Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
MSZ przegiecie z czarnym tłem tutaj, skrzydełka się zlewają i optycznie jest to FF - bo takie poruszenie ptaszka jest mało estetyczne :P
Słoneczko, to wiewióry dla wnusi, bo biedna uczyć się musi :)
a taki se widoczek pstryknolem :)
Ale fantastyczne!!!! Piszczę z zachwytu :D nawet nie szkodzi że brunatne a nie rude. ale słodkie :d
Ta wiewiórka/ten wiewiór to już tresowany jest ;P Anyway: że też się nie boi Wielkiego Bodzia :) Drugie od dołu: jakby miała rozproszone światło z prawej (dyfuzor, parasolkę, papier, cokolwiek), ale ostrość jest fajnie wzięta. Makro czy długiej ręki (prócz tego środkowego)? Swoją drogą jasne te zdjęcia, płytka głębia (bardzo zajeb...) więc pewnie makro i stałoogniskowy obiektyw.
Bodzio napisał(-a):
Słoneczko, to wiewióry dla wnusi, bo biedna uczyć się musi :)
http://bodzio.dug.net.pl/zwierzaki/PB131836.jpg
http://bodzio.dug.net.pl/zwierzaki/PB141959.jpg
http://bodzio.dug.net.pl/zwierzaki/PB141976.jpg
http://bodzio.dug.net.pl/zwierzaki/PB141988.jpg
http://bodzio.dug.net.pl/zwierzaki/PB141990.jpg
Bodzio: A to Pan Wiewiór czy Pani Wiewiórkowa ?
Jak to mówi stare słynne przysłowie: Dobra wiewiórka nie jest zła.
Ostatnio edytowany przez Piotr3ks (2010-11-14 23:35:22)
To była Sigma 30/1,4 + TC EC-20 czyli sumaryczna ogniskowa = 60 mm.
Przy EC-20 przesłona z automatu skacze na 2,8
Więc tak , jasna stałka, która w przeliczeniu na FF daje 120 mm
Ten obiektyw to nie makro. Ma silnik HSM, więc jest bardzo szybki i cichy. Każde zdjęcie to dosłownie ułamek sekundy, bo one niestety nie czekały :)
Za pozowanie zapłaciłem 10 orzechów :D
Mam sobie zamiar kupić albo 50/1,4 Sigmy, albo 50/2,0 ZD co radzicie ? Czy poczekać i kupić 35-100/2,0 ?
Bodzio zbankrutujesz na te orzechy. Ale warto :) Zdjęcia super
Bodzio, a miales system zmieniac, czyż nie? :>
35-100 moze byc czasami za ciezkie.
ZD - uszczelnione, wolne, makro, dziwnie dziala MF do nieskonczonosci 2,5 obortu, z nieskonczonosci ~1,3 obortu ;), wylazi do przodu sporo ale nie kreci sie.
Sigma - podobno roznie bywa z sigma, brak uszczelnien, wieksza soczewka przednia (w koncu to nie makro), brak makro, naped HSM, swiatlo 1.4 ale nie ma az tak duzej roznicy w stosunku do 2.0.
Dodatko Sigma 50mm < ZD 50mm. (sigma jest jednak ciut krótsza niz 50mm, ale to jest pomijalne w porownaniu)
Ogólnie to brałbym 25/1.4 bo jednak 50 zaciasna jest na olku.
@quluk
wiem, czytałem Twój post dotyczący długości 50 mm
25/1,4 nie ma dla systemu 4/3, pancake ma 2,8.... mam 30/1,4 - ostre od 1,6 a te 5 mm, no cóż, muszę sobie darować.
Najlepiej to mieć i sigmę 50 i ZD 50 - no ale ...:)
35-100 jest genialny, tak wiem że to kawał krawężnika i jego zakup (tylko obiektyw) to praktycznie bardzo dobre body w nowym systemie. Ale pomyślałem sobie, że E-30 mam dopiero 10 miesięcy, i jak na razie spełnia wszystkie moje zachcianki.
Teraz jak już trochę w systemie siedzę, to widzę że mieć 7-14, 14-35 i 35-100 + coś do makro i zrobisz wszystko, resztę sprzedać :)
Bodzio jak się będziesz pozbywał jestem pierwszy do 150 :P
zważ na cytat
+ coś do makro
150 zostaje :P
Jak nie ma 25/1.4? Leica 25/1.4 :)
7-14 to i ja bym chetnie miał, szczególnie w górach :]
A fakt, zwracam honor :)
Atak pająka, eeech - pajączka :)
Nieźle, trochę dziwnie się miesza ostrość z rozmyciem. Trzeba przyznać, że masz szczęście do niezłych ujęć, albo kupę wolnego czasu na ganianie po krzakach.
Mój pierwszy portret :)
Modelka ma 3 latka, zdjęcie robione z doskoku bo szalała po pokoju.
Sigma 30/1,4 @2,2
bez lampy, tylko światło zastane. Blendy nie mam.
Krytyka bardzo mile widziana :) Pierwszy babol jaki widzę to paskudny cień pod okiem
Nie ma podstaw krytykować takie fajne ujęcie, ehh...
A co byś chciał lepiej na zastanym? Jakie zastane takie cienie i te nie są najgorsze. Całkiem miły kadr.
A ja wczoraj byłam w zoo. I na własnej skórze przekonałam się jak to jest gdy obiektyw zaparuje w wiwarium czy gdzie indziej gdzie wilgotność ++. Paskudnie :) W sumie ze zdjęć to tylko jeden aspołeczny pawian siedzący na wybiegu (Informatyk!), jedna sowa śnieżna (Tak ślicznie na mnie patrzyła). Ogólnie zwierzów mało, pogoda paskudna, musi się trafić drugiego zwariowanego człowieka żeby w deszcz po zoo latać.
Były rysie, lamy, piękne lisy srebrne, pantera chińska (myślałam że zobaczy we mnie potencjalny obiad, rzuci się na te kraty z rozdartym pyskiem a ona nic, jakaś znerwicowana bo łaziła w kółko), sępy- te też stwierdziły że same kości we mnie, zero mięsa.
O, i słoń też był. A Pyton jak zobaczył mnie przy szybie zaczął wić w moją stronę, też miałam nadzieję że rzuci się do ataku i jeb*ie w tą szybę (ale bym się śmiała...:D )
Wrócimy wiosną.
:)
Ostatnio edytowany przez Trin (2010-11-21 20:25:14)
Yampress, w wolnej chwili zrobię porządek z fotkami na karcie to wrzucę. Ale ten pawian był fajny, siedzi jak jakiś muł, wołamy na niego, gwizdżemy, cmokamy - wiecie co robi? Odwraca się w jedną stronę- nic. Odwaraca w drugą i patrzy- też nic. Wraca do pozycji wyjściowej i dalej tępo patrzy przed siebie.