Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Pod Windowsem mam tak, że wsadzenie wtyczki w gniazdko słuchawkowe skutkuje automatycznym wyciszeniem głośników. Niestety pod Debiankiem głośniki nadal grają, czyli muszę je wyciszać w alsamikserze. Jakoś się da to zautomatyzować?
spróbuj użyć innego sterownika (nowszego jądra?)
Zapomniałeś napisać jaki to sprzęt (lspci -vv).
Ale jaki dokladnie chip. (na alsamixerze będzie)
Często wlaśnie źle zdefiniowana karta objawiała się takim zjawiskiem
A u kogoś z was w ogóle działa auto-wyciszanie na jakiejś karcie pod Debianem? Mnie to nigdy na żadnej którą mam nie chodziło :( (na czystej ALSIE ani na OSS4)
Ostatnio edytowany przez Huk (2010-09-26 09:19:38)
U mnie działa :)
kasia@debian ~ % cat /proc/asound/cards 0 [Intel ]: HDA-Intel - HDA Intel HDA Intel at 0xfeaf8000 irq 45
U mnie na Realtek ALC888 robi się to tak:
1. W /etc/modprobe.d w pliku alsa-base.conf dopisać na końcu: Kod: options snd-hda-intel enable=1 index=0 model=lenovo-sky 2. W katalogu home/użytkownik utworzyć plik .asoundrc o treści: Kod: pcm.!default { type plug slave.pcm "surround51" slave.channels 6 route_policy duplicate } 3. Otworzyć regulację głośności (mikser), nacisnąć przycisk "preferencje" i zaznaczyć: główny, pcm, front, surround, center, lfe, wejście liniowe, cd, mikrofon, przechwytywanie, headphone, iec958, iec958 default pcm, caller id, ispeaker, channel mode (nie wiem czy wszystko potrzebne, ale ja tak mam i działa). W zakładce "odtwarzanie" pogłośnić: główny, pcm, front, surround, center, lfe. W zakładce "przełączniki" zaznaczyć: headphone, iec958 default pcm,ispeaker. W zakładce "opcje" wybrać "6ch". 4. Wykonać restart.
Może na MCP77/78 podobnie :/
Ostatnio edytowany przez Semerchet (2010-09-26 12:28:35)
Pokaż jeszcze
cat /proc/asound/card0/codec#* | grep Codec
Huk napisał(-a):
A u kogoś z was w ogóle działa auto-wyciszanie na jakiejś karcie pod Debianem?
$ cat /proc/asound/cards 0 [NVidia ]: HDA-Intel - HDA NVidia HDA NVidia at 0xf7f78000 irq 21
Działa pięknie. Jeszce mi się nie zdarzyło aby przy jakiejkolwiek karcie na którejkolwiek dystrybucji Linux nie było auto-wyciszania.
Hmmm to może inaczej - czy działa wam to na ALSIE bez PulseAudio,w stacjonarce (np przednie wyjście na obudowie) czy na lapku, czy w obu przypadkach?
W moim przypadku lapek.
Huk: u mnie domyślnie po podłączeniu słuchawek dźwięk był i w słuchawkach i w głośnikach, ale od kiedy przekonałem moją Toshibę że jest Ideapadem ;) , podłączenie słuchawek wycisza wbudowane głośniczki.
echo 'options snd-hda-intel model=ideapad' >> /etc/modprobe.d/alsa-base.conf
Ciężka sprawa z tym chipem.
Pokaż jeszcze co powie ten skrypt diagnostyczny
http://git.alsa-project.org/?p=alsa-driver.git;a=bl … /alsa-info.sh
kiedyś to się robiło sprzętowo (wtyczka przy wkładaniu rozwierała styk) i nie było problemów :P
Na moim Asus P5Q-SE jest dokładnie ten sam kodek i póki co nie znalazłem odpowiedniego modelu drivera, który by automatycznie wyciszał głośniki. Niemnie Jadnak wczytanie modułu w ten sposób:
modprobe snd-hda-intel model=targa-8ch-dig
daje nam możliwość ręcznego wyciszenia oddzielnie głośników i słuchawek - szkoda tylko że u mnie odwrotnie wykrywa wyjścia :/
Pulseaudio daje możliwość podbicia głośności.
Nie testowałem ale...
Z tego co widzę to plugin softvol w ALSIE (ten sam z którego skorzystałem przy swoim pluginie pavc), ma możliwość softowego podbicia głośności dźwięku:
pcm.name { type softvol # Soft Volume conversion PCM slave STR # Slave name # or slave { # Slave definition pcm STR # Slave PCM name # or pcm { } # Slave PCM definition [format STR] # Slave format } control { name STR # control element id string [card STR] # control card index [iface STR] # interface of the element [index INT] # index of the element [device INT] # device number of the element [subdevice INT] # subdevice number of the element [count INT] # control channels 1 or 2 (default: 2) } [min_dB REAL] # minimal dB value (default: -51.0) [max_dB REAL] # maximal dB value (default: 0.0) [resolution INT] # resolution (default: 256) # resolution = 2 means a mute switch }
Opcja max_dB. Tutaj ktoś lepiej to opisał:
http://rene.bz/2008/06/29/using-alsas-softvol-plugin-and-maxdb
Jak byś wypróbował to daj znać jak działa.
Ostatnio edytowany przez Huk (2010-09-27 23:03:58)
Dobrze wiedzieć :) muszę przetestować na swoim lapku :)