chyba ze mną, że za taką samą cenę kupisz lepszy (pod względem wydajności) laptop albo komputer stacjonarny niż netbook.

Ja zamiast netbooka + monitor i tak wybrałbym laptop z ekranem o przekątnej 16-17 cali. Cena porównywalna a laptop będzie o niebo wydajniejszy. (Ja mam 15,6 cala i nie czuję potrzeby podłączać laptopa do monitora.)

mati75: to chyba trochę nietrafiony model. Jednak większość nowszych netbooków ma wyższą rozdzielczość w pionie. 600 to faktycznie malutko. Mi po 1024px bardzo trudno było się przestawić na 768px, a 600px po prostu nie jestem sobie w stanie wyobrazić.

#9  2010-11-18 20:17:56

SpeedVin - Fan Jogurtu

SpeedVin
Fan Jogurtu
Serwis

NIC napisał(-a):

Minio napisał(-a):

Netbook nigdy nie zastąpi sprzętu stacjonarnego. Nie jest do tego przeznaczony i nigdy nie wywiąże się dobrze z tej funkcji.

Kłamstwa, kłamstwa, kłamstwa. Netbook w pełnoprawny komputer. Niczym od peceta się nie różni. To jest zwykły komputer.

Napisałem że niczym się nie różni, różni się nic nie znaczącymi szczegółami oczywiście:
- bardzo mała obudowa (zajmuje mało miejsca, koniec z wielką skrzynią pod biurkiem)
- bardzo niskie zużycie prądu (10 razy mniej niż pecet)
- posiada wbudowany UPS - to znaczy bateria pełni tą funkcję - tego w pecetach-skrzyniach nie ma
- cichy (często posiada tylko wiatrak systemowy, a pecet-skrzynie? zasilacz, systemowy, cpu, gpu.... czasem nawet HDD ma...)
- mobilny (no spróbujcie przenieść dane do kolegi/koleżanki... goły dysk ze skrzyni wyciągniecie? tu bierze się cały komputer i można przesłać lanem, bluetoothem lub WiFi)
...

Właśnie kupuje Netbooka z powodów które wymienił @NIC (szczególnie dotyczy to tego ze skrzynią i Baterii ,a także mobilnością), a co rozdzielczości jak Netbook będzie w domu to będzie podłączany do monitora '22 więc nie będzie problemu, myszkę i klawiaturę też podłączyć mogę! ;)
A co do rozwiązania z dwoma monitorami o różnych rozdzielczościach, jak sprawdza się, i jak wygląda sprawa na Linuksie (grrr..... linuksie)?
BTW. Jak widzę te ograniczenia to myślę czy to nadal OS :D

#10  2010-11-18 20:28:25

milyges - inż.

milyges
inż.
Serwis

SpeedVin napisał(-a):

A co do rozwiązania z dwoma monitorami o różnych rozdzielczościach, jak sprawdza się, i jak wygląda sprawa na Linuksie (grrr..... linuksie)?

21,5" (16:9) i 17" (4:3) na karcie Nvidia pracuje elegancko (oba monitory maja swoją natywną rozdziałke tj 1920x1080 i 1280x1024). Konfiguracja wyklikana w nvidia-settings ;)

#11  2010-11-18 22:06:22

SpeedVin - Fan Jogurtu

SpeedVin
Fan Jogurtu
Serwis

A co z przełączaniem się pomiędzy kartami graficznymi (W moim przypadku Intel , NVidia) jak to działa (oczywiście na Linuksie) ? ;)

#12  2010-11-18 22:07:08

Minio - Użyszkodnik

Minio
Użyszkodnik
Serwis

SpeedVin napisał(-a):

jak Netbook będzie w domu to będzie podłączany do monitora '22 więc nie będzie problemu, myszkę i klawiaturę też podłączyć mogę! ;)

Trzeba było od tego zacząć.

Sprawa sprowadza się do tego, czy lepiej mieć sprzęt bardziej mobilny, ale słabszy, czy też potężniejszy, ale mniej (lub wcale) mobilny (przy założeniu równości kwot. Jeśli masz nieograniczony fundusz, to możesz mieć sprzęt zarówno o dobrej specyfikacji jak i mobilny).

Ja na podstawowy komputer wybrałbym (i wybrałem) potężniejszy ale mniej mobilny. Ty możesz mieć inne potrzeby.

#13  2010-11-18 22:24:34

SpeedVin - Fan Jogurtu

SpeedVin
Fan Jogurtu
Serwis

Ja narzazie komputer stacjonarny/podstawowy mam bardzo potężny ale co z tego jak nie wykorzystuję teraz nawet 1/2 sprzętu gdyż gram w gry bardzo sporadycznie, a sama mobilność sprzętu jest nikła, obecnie właśnie ona jest dla mnie pryiorytemem :)

#14  2010-11-18 22:48:24

ArnVaker - Kapelusznik

ArnVaker
Kapelusznik

SpeedVin napisał(-a):

A co z przełączaniem się pomiędzy kartami graficznymi (W moim przypadku Intel , NVidia) jak to działa (oczywiście na Linuksie) ? ;)

Gdybyś się zdecydował na kupno, to porządnie zwróć na to uwagę (wybierając model). Ostatnio był na forum wątek o 1215N, gdzie przełączanie nie działa w ogóle... Ba, działa tylko Intel, a Nvidia i tak zżera baterię :/ Ludzie byli szczęśliwi kiedy znaleźli sposób na kompletne jej wyłączenie...

#15  2010-11-18 22:58:39

Minio - Użyszkodnik

Minio
Użyszkodnik
Serwis

SpeedVin: jeśli masz stacjonarny komputer z którego korzystasz na co dzień, to już w ogóle nie ma o czym rozmawiać. Jeśli masz trochę zbędnej gotówki dla której nie widzisz lepszego zastosowania, to bierz netbooka.

#16  2010-11-21 18:02:16

SpeedVin - Fan Jogurtu

SpeedVin
Fan Jogurtu
Serwis

Minio napisał(-a):

SpeedVin: jeśli masz stacjonarny komputer z którego korzystasz na co dzień, to już w ogóle nie ma o czym rozmawiać. Jeśli masz trochę zbędnej gotówki dla której nie widzisz lepszego zastosowania, to bierz netbooka.

Nie, nie komputer stacjonarny mam ale niestety z miejscem na niego słabo ,i z mobilnością :(
A wracając do tematu niestety Asus1015Pn jest już niedostępny/bardzo trudno osiągalny więc szukam innego możecie coś polecić?
Oby miał tylko Atoma z serii Pineview ;)

#17  2010-11-21 18:29:30

torrentow - Członek Sejmowej Komisji Śledczej

torrentow
Członek Sejmowej Komisji Śledczej

+ dobre karty wlan0 na pokładzie
- trochę przy mała moc obliczeniowa

Każdy sam sobie szkodzi :)
http://img715.imageshack.us/img715/7104/apt.png

#18  2010-11-21 19:51:17

Huk - Smoleńsk BULWA!

Huk
Smoleńsk BULWA!

SpeedVin napisał(-a):

Rozumiem że chodzi Ci o platformę Optimus? (nie mylić z kiedyś największym polskim "składakiem" kompów) Niestety z tego co czytałem na Linuksie póki co nie działa to WCALE :( (czytaj działa tylko Intel, albo tylko Nvidia, a biorąc pod uwagę to co napisał @ArnVaker wnioskuję że może być jeszcze gorzej)

Z tego co rozumiem winę za to ponosi brak odpowiednich funkcji w jajku, których Nvidia nie ma zamiaru sama dopisywać (i nie dziwię się im, biorąc pod uwagę narzekania niektórych "delikwentów" ze społeczności Open Source, odnośnie udostępnienia ulepszeń które panowie z Nvidii napisali do niektórych części X'ów aby ich karty lepiej śmigały). Kilka miesięcy temu niby ktoś rozpoczął implementację tych brakujących funkcji - ale czy coś z tego wyszło nie wiem...

#19  2010-11-21 20:13:30

SpeedVin - Fan Jogurtu

SpeedVin
Fan Jogurtu
Serwis

Cieszyłbym się nawet gdyby obie karty działały a do zmiany karty wymagany byłby tylko restart, a z wypowiedzi @ArnVaker'a wywnioskowałem ,że możliwe jest że tylko jedna karta działa... ;)
A co do dwóch kart graficznych, to niestety wyżej wymieniony model nie jest dostępny/słabo dostępny więc z jego kupna zrezygnowałem...
Jestem ciekawy czy Intel Atom 455 + Intel GMA X3150 dadzą radę materiałom w rozdzielczości FullHD ( np. 1080p) :)

Stopka forum