Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!

Ogłoszenie

Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.

#1  2010-10-14 22:39:24

paoolo - Oldtimer

paoolo
Oldtimer

Problem z... kolorami - Windows 7

Hmm w sumie nie mam tego przed oczami, jedynie screen, bo znajomemu coś Photoshop nie właściwie kolory wyświetla, tj. ogólnie system.

http://strech.info/temp/kolory.jpg

Ogólnie, chodzi o brak płynności w gradiencie (powinno być ciągłe, a nie skokowe/dyskretne jak na rysunku) oraz błędne mieszanie czerń z kolorem. Prawdę mówiąc nie wiem czy prawidłowo widzę (ustawienia moje głębi kolorów to 24bit).

Pytanie jest takie: który z przełączników/suwaków/wichajstrów w Win7 jest odpowiedzialny za ustawienia które mogą tego typu niedogodność skorygować (a ta niedogodność przekłada się u ów grafika-znajomego na błędny profil w *psd, a to przekłada się na brak akceptacji ze strony drukarni, bo nie przyjmie takiego obrazu, a to przekłada się na zarobek, także nie chodzi tu tylko o komfort przy pracy ;)

Pierwsze obstawiałbym głębie kolorów, ale wyżej jak 24bit raczej na oczy nigdy nie widziałem. Chyba, że nie wiedziałem że mam do czynienia z wyższą głębią bitową.

Kalibrację próbowano już przeprowadzić, ustawienia RGB pewnie też, sterowniki do karty pod Win7 (jak wspomniał znajomy) nie mają takich możliwości jak pod WinXP (jakieś pewnie dodatkowe ustawienia dot. właśnie kolorów etc.). Karta: jakaś Nvidia czy coś, brak dokładnych danych.

Wątek do luźnego wrzucania co może być przyczyną tego problemu.

Pozdr

Ostatnio edytowany przez paoolo (2010-10-14 22:41:29)

#2  2010-10-14 22:50:45

Bodzio - Ojciec Założyciel

Bodzio
Ojciec Założyciel
Serwis

Re: Problem z... kolorami - Windows 7

Miałem pisać o kalibracji, ale sam napisałeś.
Wiem, że takie bubu to stare, tanie monitory miały. Nie wiem co więcej doradzić... przeinstalować stery ? lepsza grafika ?

Debian jest lepszy niż wszystkie klony
Linux register users: #359018
http://www.freebsd.org/gifs/powerlogo.gif
Beskid Niski

#3  2010-10-14 23:26:19

paoolo - Oldtimer

paoolo
Oldtimer

Re: Problem z... kolorami - Windows 7

Bodzio napisał(-a):

Miałem pisać o kalibracji, ale sam napisałeś.
Wiem, że takie bubu to stare, tanie monitory miały. Nie wiem co więcej doradzić... przeinstalować stery ? lepsza grafika ?

Hmm, raczej grafik w tani monitor nie inwestował, bo pracował na nim mając WinXP i nie było problemu. Z tego też wnioskuje że i grafika jest okey (tj. spełniała wymóg pod kątem poprawności odwzorowywania kolorów do druku). BTW screenshot mógł zostać poddany zapisowi do gorszej głębi bitowej, w co jednak wątpię. Sterowniki podobnoż nie istnieją z takimi opcjami

na XP mialem takie narzedzie nvidi do optymalizacji monitorów i zmienilem wysiwetlanie poprzez sterownik - teraz na windows 7 64bit nie ma takiego narzedzia ani mozliwosci pobrania takiego sterownika ;/

W momencie kiedy w PSie zmieniam ustawienia koloru na profil monitora wsio wyświetla się ok, ale wiadomo ze zadna drukarnia nie przyjmie mi pliku z takim profilem.

Próbowałem już wszelkich sterowników, recznego kalibrowania monitora, zabawy z wszelkiego rodzaju suwaczkami i innymi zabaweczkami - wszedzie nic ;/

To co pisał, w sumie łamię prywatność korespondencji :?

Edit:

Odnośnie grafiki i monitora: są to nVidia GeForce 9600 GT (od Gigabyte) i DELL 2209wa (ogólnie jest kilka (bardzo niewiele) takich przypadków w necie - wszystkie dotyczą photoshop'a - i gdy ktoś podaje jaki ma monitor to ma DELLa - tak jak ja (2209wa - powinien miec 99% odwzorowania sRGB [ taaa ;/ ])

Oraz:

Co do kolorów - mam 32bity ustawione, przy zmianie na 16 jest gorzej. Próbowałem tez zmiany sterowników na nieoficjalne, ale nic to nie daje ;/

[...]

jedyne rozwiązanie jakie dotąd udało się im osiągnąć to stwierdzenie, że jest jakaś bardzo dziwna kombinacja sprzętu - np. połączenia pentium4, z windows 2000 przy monitorze XYZ na wersji photoshopa ABC... - jest otwarte nawet takie zgłoszenie na adobe i coś tam się dzieje, ale ciągle brak jakiegoś konkretu

W tym wypadku Photoshop to: CS5 extended (white rabbit edition) na Win7 Ultimate, 64-bit.

Ostatnio edytowany przez paoolo (2010-10-15 07:20:02)

Stopka forum