Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
nigdy nie mogłem się przekonać do tzw. klawiatur multimedialnych bo na każdej inaczej są te dodatkowe klawisze ułożone i praktycznie każdej klawiatury trzeba by się uczyć od nowa - siądziesz przy innym kompie i klops. a jakoś nikomu nie zależy na tym, żeby to znormalizować. zresztą używam tylko volume +/- ;)
duży enter jest bardzo fajny, ale konia z rzędem temu, kto znajdzie w sklepie taką klawiaturę
Jak piszesz dużo na lapku to polecam logitech ultra flat x, nie będziesz musiał się co chwile przestawiać. A klawiatura całkiem solidna.
Kumpel ma Logitech WaVe i baaardzo duzo łaciny leci jak siadam do niej... Rozkład PgUp PgDn czy też wielki Delete to totalna porażka, im prostsza klawiatura tym lepiej. A z dala obchodzę wszelkie "natural" i bezprzewodowe - szkoda nerwów na wyczerpane o 1-szej w nocy baterie gdy projekt trzeba oddac na 7 rano
Ostatnio edytowany przez kayo (2010-11-03 20:25:42)
A ja sobie niedawno sprawiłem zestaw Logitecha K520 (mysz+klawiatura bezprzewodowe). Duże plusy to duży backspace oraz enter, minus brak lampki dla numlocka.
Niski skok klawisze wyprofilowane, kupilem w mix electronics za 170 zl.
@kayo kwestia przyzwyczajenia, jak sie duzo pisze i pisało to nie mam problemów z pisaniem na nomalnych klawiaturach, jedyne co mi zawsze sprawia problem to przycisk " | " i backspace, pierwszy jest w różnych miejscach na klawiaturze, a backspace czasem jest mały i to przeszkadza.
Ja sobie nie wyobrazam uzywac "prostej" klawiatury na codzien, szkoda rąk :D
Prawie zdecydowałem. To najprawdopodobniej będzie Logitech K120. Cenowo przystępna, prosta i wrażeniami użytkowymi nie odbiega od dwu albo trzykrotnie droższych. Klawiatury M$ nie odróżniają się zbytnio od średniej. We Wrocławiu najwięcej klawiatur wystawionych do testowania jest w Saturnie w Pasażu Grunwaldzkim czy jak tam ten targ się nazywa.
Edit:
Jedno mnie zastanawia, na stronie Logitecha widać jaki jest układ klawiszy
http://www.logitech.com/pl-pl/keyboards/keyboard/devices/6692 (920-002509)
Lecz wszędzie sprzedają klawiatury z układem klawiszy jak np. poniżej, no prawie wszędzie
http://www.komputronik.pl/index.php/search/pl/run/s … =/category/1/ (920-002479)
Czy ktoś się orientuje dlaczego te układy różnią się w szczególe? Czy to stary i nowy model czy jednocześnie są oferowane dwie wersje?
OK. Ten drugi model to jest http://www.logitech.com/pl-pl/for-business/products … /devices/6727 (keyboard for business)
I z tego co widziałem w sklepie to jest jeszcze jedna odmiana, taka jakby pośrednia.
Ostatnio edytowany przez czadman (2010-11-05 19:01:48)
osobiście jestem przeciwnikiem czarnych klawiatur, bo wieczorami jak siedzę przy kompie to mam tylko małą lampkę, która świeci na ścianę i taką klawiaturę słabo bym widział. no ale to takie tam moje :P
Kolor ma dla mnie małe znaczenie, powinno się dobrze pisać. To znaczy kolor powinien być taki aby nic za bardzo nie błyszczało i nie odciągało uwagi od monitora. Czasem jakieś błyszczenia, jaskrawości przyciągają uwagę, nawet tak kątem oka. To niedobre zjawisko.
W ogóle to logitech ma trochę namieszane z układami klawiszy. Ciężko dojść o co chodzi. Zdarza się, że na pudełku jest zdjęcie z innym układem klawiszy niż tym, który faktycznie jest na klawiaturze w środku. Trzeba uważać jak się kupuje Logitecha. Co prawda jeszcze nie kupiłem lecz poczytałem na forum logitecha, że bywa różnie z tymi układami klawiszy. Be warned! :)
Tak samo Labtec (firma córka Logitecha robiąca sprzęt low-to-mid end), samemu zakupiłem klawiaturę która na pudełku ma inny wygląd niż w rzeczywistości - najlepiej sprawdzić przed zakupem.
Fajna klawka.
Ciąg dalszy perypetii z klawiaturą.
Dzwoniłem dziś do Logitecha z zapytaniem o te układy klawiatury. Dowiedziałem się dziwnej rzeczy. Logitech oficjalnie w Polsce dystrybuuje klawiaturę oznaczoną 920-002562 - numer, który mi podał pan w słuchawce. Na stronie są to numery 920-002509 oraz 920-002479 i tak mają wszyscy na stronach. Zdjęcia na stronie mają się nijak do rzeczywistości, czyli klawiatura pokazana na zdjęciu polskiej strony Logitecha z układem US Ansi nie jest oficjalnie sprzedawana, tzn układ klawiatury jest US International. Ja nie wiem czy oni się tak rygorystycznie do norm stosują czy jaki grzyb... To bez sensu. A może jest jeszcze inaczej.... Straciłem orientację.
Na opakowaniach jest zdjęcie z układem dla UK...
Dla zainteresowanych: http://reference.findtarget.com/search/keyboard%20layout/
eh, jak wszyscy się chwalą to i ja też ;p dla mnie jest to jedyna słuszna klawierka od logitecha model : Deluxe 660 Cordless Desktop :p
Ostatecznie dokonałem zakupu klawiatury.
Logitech K120 z takim układem klawiatury jaki chciałem. Wydaje się fajna, piszę na niej dopiero pierwszy tekst i jest ok. Klawisze chodzą lekko, ale jest wyraźny skok. Jest dosyć cicha, jak na model za 31 zł jest bardzo cicha. Dokładne jej oznaczenie (Product Number) to 920-002479. For business - czyli w szarym kartonowym pudełku z nazwą firmy i naklejką z numerem modelu, bez książeczek.
To jest dokładnie taka klawiatura:
Dziękuję wszystkim za rady, sugestie i pomoc oraz poświęcony czas.
Jestem zadowolony :)
spoko klawiatura, normalnie ułożona grupa ins/del/home/end/pgup/pgdn, szkoda że enter nie jest zagięty ;) spacja nie za mała, no jak dla mnie przede wszystkim szkoda ze czarna (wolałbym ją w negatywie :P). nie jest to bezprzewód , czyli diodki są tam gdzie trzeba. taka cena za logitecha to bardzo dobry zakup. prosta i elegancka
Moim zdaniem również ok, choć osobiście za klawiaturę uważam urządzenie, w które enter można obsługiwać pięścią, bez angażowania sąsiednich klawiszy.
Oby się sprawdziła.
Piszę się na niej dobrze, zaczynam doceniać to, że nie muszę się z klawiszami siłować i ma taki sam układ klawiszy jak mam na lapku. Niskoprofilowe klawisze, bardzo elegancka, dobrze się trzyma stołu, są "chytne" gumki. Mogę ją polecić każdemu. Jak się na prawdę sprawdzi to się okaże z czasem.
Wersja z dużym enterem wygląda tak:
- ta konkretnie na rynek brytyjski. Zdjęcia tej sprzedawanej w Polsce nie trafiłem.
czadman:
Klawisze w tej klawiaturze są zwykłe czy o niskim skoku ?