Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!

Ogłoszenie

Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.

#1  2010-10-03 15:56:40

melthalion - Nowy użytkownik

melthalion
Nowy użytkownik

Nie widzi drugiego rdzenia, nie widzi RAMu i problem z kopiowaniem

Witam

Postanowiłem porobić troche porządków dzisiaj z kompem i póki co efekt jest taki, że zaj**łem jak dzik w sosne :D

4 najważniejsze problemy jakie mam:
1.  system nie widzi 2 rdzenia procesora
2.  system widzi tylko 3 GB RAMu
3  występuje dziwny błąd podczas kopiowania
4. ACPI

Ad. 1:
znalazłem wątek z podobnym problemem:
http://forum.dug.net.pl/viewtopic.php?id=11910&p=1

sciągnąłem jajko http://www.kernel.org/pub/linux/kernel/v2.6/linux-2.6.35.tar.gz, skompilowałem wg instrukcji Bodzia ale to niczego nie zmieniło.
Dodam, że we wcześniejszej konfiguracji kernela miałem zaznaczone SMP - zmieniłem tylko typ procesora, bo był wybrany którys Pentium.

Ad. 2:
konfigurując jądro sprawdziłem czy aby na pewno jest wybrana opcja
High Memory Support (4GB)
no i była zaznaczona we wczesniejszym configu, a mimo to, ani na starym jądrze ani na nowym nie widzi całego RAMu.

Ad. 3:
odnośnie tego nie udało mi się niczego znależć.
Problem objawia sie tak, że czasami nie mogę nic skopiować z pendrive'a na dysk. I tylko tak, ponieważ w tym samym czasie mogę bez problemu kopiować coś z dysku na pendrive'a. Gdy chcę skopiować coś z pendrive'a, to kopiowanie staje przy 4 lub 64 kB (nie zauważyłem jakiejś reguły) po czym po kilku minutach wyskakuje błąd kopiowania "Błąd podczas dzielenia pliku: Błąd wejścia/wyjścia". Kopiując w konsoli też się wywala, wyskakuje błąd CRC. Czasami natomiast kopiowanie działa bez problemu w obydwie strony - nie wiem naprawde od czego to zależy.

Ad. 4:
Pamiętam że system instalowałem z flaga NOACPI lub ACPI=OFF (coś w ten deseń), bo w tej płycie głownej jest z tym problem i gdy teraz konfigurowałem jądro, to opcje od ACPI były zaznaczone. I po uruchomieniu systemu z nowym jajkiem na początku dmesg wywala kilka błędów dotyczących ACPI. Pytanie brzmi: Czy mogę bez żadnych konsekwencji wyłączyć całkowicie obsługę ACPI w jądrze? Komputer to nie laptop, nie jest chyba potrzebne jakieś zaawansowane zarządzanie energią.

Rzecz, które mogą być przydatne do rozwiązania:
ze sprzętowych:
płyta główna Asus M2N
pendrive OCZ ATV 8 GB, system plików FAT32 (ale na NTFS to samo się działo)

uname -a

Kod:

root@eleanor:~# uname -a
Linux eleanor 2.6.35 #1 SMP Sun Oct 3 10:28:49 CEST 2010 i686 GNU/Linux

cpuinfo
tutaj dodam, że zmiana częstotliwości procka działa. Tzn normalnie chodzi na 1 GHz, a przy obciązeniu wskakuje 2,1 GHz.

Kod:

root@eleanor:~# cat /proc/cpuinfo 
processor    : 0
vendor_id    : AuthenticAMD
cpu family    : 15
model        : 107
model name    : AMD Athlon(tm) 64 X2 Dual Core Processor 4000+
stepping    : 1
cpu MHz        : 1000.000
cache size    : 512 KB
physical id    : 0
siblings    : 1
core id        : 0
cpu cores    : 1
apicid        : 0
initial apicid    : 0
fdiv_bug    : no
hlt_bug        : no
f00f_bug    : no
coma_bug    : no
fpu        : yes
fpu_exception    : yes
cpuid level    : 1
wp        : yes
flags        : fpu vme de pse tsc msr pae mce cx8 apic sep mtrr pge mca cmov pat pse36 clflush mmx fxsr sse sse2 ht syscall nx mmxext fxsr_opt rdtscp lm 3dnowext 3dnow up extd_apicid pni cx16 lahf_lm cmp_legacy svm extapic cr8_legacy 3dnowprefetch lbrv
bogomips    : 2008.68
clflush size    : 64
cache_alignment    : 64
address sizes    : 40 bits physical, 48 bits virtual
power management: ts fid vid ttp tm stc 100mhzsteps

free -m

Kod:

root@eleanor:~# free -m
             total       used       free     shared    buffers     cached
Mem:          3041       1466       1574          0         86        985
-/+ buffers/cache:        395       2646
Swap:         3906          0       3906

lspci

Kod:

root@eleanor:~# lspci
00:00.0 RAM memory: nVidia Corporation MCP61 Memory Controller (rev a1)
00:01.0 ISA bridge: nVidia Corporation MCP61 LPC Bridge (rev a2)
00:01.1 SMBus: nVidia Corporation MCP61 SMBus (rev a2)
00:01.2 RAM memory: nVidia Corporation MCP61 Memory Controller (rev a2)
00:02.0 USB Controller: nVidia Corporation MCP61 USB Controller (rev a3)
00:02.1 USB Controller: nVidia Corporation MCP61 USB Controller (rev a3)
00:04.0 PCI bridge: nVidia Corporation MCP61 PCI bridge (rev a1)
00:05.0 Audio device: nVidia Corporation MCP61 High Definition Audio (rev a2)
00:06.0 IDE interface: nVidia Corporation MCP61 IDE (rev a2)
00:07.0 Bridge: nVidia Corporation MCP61 Ethernet (rev a2)
00:08.0 IDE interface: nVidia Corporation MCP61 SATA Controller (rev a2)
00:08.1 IDE interface: nVidia Corporation MCP61 SATA Controller (rev a2)
00:09.0 PCI bridge: nVidia Corporation MCP61 PCI Express bridge (rev a2)
00:0b.0 PCI bridge: nVidia Corporation MCP61 PCI Express bridge (rev a2)
00:0c.0 PCI bridge: nVidia Corporation MCP61 PCI Express bridge (rev a2)
00:18.0 Host bridge: Advanced Micro Devices [AMD] K8 [Athlon64/Opteron] HyperTransport Technology Configuration
00:18.1 Host bridge: Advanced Micro Devices [AMD] K8 [Athlon64/Opteron] Address Map
00:18.2 Host bridge: Advanced Micro Devices [AMD] K8 [Athlon64/Opteron] DRAM Controller
00:18.3 Host bridge: Advanced Micro Devices [AMD] K8 [Athlon64/Opteron] Miscellaneous Control
02:00.0 VGA compatible controller: nVidia Corporation G92 [GeForce 8800 GT] (rev a2)

Jeśli ktos ma jakieś koncepcje, to prosiłbym o w miare łopatologiczne przedstawienie rozwiązania, ponieważ nie jestem jeszcze zbyt biegły w takiej konfiguracji (jądro dzisiaj 1 raz kompilowałem).

pozdrawiam

#2  2010-10-03 16:10:26

Huk - Smoleńsk BULWA!

Huk
Smoleńsk BULWA!

Re: Nie widzi drugiego rdzenia, nie widzi RAMu i problem z kopiowaniem

Ad 1:

Nie wyłączyłeś sobie przypadkiem drugiego rdzenia jakimś narzędziem do oszczędzania mocy? (np powersaved) U mnie nie widział rdzenia po takiej operacji - ale wystarczyło go włączyć - nie wiem czy i ewentualnie czego używasz, ale w wypadku powersaved wystarczy komenda:

Kod:

sudo powersaved -E 1

(co włączy rdzeń nr 1 czyli de facto rdzeń 2 (numeracja od 0))

Ad 2:

I raczej nie zobaczy ;] na standardowym jajku masz "do 4 GB" ale trzeba w to wliczyć ram na graficznej i kilka innych pierdółek - zwykle więcej niż 3.2 GB bez PAE lub 64 bitowego jajka nie zobaczysz - musiałbyś mieć kernel widzący 4-64 GB ram (jest taka opcja przy kompilacji, lub po prostu zainstaluj kernel "BIGMEM" z repów)

Ad 3:

Nie mam niestety pojęcia

Ad 4:

IMHO radze sprawdzić czy ACPI nie powoduje problemu nr 1 - jak by nie było to jest narzędzie do oszczędzania mocy - może coś pomąciło i wyłączyło rdzeń.

#3  2010-10-03 16:40:14

ArnVaker - Kapelusznik

ArnVaker
Kapelusznik

Mam taką samą mobo i podobny procek... i też miałem problemy z acpi, w ogóle system był jakiś niemrawy. U mnie rozwiązaniem okazało się zainstalowanie wersji 64bit, wszystkie problemy zniknęły jak ręką odjął bez absolutnie żadnego kombinowania z argumentami dla kernela czy czymkolwiek innym. Wcale bym się nie zdziwił, gdyby u Ciebie to samo rozwiązało z marszu problemy 1,2,4. A co do pendrive'a, to odmontowujesz go zawsze przed wypięciem?

#4  2010-10-03 17:45:13

melthalion - Nowy użytkownik

melthalion
Nowy użytkownik

@Huk:
Ad. 1: nie mam zainstalowanego zadnego pakietu powersaved. I nie przypominam sobie abym wyłączał rdzeń - od początku odkąd mam ta dystrybucję nie widziało mi jednego rdzenia.
dpkg -l | grep power wypluwa cos takiego:

Kod:

root@eleanor:~# dpkg -l | grep power
ii  acpi-support-base                    0.137-5                              scripts for handling base ACPI events such as the power button
ii  gnome-power-manager                  2.30.1-1                             power management tool for the GNOME desktop
ii  libdevkit-power-gobject1             1:0.9.5-1+b1                         abstraction for power management - shared library (old ABI)
ii  libgnomecanvas2-0                    2.30.1-1                             A powerful object-oriented display - runtime files
ii  libgnomecanvas2-common               2.30.1-1                             A powerful object-oriented display - common files
ii  libupower-glib1                      0.9.5-1+b1                           abstraction for power management - shared library
ii  mc                                   3:4.7.0.6-1                          Midnight Commander - a powerful file manager
ii  pm-utils                             1.3.0-2                              utilities and scripts for power management
ii  powermgmt-base                       1.31                                 Common utils and configs for power management
ii  python-configobj                     4.7.2+ds-1                           simple but powerful config file reader and writer for Python
ii  upower                               0.9.5-1+b1                           abstraction for power management

Ad. 2: Nie wiedziałem, że do całkowitego rozmiaru pamięci wliczany jest tez RAM grafiki - zaraz zrobię jajko z High Memory Support (64GB) i sprawdzę czy to coś poradzi.

Ad. 4: przy poprzednim kernelu ACPI było wyłączone a mimo to nie widziało drugiego rdzenia.

@ArnVaker:
Pendrive'a zawsze odmontowuję.

Wcześniej miałem Ubuntu 32-bit i wydaje mi się, że nie było problemu z drugim rdzeniem - a przynajmniej tego nie zauwazyłem. I trochę się zraziłem do 64-bitowych debianopochodnych systemów gdy miałem takowe na laptopie, bo wtedy zawsze miałem z czymś problem - najcześciej z kodekami. Ale jeśli kombinacje z kernelem nie pomoga, to moge i takiej opcji spróbować.

----------------------------------------------------

Po całkowitym przekonfigurowanu i przekompilowaniu jądra system już widzi obydwa rdzenie i cały Ram. Tylko chyba troszeczke za dużo wyciąłem rzeczy, bo nie działa klawiatura i mysz - dostep jest tylko przez SSH. Nie działa teraz za to skalowanie predkości procesora (nawet nieobciążony chodzi na max czestotliwości) i po "shutdown -h now" trzeba wylaczy kompa przyciskiem - ale sądzę ze obydwie te rzeczy sa wynikiem całkowitego wycięcia ACPI. Dzisiaj jak wróce z zaję to będę się dalej bawil. Dzieki za pomoc :-)

Ostatnio edytowany przez melthalion (2010-10-04 08:50:26)

Stopka forum