Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Kiedyś na jednym z for, byłem świadkiem wycięcia trolla, przez admina - admin nie chciał zdradzić jak tego dokonał (wystąpiło zdanie "Mamy na to swoje sposoby"), stąd nachodzi mnie pytanie z ciekawości, zakładając że mamy trolla ze zmiennym IP, na tyle inteligentnego że potrafi podać rożne adresy email przy rejestracji - jakie są możliwości uniemożliwienia mu wejścia na forum (chodzi mi ogólnie o fora, nie konkretnie o forum DUG'a)? W ogóle w wypadku zmiennego IP da się coś zdziałać??
Z góry dzięki za info.
W 100% sie nie da.
Jeśli trol będzie cwany to będzie trzeba się trochę pomęczyć.
Generalnie blokuje się IP.
Można zablokować cała pulę adresową Ip tylko to zawsze wiąze się z tym że zablokuje się rownież niewinnych użytkowników.
Poza tym blokada na email ,login ale to takie bardzo doraźne środki.
ilin dobrze wiesz ze dziekui pewnym narzedziom blokady ip na nic sie zdaja ;) pozostaje kazdorazowe usuwanie takiego użytkownika. Albo zamkniecie możliwości rejestrowania sie nowych użytkowników ]|->
Yampress napisał(-a):
ilin dobrze wiesz ze dziekui pewnym narzedziom blokady ip na nic sie zdaja ;) pozostaje kazdorazowe usuwanie takiego użytkownika. Albo zamkniecie możliwości rejestrowania sie nowych użytkowników ]|->
Takie coś jak troll nie zna "pewnych narzędzi"
troll jest zazwyczaj durny jak but z lewej nogi.
Ale np .... wysłanie e-maila aktywacyjnego opóźnione o 24 godziny (oczywiście z powiadomieniem delikwenta w czasie rejestracji) na pewno ograniczyło by ich rejestrowanie.
Przykład:
troll ma zablokowane IP i na dokładkę klasę adresową.
Idzie do kawiarenki internetowej lub podłącza się do hotspota. Zakłada konto pocztowe na onecie lub innym darmowym portalu. Rejestruje się i musi czekać 24 godziny aby otrzymać e-maila aktywacyjnego.
Niejeden zrezygnuje, ale na upartego nie ma rady
Bodzio a po co aż konto na onecie? Jest coś takiego jak 15 minutes mail Skrzynka jest aktywna średnio około godziny przez ten czas można się zarejestrować na większości portali ;) A jak ktoś jest uparty to fakt nie ma mocnych. Bo jak słusznie zauważyłeś nie każdy troll to wioskowy głupek.
Tak tylko troll z założenia robi dużo szumu jak najmniejszym kosztem.
Wątpię aby któremuś chciało się zadać sobie tyle trudu z obchodzeniem zabezpieczeń.
Zwłaszcza ,że nałożenie bana to jedno klikniecie troll zaś musi trochę więcej dać od siebie.
A jeśli już to wtedy rywalizacja kto kogo przetrzyma.
Admin zawsze wygra. :)
ilin napisał(-a):
Tak tylko troll z założenia robi dużo szumu jak najmniejszym kosztem.
Wątpię aby któremuś chciało się zadać sobie tyle trudu z obchodzeniem zabezpieczeń.
Zwłaszcza ,że nałożenie bana to jedno klikniecie troll zaś musi trochę więcej dać od siebie.
A jeśli już to wtedy rywalizacja kto kogo przetrzyma.
Admin zawsze wygra. :)
Coś bym powiedział ale mi się nie chce :P
czadman napisał(-a):
Nie karmić trolli. :)
ooo trafiłeś :)
Czyli tak jak podejrzewałem już wtedy - nie ma żadnej "magicznej" metody, poza blokada IP... dzięki za info.
Temat do zamknięcia - no chyba że ktoś zna jednak jakąś "admin magię" i chce się podzielić swoimi zaklęciami "jak blokować trolla" ;p
czadman napisał(-a):
Nie karmić trolli. :)
hahah mozna by to dodac do regulaminu xd
ip mozna miec z jakiego kraju sie chce ... przez proxy np. (1 z metod).
rzeczywiscie dobrym rozwiazaniem jest opóźniony email.
Pytanie ilu userow dziennie rejestruje sie na forum?
Jesli jest to liczba ~10 osob.
To moze warto pomyslec o recznej akceptacji?
Może nie mam zbyt dużego (czyt. w sumie żadnego) doświadczenia w pełnieniu funkcji admina, ale jakiś czas temu przyszedł mi do głowy pewien pomysł.
Mianowicie, czy jest możliwość odpowiedniego ustawienia forum/zrobienia skryptu, który automatycznie banuje ip wchodzącego na dane konto?
Szczerze mówiąc wydaje mi się to całkiem nie najgorszy sposób na uprzykrzenie życia trollom. Fakt, że jak taki się uprze, to założy kolejne konto z innego ip, ale po wykryciu tego konta można je dodać do listy kont na które wejście = ban na ip.
Niestety w polskim kontekście, gdzie najpopularniejszy dostawca Internetu oferuje swoim klientom dynamiczne IP zewnętrzne, banowanie po IP przynosi raczej więcej szkody niż pożytku. Trolla zablokujemy na czas jednej sesji (może nawet 3 minuty, jak sobie zrestartuje modem), natomiast istnieje szansa że zwykły użytkownik kiedyś tam dostanie ten sam numer z puli i nie będzie miał dostępu do forum.
Chyba że ja o czymś nie wiem.
Chociaż po IP można wycinać całe kraje z których można dostać spam lub troll może chcieć się połączyć przez proxy. Ale też trzeba to robić z głową, bo można mieć użytkownika z zagranicy.
usuwac konto trola ;)
po kilku/kilkunastu usunieciach znudzi mu sie prcedura ;) zakładania nowych kont
po kilku/kilkunastu usunieciach znudzi mu sie prcedura ;) zakładania nowych kont
spotkałem kilku takich, którym się szybko nie zbrzydło zakładanie nowych kont.
Na DUG-u chyba nie ma troli [?] ;)
Gdyby nie było, to bym swego czasu nie musiał pisać prywatnej plonkownicy ;) .
marg1 napisał(-a):
a co my tu robimy ??
marg1 napisał(-a):
Może i ostatnio rzadziej bywam, ale nie skreślajcie mnie tak prędko. ;)