Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Na czym polegają i czym się różnią środowiska graficzne, czy mając już zainstalowane środowisko graficzne można dodać inne? Jakie polecacie? Jak można je zmienić.
Takie pytanko jeszcze.. gdy w tym gównym pasku było napisane programy miejsca itd. I nie wiem jak ale to usunąłem jak to przywrócić ;D? I Na dole był taki pasek też go usunąłem ale teraz nie mogę go przywrócić :d.
Jakie ja mam nie szczęście z tym Linuksem :D
brooq napisał(-a):
czy mając już zainstalowane środowisko graficzne można dodać inne
Pewnie że można.
Na debianie mam dwa.Kiedyś mialem kilka :)
Jakie polecamy.
Nie da się odpowiedzieć sensownie i uczciwie.
Jednemu pasuje to tamtemu inne.
A trzeciemu np kde słabo pójdzie bo ma za starego kompa.
Popróbuj i sprawdź ,ktore Ci najbardziej odpowiada.
Jak wnioskuję to masz gnome i usunąłeś panel.
Nie jestem teraz na gnome a nie pamiętam ale chyba pod prawym myszy będzuiesz mial dodaj panel.
brooq dla Ciebie zdecydowanie KDE będzie najlepsze. Dodasz tam sobie pasków ile chcesz, dodasz sobie karteczkę na pulpit(sam mam), dodasz bardzo ładny zegarek(opcja "dodaj elementy interfejsu") i co tylko jeszcze chcesz. Full wypas. To nie ironia. po prostu wydaje mi się że tego szukasz.
ilin nie wiem jakie mam środowisko. Jak mogę to sprawdzić ?
Pod prawym przyciskiem mam tylko:
- Utwórz Katalog
- Utwórz Aktywator
- Utwórz dokument
@Dzięki robero za propozycje ;-)
Jak zainstalować KDE i odinstalować gnome ?
Ostatnio edytowany przez brooq (2010-11-08 21:58:59)
Ja poleciłbym Icewm - choć jak jesteś "klikaczem" (osobą która wszystkie ustawienia chce wyklikać myszą) to może nie podejść - generalnie zależność jest taka:
Dla "klikaczy":
KDE, Gnome, Xfce
Dla lubiących konsolę... no w zasadzie wszystkie inne chyba ;]
Jeżeli chodzi o wydajność to:
IceWM/Fluxbox/Blackbox/E11 i inne lekkie
potem Xfce - dość lekkie na Twoim kompie powinno śmigać ładnie
potem Gnome i KDE - oba mogą przy tej ilości RAM'u mulić
Ja tam siedzę na IceWM dzięki funkcjonalności "Ctrl+Alt+spacja i wpisz komendę" która zastępuje w dużej mierze konsolę - ale środowisko to (tak naprawdę to sam dekorator okien ;p) może wydawać się niewygodne dla wielu.
Edit:
Instalowanie czegokolwiek komendą:
(jako root lub poprzez dodanie sudo na początku jeżeli z niego korzystasz)
apt-get install paczka
dla takich "kobyłek" jak KDE czy Gnome to zwykle jest sporo paczek które nie sa konieczne do uruchamiania samego środowiska.
dla KDE komenda która instaluje wszystko to chyba:
apt-get install kde-full
Ostatnio edytowany przez Huk (2010-11-08 22:08:09)
Środowisko graficzne to inaczej kompletny i w miarę homogeniczny graficzny interfejs użytkownika. Oznacza to, że środowisko graficzne dostarcza praktycznie kompletny zestaw oprogramowania (od odtwarzacza muzyki, przez przeglądarkę internetową po pakiet biurowy, ale też bardziej zaawansowane programy, np. do edycji wideo). Oprogramowanie w ramach jednego środowiska graficznego wygląda w miarę spójnie, utrzymuje jednolitą konwencję nazewnictwa oraz zachowuje się w zbliżony sposób (tzn. można oczekiwać że opcja o danej nazwie będzie wywoływać ten sam efekt we wszystkich programach wchodzących w skład danego środowiska). Środowisko graficzne to inaczej Desktop Environment.
Środowiska graficzne w Linuksie mamy właściwie 4: KDE, GNOME, XFCE oraz LXDE (Enlightenment też można zaliczyć?). Różnią się wyglądem, możliwościami konfiguracji, podejściem do użytkownika (np. GNOME pewne rzeczy ukrywa przed użytkownikiem, ponieważ wychodzi się z założenia że poweruser i tak potrafi sobie ustawić, a jak nie potrafi to lepiej żeby nie miał możliwości nic zepsuć) i innymi. Generalnie najlepiej każdego jest trochę poużywać i zostać przy tym które najbardziej odpowiada.
Prócz środowisk graficznych są jeszcze menedżery okien (artykuł na angielskiej Wikipedii jest dokładniejszy). Różnią się one tym, że zamiast kompletnego środowiska dostarczają tylko i wyłącznie program do zarządzania oknami (w których są inne programy). Domyślnie nie mają np. ikonek na pulpicie — trzeba użyć innego programu do ich wyświetlania. Zrozumienie idei menedżer okien dla kogoś początkującego może być dość trudne. Jednocześnie same menedżery okien zazwyczaj nie powalają wyglądem i mogą wydawać się trudne w obsłudze, jednak ich główną cechą jest to że zużywają znacznie mniej zasobów komputera niż środowiska graficzne (dzisiaj to już nie ma takiego znaczenia jak jeszcze kilka lat temu) oraz zazwyczaj są znacznie bardziej elastyczne. Menedżery okien często można ustawić na sposoby których nie oferują środowiska graficzne, dzięki czemu są dość popularne wśród bardziej zaawansowanych użytkowników (co nie znaczy że zaawansowany użytkownik nie może używać środowiska graficznego). Rozwiodłem się nad nimi, ale generalnie na chwilę obecną nie powinieneś się nimi przejmować — będzie jeszcze na to czas.
Możesz mieć zainstalowaną dowolną liczbę środowisk graficznych oraz menedżerów okien (ogranicza Cię tylko pojemność dysku twardego, ponieważ każde z nich potrzebuje ileś przestrzeni). Generalnie Twój menedżer logowania (ten ekran który prosi Cię o nazwę użytkownika i hasło) powinien mieć opcję wybrania środowiska z listy dostępnych (w GDM, którego najprawdopodobniej używasz, nazywa się to „Sesje” i znajduje na dole ekranu). Istnieją jeszcze inne możliwości, ale nimi na chwilę obecną nie ma co sobie zwracać głowy.
Co warto odnotować, programy nie są na sztywno przypisane do określonego środowiska graficznego. Każdego programu można używać na dowolnym środowisku graficznym i dowolnym menedżerze okien. Chodzi tylko o to, że używając jakiegoś natywnego programu z KDE (np. przeglądarki internetowej Konqueror) na dajmy na to GNOME, program będzie się uruchamiał zauważalnie dłużej, ponieważ musi załadować do pamięci całą serię bibliotek. Te biblioteki są ładowane do pamięci w chwili pierwszego uruchomienia programu i zostają w niej tak długo jak długo ta pamięć nie jest potrzebna na coś innego. Innymi słowy — program przeznaczony dla GNOME uruchamiał szybko, ponieważ wszystkie niezbędne biblioteki zostały załadowane do pamięci w chwili uruchomienia GNOME. Jeśli jednak uruchomisz program przeznaczony dla KDE, system musi znaleźć wszystkie biblioteki z KDE, załadować je do pamięci i dopiero może uruchomić żądany program. Jeśli dodatkowo masz mało pamięci (nie więcej niż 512 MB), to system będzie „skakał” między bibliotekami GNOME i KDE (ponieważ obu nie może mieć jednocześnie w pamięci), przez co system będzie działał bardzo powoli.
To z grubsza by było na tyle. Przeczytaj to dokładnie i zadaj następne pytania (zwłaszcza jeśli czegoś nie rozumiesz — wydaje mi się że całość przedstawiłem w dość przystępny sposób, jednak sama materia jest dość skomplikowana i tak właściwie nie do końca wiadomo gdzie zacząć — najlepiej więc całość przeczytać kilka razy).
@Huk no własnie mam gnome i mi strasznie muli :D
Jak mogę zainstalować i odinstalować środowiska ?
Skąd mogę wziąć komendy do konsoli ?
Czy np. Gre pasansja bd mógł mieć na pulpicie i normalnie ją odpalić myszką?
KDE, Gnome, Xfce to środowiska graficzne, natomiast IceWM/Fluxbox/Blackbox/E11/OpenBox to menedżery okien.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Interfejs_graficzny
http://pl.wikipedia.org/wiki/Menedżer_okien
Kluczowe zdanie czym jest środowisko graficzne, a czym nie jest menedżer okien:
Środowisko graficzne jest grupą wzajemnie współpracujących programów (...)
Ten podział nie jest jednak taki oczywisty.
Jak się uprzeć to z menedżera okien, w połączeniu z odpowiednimi programami, można zrobić środowisko graficzne, i na odwrót.
W dziale Software był niedawno artykuł o użyciu Midnight Commandera jako menedżera plików.
edyta:
http://dug.net.pl/tekst/85/aptitude___zarzadzanie_p … n/#instalacja
edyta 2:
Zamiast KDE wrzuć LXDE. KDE to jeszcze gorsza kobyła niż Gnome. Przy Twoim sprzęcie zdążysz kolacje sobie zrobić zanim się uruchomi, a samo użycie KDE przy tej ilości RAMu podpada pod automasochizm :P
@Huk
Boga w sercu nie masz, na taki sprzęt KDE zaproponować ;)
brooq moja rada. Ściągnij płytę CD instalacyjną Debiana z KDE i zainstaluj. Kilka chwil instalacji (np Aptosid którego używam instaluje się 4,5 minuty) i unikniesz ewentualnych problemów związanych ze zmianą środowiska.
----------------------
OK Spojrzałem jaki sprzęt masz i wycofuje się z moich rad xd.
Mój system (z KDE 4) bierze ok 220MB ramu po starcie więc nie ma szans.
Ostatnio edytowany przez robero (2010-11-08 22:45:01)
brooq zmniejsz ilość współdzielonego RAMu (w BIOSie) do góra 8-16MB.
jak mu muli gnome to kde bedzie klatkowało :) moim zdaniem fluxbox ale może zniechęcić nowego linuksiarza, to może LXDE?
hehe życie :D Powie ktoś w końcu jak mogę dodać ten pasek na dole i te /programy/miejsca/system/ ?.
Jak odpalić wiersz poleceń :D
Chyba prawym na pasku "Dodaj Aplet". Ewentualnie zawsze można usunąć konfigurację ".gnome" z katalogu domowego.
A zresztą nie wiem, nie używam środowiska graficznego ;]
brooq napisał(-a):
Powie ktoś w końcu jak mogę dodać ten pasek na dole i te /programy/miejsca/system/ ?.
Prawym myszem na panel, który masz => Nowy panel => we właściwościach tego nowego ustawiasz sobie jego położenie.
Żeby dodać aplety (między innymi ten o który pytasz) => prawym myszem => Dodaj do panelu... i dodajesz co tam chcesz.
<OFTOP><Nie śmiać się!>To jak Kapeluszniku, założysz Koledze szkołę rodzenia własnej dystrybucji?</Nie śmiać się!></OFTOP>
Jacekalex napisał(-a):
<OFTOP><Nie śmiać się!>To jak Kapeluszniku, założysz Koledze szkołę rodzenia własnej dystrybucji?</Nie śmiać się!></OFTOP>
Sam bym urodzić nie umiał ;) Zresztą osobiście nie widzę najmniejszego sensu w dalszym mnożeniu dystrybucji :P
OK dzięki ArnVaker i zbooj.
A O co chodzi temu człowiekowi Jacekalex? :D
brooq napisał(-a):
OK dzięki ArnVaker i zbooj.
A O co chodzi temu człowiekowi Jacekalex? :D
Dlaczego wszyscy narzekają na KDE? Jest ciężkie ale bez przesady, jak się z głową postawi, a nie istaluje metaśmietnik, to potrafi bardzo dobrze chodzić (śmigał płynnie na zintegorwanym intelu i 512MB RAM). A IMHO KDE jest najbardziej windowsopodobne więc jest niegłupim wyborem przy przesiadce. LXDE jest jeszcze dość przyjemne przy przesiadce z Win$hita.
@Huk - to, ktoś używa DE jeszcze nie znaczy, że wszystko będzie wyklikiwał :P
Poza tym kto powiedział, że np w KDE nie można kwina zastąpić np Fluxem czy Openboxe, ?
Dobra zainstalowałem LXDE, wybrałem ale miałem tam jeszcze do wyboru Openboxa i Gnome/openbox, gnome. Czy odinstalowanie Gnome i tego " open boxa " (To jest menadżer okien? o ile dobrze zrozumiałem) pomoże LXDE szybciej chodzić ;P? Jak mogę to odinstalować ?
http://pl.wikipedia.org/wiki/LXDE#Komponenty komponenty LXDE
Z tego co pamiętam Gnome można usunąć, ale bez usuwania GDM i biblioteki GTK+
Uruchom LXTerminal i wydaj polecenie "top". Pokaże Ci ono co zużywa najwiecej zasobów komputera.
@Zbooj:
@Huk
Boga w sercu nie masz, na taki sprzęt KDE zaproponować ;)
A gdzie ja polecam ;p? Wyraźnie zaznaczyłem że polecam IceWM na którym samemu siedzę, a odnośnie Gnome i KDE dałem taką notkę:
potem Gnome i KDE - oba mogą przy tej ilości RAM'u mulić
Jak zainstalować KDE podałem bo kolega się pytał - co nie znaczy że polecam, no chyba że kolega jest masochistą ;]
@winnetou:
@Huk - to, ktoś używa DE jeszcze nie znaczy, że wszystko będzie wyklikiwał :P
Spoko, tak samo to że ktoś używa IceWM, nie znaczy że nie może sobie po konfigurować niektórych rzeczy za pomocą graficznych konfiguratorów (np wicd do sieci WiFi się nadaje całkiem sprawnie, zwłaszcza jak się łazi z lapkiem tu i ówdzie) :)
Zresztą IMHO typowo "kilkane" distra (Mandriva) są najlepsze dla początkujących czy też... leniwych ;]
Ostatnio edytowany przez Huk (2010-11-08 23:48:05)
Zależy które KDE - jeśli kde3 (o ile na Debian zostały gdzieś paczki) - to chodził znośnie nawet na PIII 866 i 256MB Ram (widziałem na własne oczy).
Jeśli natomiast aktualne KDE 4.5.*, - to u mnie potrafi lekko przymulić, na Core2 duo i 4GB Ram.
(mam na myśli domyślną instalację, z całym "śmietnikiem")
Jednak, póki kaczka doopy nie umoczy, pływać się nie nauczy ;)))
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2010-11-08 23:52:29)
brooq napisał(-a):
Jak mogę to odinstalować ?
Teoretycznie tak:
aptitude purge gnome~i ~sgnome~i
Aczkolwiek odradzam, żeby nie skończyło się zaraz na reinstalacji systemu...
OK, to nie odinstalowuje.
A jeszcze ostatnie pytanie:
Jezeli odpalam przeglądarke np. na tej stronie to mam strasznie małe literki jak zrobić by były większe używam Iceweasel'a. Wiem że można je przybliżyc ale to sie staje nudne.