Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam.
Mam zainstalowane środowisko graficzne LXDE, ale mam z nim problem, żaden program na pulpicie nie obsługuje przezroczystości tzn. nie mogę mieć przezroczystego panelu, terminala itd. Czy to kwestia braku jakiejś paczki, czy też konfiguracji X-ów, czy po prostu lxde lub system są uszkodzone?
Mam Debiana Sid.
Proszę o pomoc,
Miziak.
karta graficzna / sterownik?
bo wiesz, np. żeby na nVidii uzyskać sprawnie działającą przezroczystość pod KDE to trzeba (wypada żeby to miało "ręce i nogi") zainstalować stery producenta, i nie wiem jak na chwilę obecną ale kiedyś jeszcze trzeba było dodać do xorg.conf wpis takowy:
Section "Extensions" Option "Composite" "Enable" EndSection
chociaż jak widzę teraz mam go u siebie zakomentowanego i przezroczystość działa :)
EDIT:
jak widzę za długo zajęło mi przeczytanie innych wiadomości i skrobnięcie odpowiedzi :P
Ostatnio edytowany przez Graffi (2010-11-03 18:55:56)
GeForce2 MX/MX400 stery mam zamknięte nvidii bynajmniej na ubuntu przezroczystość śmigała więc nie wiem co jest.
Miziak napisał(-a):
żaden program na pulpicie nie obsługuje przezroczystości tzn. nie mogę mieć przezroczystego panelu, terminala itd.
O ile dobrze kojarzę to jest pseudo przezroczystość i prawdziwa przezroczystośc (np. w e17 jest prawdziwa przezroczystość), a to jest różnica.
Nie wiem czy używasz eterma, urxt czy czegoś innego, ale poszukaj czegoś odnośnie transparency terminal.
Bardziej doprecyzuj co ci dokładnie nie działa, bo jak odnośnie terminala to sprawa w miarę prosta, przynajmniej w przypadku urxvt bo z takiego ja korzystam.
chodzi mi konkretnie o lxpanel który ma funkcję przezroczystości gdy ją włączę i dam przezroczystość na maxa to panel jest czarny tak samo jest z guake tarminal(al'a ten z gry Quake), ta sama historia zamiast przezroczystości jest kolor czarny.
@edit
Section "Extensions" Option "Composite" "Enable" EndSection
To odhashowałem restart kompa i nic nadal czarno zamiast przezroczystości...
Ostatnio edytowany przez Miziak (2010-11-03 21:25:15)
Skoro temat jest świeży, podepnę się. Po instalacji Debiana na starszym laptopie borykam się z brakiem przezroczystości wszędzie.
Podobnie jak kolega wyżej używam LXDE na Debianie Testing. Karta graficzna to Intel 915GM, sterowniki zainstalowały się przy instalacji X więc raczej są otwarte. Nie wiem za bardzo czy Intel ma zamknięte. Na swoim kompie z nVidią problemu przy tym samym systemie nie miałem.
Próbowałem ustawić przezroczystość panelu, terminala i nic. Xcompmgr także nie wyświetla cienia, uruchamia się i żadnych efektów nie widać, tak jakby go wcale nie było. Glxinfo zwraca pozytywny wynik dla direct rendering.
Tak więc prośba do wszystkich, jeśli możecie to pomóżcie :)
Ostatnio edytowany przez kilab (2010-11-07 18:09:13)
Na fluxie jak siedziałem i chciałem mieć treu-transparency robiło się
apt-get install xcompmgr
a potem tylko
man xcompmgr
i wrzucenie tego do autostartu ;)
Dzięki za odpowiedź, ale jak pisałem xcompmgr jest zainstalowany. A jego uruchomienie nie powoduje zupełnie nic :)
@kilab "miskuzi" nie doczytałem :)
xcompmgr zainstalowałem ale jego właczenie nie powoduje zupełnie nic przezroczystości jak nie było tak nie ma.
Przepraszam za nieobecność ale ostatnio troche nie miałem czasu ma ktoś rozwiązanie?
Witam
Mam takie pytanie... Mam laptopa na który (niestety) nie da się zainstalować sterownika nvidii. Rozmawiałem na ten temat z np ext z forum ubuntu no i się nie da... A moje pytanie brzmi... Czy w takim przypadku, jakimś sposobem, pomysłem, czy czymś tam, da się włączyć przeźroczystość na moim lapku?? W sumie tylko na tym mi zależy... No chyba że dało by się jeszcze zainstalować awn. Ale w sumie przeźroczysty terminal by się przydał czasem...
Ma ktoś lekarstwo na to, czy niestety nie da sie?? ;(
Pozdrawiam :)
urbinek napisał(-a):
jak to sie nie da ?
To ustrojstwo ma Intela i Nvidię. Pod Linuchem Nvidia nie działa :/
(AFAIK)
Zgadza się... ;/ Dlatego pytam czy da się to obejść bez nvidii??