Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!

Ogłoszenie

Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.

#1  2010-11-09 20:07:46

Jacekalex - Podobno człowiek...;)

Jacekalex
Podobno człowiek...;)

Jaka karta wifi N do AP?

Jak w temacie:
Wifi N, hostapd - małe biuro (3 pokoje), jaką kartę z Atherosem polecanie?
To: http://www.tp-link.com/products/productDetails.asp? … del=TL-WN951N
Wygląda nieźle, ino - jak zwykle w tplinku, ani słowa o chipie i trybie AP.
Z innych źródeł wiem, że ma to cudo chipa AR5008, a wolałbym coś na AR928* - zgodne z madwifi-ng i ath9k.
A potrzebuję coś na PCI.

Co polecacie?

Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2010-11-09 20:49:19)

W demokracji każdy naród ma taką władzę, na jaką zasługuje ;)
Si vis pacem  para bellum  ;)       |       Pozdrawiam :)

#2  2010-11-09 20:33:17

Huk - Smoleńsk BULWA!

Huk
Smoleńsk BULWA!

Re: Jaka karta wifi N do AP?

Teoretycznie wszystkie karty Atherosa-N powinny działać ze sterownikiem ath9k (z tego co mi wiadomo Atheros udostępnił pełną specyfikację i pomaga tworzyć ten ster), niestety jakiś czas temu jedna osoba z forum zakupiła kartę która w trybie N działała bardzo powoli - znacznie gorzej niż w G :(

Samemu też jestem ciekaw czy ktoś ma jakiegoś "pewniaka" który będzie chodził full-speed, niestety na necie tego typu informacje nie są łatwe do znalezienia.

#3  2010-11-09 20:46:10

Jacekalex
Podobno człowiek...;)

Huk napisał(-a):

Samemu też jestem ciekaw czy ktoś ma jakiegoś "pewniaka" który będzie chodził full-speed, niestety na necie tego typu informacje nie są łatwe do znalezienia.

Właśnie dlatego pytam, bo na AR5007 już stawiałem AP, i działa jak złoto (na madwifi), a o kartach wifi N, póki co, wiem, że istnieją :)))
Dlatego szukam czegoś zgodnego z madwifi-ng - wersja: Atheros AR928X.

Z doświadczenia wiem, że warto mieć nie tylko dwa jaja, ale również dwa działające sterowniki do wyboru. :)))

Pozdrawiam
;-)

Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2010-11-09 20:48:21)

#4  2010-11-10 11:01:05

czadman - Bicycle repairman

czadman
Bicycle repairman

Imho lepiej kupić dobry router np. TL-WR1043ND i wgrać na niego np. OpenWrt

http://www.debian.org/logos/openlogo-nd-50.png

#5  2010-11-10 20:28:02

qluk - Pan inż. Cyc

qluk
Pan inż. Cyc

Odradzam zabawy z N w takich konfiguracjach.
Kiepsko sie ustawia czestotliwosci pracy nie mowiac juz o ustawieniu szerokosci pasma. Jak dla mnie to AP z N to tylko gotowe rozwiązania inaczej lepiej sobie kupic dobry sprzet na standard G.

#6  2010-11-10 20:44:46

Jacekalex
Podobno człowiek...;)

A ja mam biuro firmy,gdzie stoi serwer plików podpięty do switcha,na nim jest backup dysków z 5 lapków, i 4 desktopów.
Ponieważ router z wifi się spier..., został po nim tylko stary dziadzio,  router bez radia,
a ponieważ  lapki potrzebują i internetu, i samby, to potrzebuję tam wsadzić CHOLERNIE SZYBKĄ KARTĘ WIFI.
Co do sieci w okolicy (zakłócających), jest trochę wolnych kanałów, powinno dać radę, na poprzednim routerze (Linksys WRT160 NL) chodziło dobrze.

Co do ogólnego przeznaczenia na różne hotspoty, to o tym, że Mikrotik jest najlepszy, nikt mi nie musi tłumaczyć, wiem.

I nie pytam o ogólną zasadę budowy hotspotów, mam tylko taki wyjątkowy przypadek, a kasy na ten przypadek jest tyle, co kot napłakał.

I dlatego chyba trochę jeszcze poszukam.
Co do Tplinka z wifi N - wolę Netgeara - jest kilka modeli, do których wchodzi DD-WRT Max.
Kiedyś bardzo ceniłem Linksysa, ale ich ostatnie wyroby mają głównie piękne ceny, a awaryjność taką samą, jak inne firmy, jeśli nie lepszą.
Gdyby ktoś jeszcze robił routery (z wifi N), o trwałości i jakości starego WRT54G, to byłby cholernie bogatym człowiekiem.

Pozdrawiam
;-)

Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2015-02-13 02:49:50)

Stopka forum