Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!

Ogłoszenie

Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.

#1  2010-07-20 18:58:23

Huk - Smoleńsk BULWA!

Huk
Smoleńsk BULWA!

Cichy dźwięk z suchawek - laptop MSI VR630

Witam ponownie.

Zakupiłem sobie dzisiaj nauszne słuchawki z mikrofonem żeby wreszcie móc normalnie rozmawiać  poprzez Skype i inne tego typu pierdółki. Wybrałem to:

http://e5.pl/index.php?page=shop.product_details&am … &Itemid=2

(produkt może nie z najwyższej półki - ale były tańsze ;] )

Problem w tym że słuchawki po podłączeniu do lapka są bardzo ciche - jak dam na full wszelkie miksery i pokrętło  na słuchawkach to słychać tak jak na moim chińskim mp3 sprzed paru lat na 65% głośności :/. Problem ten występuje zarówno na OSS, jak i Alsie, jak i DirectSound - z tego co widzę nie jest to wina słuchawek - bo po podpięciu do mp3 - na full jest głośniej niż na "pchełkach" za parę złotych, a już one potrafią urwać łeb (na mp3 - po podpięciu do lapka, już jakiś czas temu zauważyłem że chodzą dość cicho...), zaś jak podpiąłem do zwykłego radia, to przy ustawieniu pokrętła na 15-20% można było ogłuchnąć.

Co można na to poradzić? Są jakieś programowe możliwości zwiększenia głośności? (poza mikserem oczywiści bo w ossxmix jest wszystko na full) A może da się dokupić jakiś tani bajer który zwiększał by głośność sprzętowo (jakiś wzmacniacz,. nie wiem)?

Please help, i jak zwykle z góry dzięki za info.

Edit:

A zapomniałem dodać - karta to zintegrowany ALC888 (czyli zwykły Realtek)

Ostatnio edytowany przez Huk (2010-07-20 19:39:03)

#2  2010-07-20 19:17:47

ilin - Palacz

ilin
Palacz

Re: Cichy dźwięk z suchawek - laptop MSI VR630

Nie jestem pewien na 100% bo nie mialem potrzeby sprawdzać ale chyba w pulseaudio idzie podbić glośność ponad to co jest standardowo.

Problemy rozwiązujemy na forum nie na PW -> Niech inni na tym skorzystają.
Polski portal Debiana

#3  2010-07-20 21:41:15

Huk - Smoleńsk BULWA!

Huk
Smoleńsk BULWA!

@ilin:

Dzięki za info, ale PA odpada - na Debian Stable miałem z nim same problemy (póki co dobrze działało to na Mandrivie i tylko tam)

Teraz zrobiłem coś dziwnego - mianowicie, przekierowałem poprzez ossxmix wejście mikrofonu, jako wyjście "front" i włączyłem słuchawki - o ile dźwięk stracił większość basów, o tyle był WYRAŹNIE głośniejszy! Potem przetestowałem resztę wejść (czyli razem: zielone, różowe, niebieskie i szare) i wszystkie poza pierwszym dają naprawdę głośny dźwięk, ale ucinają basy... dziwne.

Muszę przyznać że coś mi tu śmierdzi jakimś "design flaw" tego konkretnego wyjścia albo jakimiś ograniczeniami maksymalnego wzmocnienia dźwięku - takie coś jest niby dla MP3, ale niegdy nie słyszałem o laptopach... postaram się przetestować na stacjonarce, ale to zapewne dopiero jutro. Póki co czekam na inne pomysły.

#4  2010-07-20 21:42:55

ilin - Palacz

ilin
Palacz

Na testingu PA działa ok.

Problemy rozwiązujemy na forum nie na PW -> Niech inni na tym skorzystają.
Polski portal Debiana

Stopka forum