Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!

Ogłoszenie

Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.

#1  2010-09-24 19:56:47

dhg - Amiga User

dhg
Amiga User

[SOLVED]conky, mały problem i brak pomysłów na jego rozwiązanie

Otóż mam taki problem z configiem conky:

Używam w laptopie, na zmianę, dwóch połączeń do internetu. Pierwsze przez LAN (na eth0) i drugie z iPlusa (na ppp0). Chodzi mi o skrypt pozwalający wyświetlać w conky tylko aktywne połączenie z netem, czyli IP, upload, download dla aktywnej karty sieciowej. Szukałem w googlach, przeglądałem konfigi ale nigdzie nie znalazłem rozwiązania. Nie twierdzę że takowe nie istnieje, poprostu ja nie potrafię znaleźć, albo nie wiem czego mam szukać (mój angielski strasznie kuleje). Prosił bym o nakierowanie na rozwiązanie tego problemu.

Przy okazji chciałbym się jeszcze dowiedzieć czy jest możliwość uruchamiania wvdial z poziomu zwykłego usera? Nie chce dać swojej dziewczynie hasła root'a, a nie zawsze jestem na miejscu żeby uruchomić jej net.

Z góry dzięki.

PS: mam nadzieje że tym razem baza nie padnie i nie będę musiał zakładać konta po raz kolejny...

Ostatnio edytowany przez dhg (2010-09-25 00:41:13)

Tylko amigowiec potrafi generować fractale w czasie rzeczywistym używając do obliczeń wyłącznie żołądka

http://th06.deviantart.net/fs8/200H/i/2005/353/1/a/Fluxbox_User___User_Bar_by_The_pGo.jpg

#2  2010-09-24 20:38:21

sal_i - Członek DUG

sal_i
Członek DUG

Re: [SOLVED]conky, mały problem i brak pomysłów na jego rozwiązanie

Kod:

$ man conky

Kod:

...
if_up (interface)
              if  INTERFACE  exists  and is up, display everything between $if_up
              and the matching $endif...

“Generowanie liczb losowych jest zbyt ważne, żeby zostawiać to przypadkowi”

#3  2010-09-24 20:42:50

dhg - Amiga User

dhg
Amiga User

Re: [SOLVED]conky, mały problem i brak pomysłów na jego rozwiązanie

Dzięki. Teraz widzę ze wywalenie manuali to była głupota.

Tylko amigowiec potrafi generować fractale w czasie rzeczywistym używając do obliczeń wyłącznie żołądka

http://th06.deviantart.net/fs8/200H/i/2005/353/1/a/Fluxbox_User___User_Bar_by_The_pGo.jpg

Stopka forum