Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!

Ogłoszenie

Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.

#1  2010-10-25 16:24:58

walak - Użytkownik

walak
Użytkownik

Wicd, po wstrzymaniu łączy z niedostępną siecią

Witam!

Mam problem z programem Wicd. Opiszę o co chodzi: po włączeniu komputera połączenie jest bez problemu ustanawiane. Następnie, jeśli wstrzymam system i pójdę z laptopem gdzieś, gdzie są inne sieci, Wicd wciąż próbuje się łączyć z tą, której używałem przed suspendem. Nie działa rozłączenie, ani wybranie innej sieci - ciągle próbuje połączyć się z tą siecią.

Czy ktoś spotkał się z tym problemem i czy udało się go rozwiązać? Czy może jednak powinienem zrezygnować z Wicd na rzecz Network-Managera?

Laptop to EEE PC 1005HA, karta to Atheros AR9285.

Pozdrawiam

#2  2010-10-25 22:40:55

Minio - Użyszkodnik

Minio
Użyszkodnik
Serwis

Re: Wicd, po wstrzymaniu łączy z niedostępną siecią

W jaki sposób wstrzymujesz system?

Bo w hibernate (/etc/hibernate/) masz całą masę opcji automatyzujących pewne działania. Możesz przed zahibernowaniem zatrzymywać określone deamony (np. wicd) albo wyłączać określone interfejsy (np. wlan0). Myślę że odpowiednie ustawienie rozwiąże Twój problem.

#3  2010-10-26 00:30:16

Jacekalex - Podobno człowiek...;)

Jacekalex
Podobno człowiek...;)

Re: Wicd, po wstrzymaniu łączy z niedostępną siecią

A ja na Twoim miejscu wywaliłbym i wicd i network-managera.
Interfejs wifi ustawiłbym w

Kod:

/etc/network/interfaces

jako dhcp, do zarządzania połączeniami wifi zainstalowałbym program wpagui, a jakieś specyficzne połączenie, typu ppoe albo vpn, skonfigurowałbym automatycznymi skryptami.

Zarówno Wicd jak i Network-manager - to 2 kagańce, jeden działa lepiej drugi gorzej, ale oba są demonami, które chca być mądrzejsze od prawdziwych narzędzi Linuxowych, i często więcej z tych kagańców szkody, niż pożytku.

To by było na tyle
;-)

W demokracji każdy naród ma taką władzę, na jaką zasługuje ;)
Si vis pacem  para bellum  ;)       |       Pozdrawiam :)

Stopka forum