Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!

Ogłoszenie

Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.

#1  2010-10-01 10:21:33

lis6502 - Łowca lamerów

lis6502
Łowca lamerów

MAC do wardrivingu

Ostatnio zastanawiałem się co zostawić po sobie w logach dhcp, i oto jaki pomysł mnie naszedł ;)

Kod:

lis6502@Pulsar:/mnt/nfs$ grep -i ^[abcdefoiesgtb][abcdefoiesgtb][abcdefoiesgtb][abcdefoiesgtb][abcdefoiesgtb][abcdefoiesgtb][abcdefoiesgtb][abcdefoiesgtb]$  words

Wiem, że tego grepa możnaby jakoś bardziej elegancko rozwiązać (pewnie przez zastosowanie 8{}) ALE NIE CHCE MI SIĘ :P

Wynik:

Kod:

abscissa
accessed
accesses
accosted
addicted
affected
agitated
agitates
asbestos
ascetics
Asiatics
assessed
assesses
assisted
attested
beatific
bedstead
befitted
befogged
besieged
besotted
bisected
cabbages
cascaded
cascades
cassette
Cassites
codified
codifies
cogitate
cottages
database
deceased
deceases
dedicate
defeated
defecate
defected
deficits
detected
detested
diabetes
diabetic
dictated
dictates
didactic
dietetic
digested
diseased
diseases
dissects
distaste
ecstatic
edifices
effected
foggiest
gaieties
geodesic
geodetic
gigabits
oddities
sabotage
sadistic
safeties
seacoast
steadied
steadies
stiffest
tattooed

Mac 00:3c:57:a7:1c brzmi dumnie , równie dobrze jak 00:de:ad:ba:be:P

Dorzucajcie swoje pomysły

Ostatnio edytowany przez lis6502 (2010-10-01 10:24:49)

#2  2010-10-01 10:52:36

ba10 - Członek DUG

ba10
Członek DUG
Serwis

Re: MAC do wardrivingu

lis6502 napisał(-a):

Mac 00:3c:57:a7:1c brzmi dumnie , równie dobrze jak 00:de:ad:ba:be:P

Dorzucajcie swoje pomysły

Niestety nie brzmi dumnie :(
W oby dwóch przypadkach, które podałeś nie jesteś wiarygodny ;) , ponieważ pierwsze 6 cyfr przedstawia wendora, w tych przykładach nie wskazujesz na żadnego producenta ( do sprawdzenia np tutaj ) więc przydała by się lista producentów i druga lista. :)

Ostatnio edytowany przez ba10 (2010-10-01 10:56:58)

"Jeżeli chcesz się nauczyć Linuksa, to pierwsze co musisz zrobić to odrzucić wszelkie przyzwyczajenia wyniesione z poprzedniego systemu. Twoja wiedza jest o tyle zgubna, że daje Ci poczucie że coś jednak wiesz — jednak w kontekście Linuksa prawdopodobnie nie wiesz jeszcze nic." Minio
Mój Blog, a później Tańczymy ;)

#3  2010-10-01 10:59:33

rychu - elektryk dyżurny

rychu
elektryk dyżurny

"nie chce mi się" powaliło mnie na kolana

a tez się przyczepię do lisa, bo mac adres składa się z sześciu grup od 00 do FF :P

linux regd. user #248790

#4  2010-10-01 12:03:16

lis6502 - Łowca lamerów

lis6502
Łowca lamerów

Też mi sie wydawało że z sześciu, ale infomacja z ifconfiga troszkę mnie zmyliła ;)

Kod:

HWaddr 00:11:25:85:25:cc

#5  2010-10-01 14:01:32

rychu - elektryk dyżurny

rychu
elektryk dyżurny

nie kombinuj lisu tylko zrób coś prostackiego:

00:01:02:03:04:05

od razu widać że jakiś pro ;)

linux regd. user #248790

#6  2010-10-01 14:06:21

zlyZwierz - Moderator

zlyZwierz
Moderator
Serwis

de:ad:be:ef:06:66

#7  2010-10-01 14:29:36

rychu - elektryk dyżurny

rychu
elektryk dyżurny

o, to jest ogień. piekielny ]:->

linux regd. user #248790

#8  2010-10-01 18:40:35

BiExi - matka przelozona

BiExi
matka przelozona
Serwis

00:66:66:66:66:66

#9  2010-10-01 23:25:40

lis6502 - Łowca lamerów

lis6502
Łowca lamerów

Mamusia jak zawsze ma rację i pomysły godne Noble'a ;)

#10  2010-10-03 12:27:24

qluk - Pan inż. Cyc

qluk
Pan inż. Cyc

A teraz dalej. Gdybyś chciał się u mnie wpiąć to z takim mac'iem guzik byś dostał. Wiadomo że mac'a można zmieniać, ale jednak jeśli to jest jakiś z dupy wzięty to zasada prosta - nie puszczać. Przy okazji dobrze do statystyk się nadaje bo nieraz idzie rozpoznać czy to smartofon czy laptop, czy lodówka. Po drugie przecież MAC nie jest geotagowany więc ludzie trochę świadomości, a jak zostanie wasz MAC zablokowany to jasne że admin sobie nie życzy Twojej obecnosci w sieci. Po drugie zgodnie z prawem nawet wpięcie się do otwartej sieci bez wiedzy jej właściciela oraz zgody z jego strony to dostęp do informacji nie przeznaczonych dla Ciebie, ergo karalne. I nie istotne jest że administrator nie uzywa WPA2 z radiusem i systemem sprawdzania zapachu uzytkonika. Bo w takim wypadku dojdziemy do skrajności że trzeba będzie ekranować wszelkie pomieszczenia czy strefy gdzie ktoś ma swoje wi-fi.

#11  2010-10-03 18:13:00

zlyZwierz - Moderator

zlyZwierz
Moderator
Serwis

Stawianie niezabezpieczonego wifi powinno byś karane, a nie podłączanie się pod nie.
To takie samo zagrożenie jak openproxy, czy openrelay.

Minimum przyzwoitości to filtracja po mac i WEP.

#12  2010-10-03 19:11:29

lis6502 - Łowca lamerów

lis6502
Łowca lamerów

Pan Cyc napisał(-a):

jak zostanie wasz MAC zablokowany to jasne że admin sobie nie życzy Twojej obecnosci w sieci.

Indeed. Dlatego nigdy nie wchodzę w jakieś nieznane sieci z moim realnym makiem.

qluk napisał(-a):

Po drugie zgodnie z prawem nawet wpięcie się do otwartej sieci bez wiedzy jej właściciela oraz zgody z jego strony to dostęp do informacji nie przeznaczonych dla Ciebie

Yep. Ale sprawa wydaje mi się trochę jak z tymi podsłuchami gsm, czy antyradarami do samochodów: wolno mieć, nie wolno używać. Niech mnie teraz ktoś złapie na gorącym korzystaniu z wifi ;] Coś czuję że rozpalę dyskusję.
Z jednej strony nie zamierzam robić nic złego, ot pojeździć sobie z lapkiem w trybie 'monitor' i zrobić lokalną mapę wifijaczy (mówię o nich 'dzikie hotspoty'). Z drugiej nieziemsko wkurwiają mnie te wielkie bilbordy na skrzyżowaniach dużych miast, gdyby tak wykręcić jakiś numer ;) Oczywiście nie mówię że szykuję się do takiego ataku,  bynajmniej ;)

Temat ten założyłem raczej żeby wymienić się listą potencjalnych maków, w których kombinacje cyfr składają się w jakąś mniej lub bardziej logiczną całość.

#13  2010-10-03 19:11:34

qluk - Pan inż. Cyc

qluk
Pan inż. Cyc

Czemu? Czasem jest to podyktowane wygodą.

#14  2010-10-03 19:24:31

lis6502 - Łowca lamerów

lis6502
Łowca lamerów

Wygodą? Ja maka wklepuję raz do dhcpd.conf, przypisuję mu IP w lanie i cześć ;)

#15  2010-10-03 19:36:57

DadaD - Użytkownik

DadaD
Użytkownik

zlyZwierz napisał(-a):

Stawianie niezabezpieczonego wifi powinno byś karane, a nie podłączanie się pod nie.

WEP to nie jest dobre zabezpieczenie, co najmniej WPA.

A jednak karą jest zagrożone podłączanie się do niezabezpieczonej sieci. Te uregulowania sa świeżę z tego lub ubiegłego roku.
Wcześniej można było harcować.

pozdrowienia

"Rzeczą ludzką jest błądzić, rzeczą głupców jest trwać w błędzie"
Seneka

#16  2010-10-03 19:40:52

lis6502 - Łowca lamerów

lis6502
Łowca lamerów

DadaD udowodnij mi że teraz postuję przez łącze, które opłacam. Albo inaczej: pokaż mi kogo posadzili za podłączenie pod dziki hotspot.

#17  2010-10-03 21:04:01

Yampress - Imperator

Yampress
Imperator

apt-get install macchanger

polecenie które ustawią nam losowy adres MAC dla interfejsu eth0

ifdown eth0
macchanger -r eth0
ifup eth0

#18  2010-10-04 00:13:07

Jacekalex - Podobno człowiek...;)

Jacekalex
Podobno człowiek...;)

<OFTOP>

zlyZwierz napisał(-a):

Chciałbym zobaczyć to więzienie, w którym po każdej promocji w markecie (router za 59,99 + podręcznik używania Internet Explorer gratis) przybywa XXXXX pensjonariuszy, po akcji internet promocja + router za złotówkę - następne pół miliona klientów, z netii, do tego laureaci promocji Livebox za 29,99 z Tepsy (200 tysięcy).

95% użytkowników komputerów i takich promocyjnych routerów, na pytanie, jak zrobić WEP, odpowie w najlepszym razie, że na kolację woli parówki, albo golonko ;).
A na pytanie o filtrację mac, - odpowie że woli normalną kawę - z gruntem.

Już prościej zamykać za głupotę.
Akt oskarżenia prostszy, a i Wysoki Sąd nie musiałby biegłych z dziedziny informatyki wzywać, żeby sprawę zakończyć surowym wyrokiem :)))</OFTOP>

To by było na tyle
;)

Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2010-10-04 00:14:20)

W demokracji każdy naród ma taką władzę, na jaką zasługuje ;)
Si vis pacem  para bellum  ;)       |       Pozdrawiam :)

#19  2010-10-04 00:40:47

zlyZwierz - Moderator

zlyZwierz
Moderator
Serwis

No więc czy jest sens karania za korzystanie z sieci, która zadziałała sama podczas spaceru po mieście ?

#20  2010-10-04 00:59:56

rychu - elektryk dyżurny

rychu
elektryk dyżurny

wydaje mi się, że to jest na zasadzie: wszedłem do cudzego domu, bo drzwi były otwarte

czy jeżeli właściciel nie zastosował żadnych zabezpieczeń, przeszkód, zasieków i innych takich to oznacza, że każdy ma prawo tam wejść?

linux regd. user #248790

#21  2010-10-04 02:23:07

Jacekalex
Podobno człowiek...;)

Karanie, karanie za dostęp do netu, który jest dostępny dla każdego?
Czy na każdym bajcie, jaki idzie w wifi pisze, do kogo należy, jest imię, nazwisko i adres?
Śmieszne to i niewykonalne.

Ciągle słysze, że dostęp do sieci po złamaniu klucza WEP jest karalny, ale w żadnym kodeksie nie pisze, jak w przypadku takiego np Liveboxa udowodnić - ze to ten a nie inny komputer dokonał włamania?
Biegli z dziedziny informatyki, po przeanalizowaniu "materiału dowodowego" - mogą doprowadzić do oskarżenia.

Ale jaki procent jest w Polsce informatyków (w całości społeczeństwa), i jaki procent tych informatyków jest mądrzejszych, niż wydział informatyki PKO - gdzie "starannie głęboko ukryte" dokumenty bankowe zindeksowało google? -znalazł je jeden gość, było o tym na niebezpieczniku.
Albo fachowców z PeKaO SA - gdzie wyciekły w ten sposób dane osób, - które ubiegały się o pracę (chronione ustawą o ochronie danych osobowych).

Otóż - żeby skazać takiego ciecia, który się komuś podłączy do routera, trzeba starannie zebrać materiał dowodowy (wiem dla wielu ludzi na tym forum  to pestka, ale np dla mojej siostry już niekoniecznie, dla większości znajomych również).

A większość naszych obywateli, jak im ktoś się podepnie do Liveboxa, i torrentem zapcha łącze, będzie pół godziny wisieć na niebieskiej linii, żeby zgłosić - że net strasznie muli.

I dlatego wardriving, i podobne hece będą, a jak ktoś się buntuje i protestuje, to jest WPA2, jest PPOE, i jest konieczność nauczenia się, jak to cholerstwo stosować.

To by było na tyle
;-)

Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2010-10-04 02:23:37)

#22  2010-10-04 12:20:30

qluk - Pan inż. Cyc

qluk
Pan inż. Cyc

Rychu świetnie to porównałeś.

Jacekalex: a czy na każdym aucie pisze do kogo nalezy? Czy w kolo każdej działki (gruntu) jest plot a roslinki sa podpisane?
To Ty teraz starsz sie usprawiedliwic zlamanie prawa na zasadzie uzyskaniu dostepu do zasobow do ktorych dostep nie zostal Ci udzielony.

zlyZwierz: wg. ktorego RFC urzadzenie wifi samo sie laczy z otwarta siecia?

Swoją drogą art. 267 § 1 oraz § 2 kk.

#23  2010-10-04 13:11:43

zlyZwierz - Moderator

zlyZwierz
Moderator
Serwis

Według mojego.
Podpięcie się pod niezabezpieczoną sieć, dającą dostęp po dhcp to nie jest wejśćie do otwartego domu, tylko podniesienie stówki z chodnika.

@Rychu - masz rację - wydaje Ci się ;)

Ostatnio edytowany przez zlyZwierz (2010-10-04 13:21:54)

#24  2010-10-04 14:17:20

DadaD - Użytkownik

DadaD
Użytkownik

Większość systemów operacyjnych a ścislej programów do obsługi wifi podaje listę znalezionych AP z informacją o tym czy sieć jest zabezpieczona czy też nie.
Robi to nawet mój telefon na Symbianie, którym czasem sprawdzam czy ludzie mają wiarę tzn czy zamykają drzwi na klucz.
Mieszkam w dużym mieście i o dziwo ostatnimi czasy w większości sieci są zabezpieczone i to WPA, a te bez zabezpieczeń to ogólnie dostępne hotspoty.
Moje doświadczenie nie jest jednak miarodajne bo czynię tak sporadycznie i nie wiem jak jest na prawdę na większym obszarze. Nie mam czasu aby latać z laptopem i antenką.

System zawsze rozpoznaje sieci wifi i rozpoznawanie ich, zaznaczanie na mapie itd nie jest w żaden sposób karalne i być nie może bo taka jest "natura" systemu rozgłaszania swojego adresu przez AP.

Natomiast ustawodawcy wybrani w ostatnich wyborach wprowdzili zmiany w prawie i łączenie się nielegalne nawet z niezabezpieczonymi AP podlega karze.
I nic tu nie zmieni nasze gadanie.
Nieznajomość prawa szkodzi.
Natomiast jak jest z egzekwowaniem to już inna bajka.

Wiemy, że jeżeli ktoś podłącza się do sieci ethernet jest to stosunkowo łatwe do wykrycia można się też zabezpieczać, tworzyć pułapki itd

Podobnie jest i z wifi to sieć tylko innego rodzaju.

Podsumowując jeżeli ktoś konfiguruje sieć wifi bez zabezpieczeń to jest złym adminem, ale to nie powód aby mu się włamywać nawet przez nie zamknięte na klucz drzwi.

Pozdrowienia

"Rzeczą ludzką jest błądzić, rzeczą głupców jest trwać w błędzie"
Seneka

#25  2010-10-04 16:34:15

Jacekalex
Podobno człowiek...;)

qluk napisał(-a):

Rychu świetnie to porównałeś.

Jacekalex: a czy na każdym aucie pisze do kogo nalezy? Czy w kolo każdej działki (gruntu) jest plot a roslinki sa podpisane?
To Ty teraz starsz sie usprawiedliwic zlamanie prawa na zasadzie uzyskaniu dostepu do zasobow do ktorych dostep nie zostal Ci udzielony.

zlyZwierz: wg. ktorego RFC urzadzenie wifi samo sie laczy z otwarta siecia?

Swoją drogą art. 267 § 1 oraz § 2 kk.

Widziałeś kiedyś auto bez numeru rejestracyjnego?
I niczego nie usprawiedliwiam, i nie staram się usprawiedliwić, ale ściganie smarkacza, który się komuś podłączy do routera, to tak, jakby aresztować myszy, które się dobrały do ziemniaków w piwnicy.

Zwłaszcza, w kraju, gdzie sprawa w Sądzie trwa przeważnie 3 do 5 lat, potrzeba bzdurnych aktów oskarżenia, i wołania biegłych do każdej takiej sprawy, wykonywania analiz logów (też biegli).

Praktycznie, może sobie być i paragraf, ale jego wykonanie na masową skalę bardziej przypomina kwadraturę koła, niż cokolwiek innego.

Choć na 100% co jakiś czas będzie news - że kogoś złapali i skazali.

Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2010-10-04 16:39:18)

Stopka forum