Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam
jak w temacie, sytuacja wygląda tak że uruchamiam jakiegoś dziada przez wine i działa, innym razem nie. I jak to "nie" to już tej aplikacji nic nie pomaga poza restartem sytemu (no może jeszcze by co pomogło, ale nie doszukiwałem się). A nie uruchamia polega na tym, że "klepsydra" wine poskacze trochę dłużej niż gdy miało by się wszystko uruchomić normalnie, i tyle. Nie mam żadnego procesu "śmiecia" z prób uruchomienia.
Bardzo proszę o jakąś radę
Zależy co to jest za program. O "Frameworku" (chociaż mnie się po wielu kombinacjach udało uruchomić ygowwa i MH :) praktycznie zapomnij. Ten typ tak ma - takie jest wine -raz coś działa innym razem nie.
Najlepiej powiedz, co to za program się tak zachowuje.
generalnie paści mi się photomatix, ale tak strasznie na wine nie ponarzekam bo dla przykładu thunderbird (chyba) nigdy mi nie poległ w akcji
wineserver -k nie pomaga? No i zainstaluj najnowszą wersję, tzn 1.2, chyba że już masz.
photomatix nie pójdzie na wine. Sprawdzałem u siebie i mimo szczerych chęci nie dało się.
Ale...
qtpfsgui (jest w repo) i jest fajny
Lightzone - płatny
plugin do gimpa -> http://turtle.as.arizona.edu/jdsmith/exposure_blend.php
kiej ja to dziadajstwo mam już z dłuuuższą chwilę i działa, jeno jak się uprze to mam problemy z uruchomieniem :P
myślałem, że może da się to usprawnić, dzięki za info, pozdro
@Paciocha:
1.Masz to zainstalowane w osobnym prefiksie czy w globalnym?
2.Uruchamiasz jednocześnie kilka programów poprzez wine z tego prefiksu w którym to masz zainstalowane?
3.W jaki sposób dokładnie załączasz (konsola, skrót z menu Gnome/KDE/ jeszcze inaczej)?
4.Jakiś log z konsoli by się przydał.
zainstalowane przez wine, uruchamiam przez menu K lub exe->uruchom w wine. co do prefiksu nie mam pojęcia ja się nie znam, najczęściej jest to jedyna aplikacja która wymaga wine w tym samym czasie. logi.... gdzie, czego mniej więcej szukać?
Ok tak więc po kolei:
Prefix - czyli folder gdzie mieści się, wirtualna "instalka" Windos. Globalny dla wine to zwykle /home/user/.wine/
Jeżeli mamy wiele aplikacji to często dobrą praktyką jest instalacja ich w osobnych prefiksach, w starszych wersjach winka trzeba było zrobić to tak:
Najpierw utworzyć prefix:
wineprefixcreate --prefix /home/user/jakaś_ścieżka_do_folderu_gdzie_chcemy_prefix/
A następnie zainstalować w nim co tam się chce:
(zakładając że coś z cdrom'u pod-montowanego w /media/cdrom/)
WINEPREFIX=/home/user/jakaś_ścieżka_do_folderu_gdzie_chcemy_prefix/ wine start /Unix /media/cdrom/setup.exe (czy autorun.exe czy co tam jeszcze)
W nowszych wersjach (parę wersji wstecz),wineprefixcreate zostało wywalone, w zamian można od razu załączyć program z dowolnym prefiksem - wine stworzy go automatycznie (czyli po prostu pomijamy krok z wineprefixcreate).
Nie wiem czy Gnome/KDE automatycznie przydziela odpowiednie prefiksy skrótom - ale pewnie tak - tak czy siak, w celach diagnostycznych musimy odpalić program z konsoli (stosując WINEPREFIX jak powyżej),dodatkowo zalecam zrobić to z folderu gdzie znajduje się pliczek exe programu, czyli:
Najpierw "cd" do:
/home/user/jakaś_ścieżka_do_folderu_gdzie_chcemy_prefix/drive_c/Scieżka/zainstalowanego/programu/
A następnie będąc w folderze:
WINEPREFIX=/home/user/jakaś_ścieżka_do_folderu_gdzie_chemy_prefix/ wine Program.exe
W ten sposób wszelkie błędy będą wypluwane na konsolkę z której odpaliliśmy programik - wklej je na forum.
Podsumowując radzę zrobić tak:
1.Nowy prefiksik i w nim świeża instalka programu.
2.Odpalać program z konsoli - jak się posypie to będziemy mieli jakiś trop co może być nie tak.
3.Spróbuj jeszcze raz odpalić program ale teraz z wykorzystaniem polecenie "wine start /Unix /ścieżka/do/exe (oczywiście wpierw ustaw prefiks -jak miało to miejsce wcześniej)
Jeszcze kilka słów komentarza:
wine start /Unix - jest to polecenie (o którym jak na ironię - niewiele osób słyszało) które uruchamia dany program z ustawieniem skonwertowanej ścieżki z Unix'a na Windosa - innymi słowy:
Zakładając że nasz /home/user/ jest widoczny dla wine, jako jakiś dysk - powiedzmy D:\ to polecenie:
wine start /Unix /home/user/Program.exe
Wystartuje program ze ścieżką D:\Program.exe i ustawi folder rozpoczęcia (czy jak to się fachowo zwie) na D:\ - jest to o tyle istotne że uruchomienie programu w taki sposób:
wine /home/user/Program.exe
Zwykle kończy się błędami w stylu "nie odnaleziono pliku xyz.dll nie można kontynuować", albo ogólną awaria programu. Wiąże si to z tym że program Windosowy przyjmuje że odpaliłeś go ze ścieżki w której aktualnie jesteś - jeżeli nie jest to ścieżka programu to mamy bubu - polecenie start /Unix temu zapobiega - więc generalnie zawsze powinno się z niego korzystać (albo przechodzić do folderu w którym jest zainstalowana aplikacja).
Tyle póki co ode mnie - zobaczymy co logi powiedzą ;]
No, wreszcie coś to do mnie gada :P
prefiksy, nic nie kombinowałem z takim, wszystko zainstalowane w .wine/drive_c/program files skąd próbuję odpalać plik exe
ale użycie komendy powiedziało mi tak:
install the Windows version of Mono to run .NET executables
tylko teraz nie rozumiem, skoro wymaga windowsowego mono to jak to się dzieje że raz działa raz nie. zapytałem apta o to mono i kazałem mu zapodać xsp2, czekam na efekty
Hmmm jeżeli chodzi o Windosowe mono to najprościej je zainstalować tak:
(zanim zaczniesz - zrób backup swojego .wine - no chyba że nie masz tam nic wartościowego poza tym jednym programem):
Pobierz winetricks:
wget http://www.kegel.com/wine/winetricks
Następnie:
chmod +x winetricks
i
winetricks mono20 lub mono22 lub mono24 lub mono26 - nie wiem które jest potrzebne w tym wypadku...
Tak czy siak po wybraniu - skrypt powinien resztę zrobić za ciebie - spróbuj uruchomić program ponownie.
P.S
Tylko tyle wypluła konsola? Jak więcej to wklej wszystko - każda wiadomość może mieć znaczenie.
jeżeli chodzi o błędy to tylko tyle :|
no mono z aptitude nic nie dało, polecim twoją techniką teraz
Ehh nie wiem czemu nie spojrzałem do linka co Ilin wcześniej podał - jest tam jak byk:
Everything
What does not
Nothing
What was not tested
I made several HDR images. I did not use some of the more advanced features though.
Additional Comments
winetricks:
dotnet20, vcrun6, gdiplus, fontfix
czyli trzeba za pomocą winetricks zainstalować te biblioteki - pobrałem ten program i samemu spróbuję - na czystym prefiksie u mnie się nawet nie włącza po instalacji ;]
Tak więc odnośnie mono radzę się wstrzymać - albo zainstalować dotnet zamiast niego.
Ostatnio edytowany przez Huk (2010-07-24 17:51:12)
No i jak na mój gust szmigenuje ;p
Zrobiłem tak:
Najpierw oddzielny prefiks i tam instalacja programu a potem:
WINEPREFIX=/home/james/wine-prefixes/photomatix ./winetricks dotnet20 vcrun6 gdiplus fontfix
Trochę czekania i się włącza - nie robiłem oczywiście nic bo nie znam się na tym programie - testnij ;]
Ostatnio edytowany przez Huk (2010-07-24 17:57:33)