Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: 1
Witam wszystkich.
Jako że szlag mnie trafia jak czasami kilka razy dziennie odbieram telefon (stacjonarny) od jakiejś firmy oferującej coś-tam, albo tworzącej sondaże - przyszedł mi na myśl taki pomysł...
Gdzieś mam zwykły modem analogowy 56.6 Kbps - z tego co pamiętam da się do niego podpiąć normalnie linię telefoniczną + słuchawki z mikrofonem i w ten sposób dzwonić (przynajmniej kiedyś pod Windos znalazłem taki program). Teraz tak zastanawiam się czy dało by radę: włożyć ten modemik do mojego routera, podpiąć pod niego linię telefoniczną, a drugim kablem wychodzącym z niego podpiąć telefon i za pomocą jakiegoś oprogramowania ustalić sobie listę numerów przychodzących z którymi miałby łączyć, a które automatycznie odrzucać. Ktoś wie czy jest jakieś oprogramowanie tego typu na Linuksa?
Z tym automatycznym odrzucaniem to nie tak - oni wszyscy mają zastrzeżone, i u mnie na wyświetlaczu wyświetla się "private number"
Chyba sobie zlikwiduję telefon i założe internetowy. 20 zł / 3 miesiące to super cena
To zablokować użytkoniwków z ukrytym numerem ;) W komórce sprawdza się idealnie.
@Bodzio:
Z tym automatycznym odrzucaniem to nie tak - oni wszyscy mają zastrzeżone, i u mnie na wyświetlaczu wyświetla się "private number"
W takim wypadku odrzucił by ich z automatu - moje myślenie jest takie:
Definiuje listę numerów znajomych z których ma łączyć, a resztę wywalam.
Chyba sobie zlikwiduję telefon i założe internetowy. 20 zł / 3 miesiące to super cena
Ja niestety zlikwidować nie mogę (znaczy się mogę, ale wtedy za "utrzymanie linii" będę bulić podobna kwotę co za obecny abonament, a jednak ta stacjonarka czasami się przydaje), stad pytanie czy dało by się filtrować...
Bodzio stacjonarny telefon do likwidacji bo się płaci za nic, ja mam voipa doładowałam go raz za 9zł wykupienie 1 numeru kosztuje bodajże złotówkę i usługa jest dostępna przez cały czs do puki masz środki na kącie
We freeswitchu (to taka milsza i młodsza wersja asteriska), można dialplan załatwić bardzo brutalnie skryptem w perlu lub pythonie, z pełną mocą regexu.
To na 100% jest skuteczne rozwiązanie, o ile masz możliwość puścić telefon przez komputer albo router z openwrt (wtedy raczej w asterisku).
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2010-10-13 05:54:53)
Strony: 1