Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam. Od jakichś 3 miesięcy zacząłem interesować się tematem Debiana, bardzo spodobał mi się ten system.
Posiadam starego PC, którego chciałbym wykorzystać jako 'domowy serwer'.
Teraz pytanie: Do czego jeszcze mogę wykorzystać ten komputer ? ;)
Obecnie:
- Dzieli on łącze 'kablem'
- Dzieli drukarkę poprzez 'kabel' i poprzez 'wifi'
- Będzie serwer WWW a na nim jakieś informacje i opisy przydatne dla mnie
- Będzie BIND - dla domeny, którą sobie niebawem kupię, bo potrzebuję takowej 'do zabawy'
- Będzie serwer poczty - Postfix + Dovecot
Myślałem nad dokupieniem tunera TV i zrobieniu 'telewizji przez wifi', ale ten temat poruszę, gdy będę miał trochę więcej funduszy ;)
Więc co jeszcze mogę osiągnąć dzięki temu mojemu staremu PC'towi ? ;)
Ten komputer to DELL OptiPlex GX1, do którego wsadziłem dysk 20 GB zamiast standardowego oraz dołożyłem RAMu (w sumie jest 280MB teraz).
Proszę o jakieś rady, podpowiedzi ;)
Pozdrawiam
Kodzenie w C, pisanie skryptów, serwer kont shellowych ... głównie cele edukacyjne itp.
Hmm.. przemyślę temat kont shellowych, bo jeśli chodzi o programowanie, to na razie nie mam weny na naukę czegoś poważniejszego niż PHP (które już ogarnąłem całkiem dobrze ;)).
Dzięki Piotr3ks za odpowiedź.
Czekam na dalsze propozycje, o ile znajdą się jeszcze takowe.
Pozdrawiam
na router z openbsd ;)
Serwer torrent też może być, miejsce do backupu.
Przycisk do papieru, podstawka pod kawe/herbate/piwo, stojak na kwiatek :)
Ja z chęcią przygarnę, każdego starocia i w każdej ilości. Na chodzie oczywiście :)
Za darmo oczywiście :P
A może jeśli masz jakiś serwerek w domu to postaw na starociu sobie backup server :D
Pozdrówki
GBodzi a jak sie fiskus dopatrzy to zapłacisz :P . Kupuj za 1 gr :) rozsądna cena ;)
Do tego możesz bawić się z przydzielaniem łącza jakieś IMQ, HTB.
tabi19 napisał(-a):
Więc co jeszcze mogę osiągnąć dzięki temu mojemu staremu PC'towi ? ;)
Szczerze podziwiam ludzi linuksa co lubia piescic takie antyki i kombinowac co by tu na tym postawic :)
Gdyby mi taki zaszczyt posiadania przypadl to pewnie czym predzej wyniosl bym go na smieci by nie zagracac sobie mieszkania no ale jesli koniecznie musi taki zabytek zostac to pewnie BIND + postfix.
Mam pod łóżkiem IBM Aptiva na pokładzie ma AMD K6-2. Zamierzam go kiedyś stjuningować ;] poprzez pasywne chłodzenie, modding obudowy (na czerwono debianowo) i jak czas pozwoli jakieś lampki :D
Będę wzbudzał podziw kobiet i zazdrość mężczyzn :D a nóż jakaś sympatyczna białogłowa zapała do mnie uczuciem :D
W środku rzecz jasna siedzi Debian Testing. Sprzętu jak narazie używam do eksperymentów techniczno-systemowych ;] Pewnie kiedyś postawie na nim jakiś mało wymagający serwerek (Bind).
@Cycu
Linux jest ekologiczny :) http://pl.wikipedia.org/wiki/Desktop_Light_Linux
P.S. Cycu dlaczego ciągle nie masz Avatara?
Na "chama" do kompa z procem 400Mhz (a może i wolniejszym) można by wpiąć jakąś kartę GeForce na PCI i cieszyć się obsługą FullHD poprzez VDPAU (przynajmniej w teorii) - szkoda że tak ciężko znaleźć obecnie nowe "Geografy" na zwykłe PCI - choć czasami się zdarzają na alledrogo ;]
Dziękuję za pomysły ;p Na pewno coś z powyższych wykorzystam ^^
Pozdrawiam ;)