Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: 1
Witam,
mam zainstalowany system na dysku zewnętrznym USB, jednak podczas jego uruchamiania pojawia się pewien problem...
Po wybraniu odpowiedniego wpisu w GRUB'ie system zaczyna się ładować, ale w trakcie ładowania dysk przestaje pracować, po czym momentalnie zaczyna prace spowrotem (słychać to dość wyraźnie). Powoduje to, że w ok. 1/3 przypadków system nie uruchamia się, pojawia się na ekranie mniej więcej taki wpis:
Kernel panic - not syncing: VFS: Unable to mount root fs on unknown-block(0.0)
Wygląda mi na to jakby w trakcie startu systemu na moment wyłączany był port USB- dysk jest zasilany TYLKO przez USB! Może da się to jakoś zmienić lub może miał ktoś podobny problem?
Pozdrawiam,
Przemek.
Ostatnio edytowany przez przemnet (2010-10-16 00:11:18)
używasz initrd?
Stawiam na to, że po prostu dyskowi brakuje zasilania i potrzebuje większego natężenia prądu niż jest w stanie dać port USB (max 500 mA). Ja używam przelotki, która była w komplecie z dyskiem - z jednej strony ma dwie wtyczki USB A z drugiej jedna micro-USB. Coś w rodzaju:
Powinien też pomóc hub aktywny, chociaż spotkałem taki jeden co też miał ograniczenie 500 mA na port USB.
Był opisywany kiedyś ten problem i ponoć miało zostać to naprawione, ale teraz już nie kojarzę o co dokładnie chodziło, jednak na pewno nie o zasilanie. Choć nie wykluczone, że w tym akurat przypadku jest zbyt niskie napięcie.
Ostatnio edytowany przez raven18 (2010-10-16 11:18:00)
jeżeli producent przewidział, ze dysk ma być zasilany z jednego portu usb, to znaczy że tak ma działać i ch... żadne przelotki, przejściówki i inne redukcje nie powinny być potrzebne. jeżeli nie używasz zbyt długiego przewodu to powinno być git (żeby rozwiać wątpliwości używaj przewodu dostarczonego przez producenta). żeby wyeliminować kwestię zasilania spróbuj odpalić ten system kilka razy na innych kompach i obczaj, czy tez robi takie jaja
Niestety rychu rożnie z tym bywa, mam w pracy taki dysk, który na oryginalnym kablu, na jednych laptopach działa bez problemu na drugich nie - dysk staruje, wyłącza sie i ponownie startuje i tak w kółko.
@andreq:
Mógłbyś podać producenta? Na przyszłość wiedzielibyśmy co omijać...
Z kablami USB w ogóle różnie bywa - z MP3 playerem dostałem taki kabelek (ze 30 cm) który po podłączeniu urządzenia bardziej prądożernego przestaje działać ;] (wystarczy że się wibracja na joy'u włączy i dmesg zaczyna pluć dziwnymi błędami), z kolei samemu za 2m kabla dałem 30 zł i na nim wszystko śmiga - włącznie z dyskiem na USB (jak dobrze pamiętam) - niestety w wypadku USB tani kabel często oznacza problemy.
andreq napisał(-a):
Niestety rychu rożnie z tym bywa, mam w pracy taki dysk, który na oryginalnym kablu, na jednych laptopach działa bez problemu na drugich nie - dysk staruje, wyłącza sie i ponownie startuje i tak w kółko.
i tu pojawiło się magiczne słowo "laptop", więc jedno wyjaśnienie:
wg standardu usb 2.0* dopuszcza się dwa poziomy mocy wyjściowej portów:
- low power - 100 mA i 4,4 - 5,25 V
- high power - 500 mA i 4,75 - 5,25 V
producenci płyt głównych raczej nie rozmieniają się na drobne i wszystkie porty usb 2.0 wykonują jako high power. natomiast w laptopach, gdzie panuje szajba na energooszczędność, większość portów robi się jako low power, a zwykle tylko jeden z nich jest high power (w instrukcji jest napisane, który - często też ten port jest oznaczony jakimś piktogramem na obudowie lapciaka). urządzenia low power to myszy, klawiatury, kamerki, flaszki i podobne drobiazgi. high power to oczywiście dyski, ale może też służyć m.in. do ładowania telefonu
druga sprawa jest taka, że pobór prądu przez dyski przenośne często przekracza nawet 500 mA** i wtedy faktycznie potrzebny jest taki dziwaczny adapter o jakim mówiłeś, umożliwiający zasilanie z dwóch portów*** ale powinien on być dostarczony razem z dyskiem
__
* usb.org faq, pkt. 2
** test komputer swiata
*** chyba, ze producent laptopa/płyty głównej się postarał i jego porty można obciążać dużo więcej niż 500 mA. np blaupunkt się chwali, że wydajność prądowa portów usb montowanych w ich radiach wynosi 800 mA.
@Huk - Dysk WD
@rychu - Specjalnego adaptera nie było, bo chyba producent założył, że wydajność pradowa większości USB 2.0 przekracza te 500 mA. Co do poboru prądu przez ten dysk, to tak się składa, że wiem, bo poświęciłem jeden kabelek aby podpiąć miernik ;-) - w szczycie bierze ponad 600 mA.
Strony: 1