Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam ponownie.
Mama lapka MSI VR630 - procek Athlon64X2, grafa - zintegrowany GF9100M, problem(?) - temperatury. W trybie spoczynku nie jest tragicznie:
Na CPU mam 56 stopni
Na GPU 64 stopnie
(według termometru w pokoju jest obecnie 26 stopni)
Gorzej jest podczas pracy:
CPU potrafi dojść do 75-78
GPU do nawet(?) 82-85
Niby według Nvidia-settings, jest to temperatura średnia (wskaźnik nadal na żółtym polu), ale mnie trochę to martwi - bo jednak 85 stopni to dość sporo.
Stąd pytanie - jak jest u was (i na jakim sprzęcie).
Z góry dzięki za info.
Ostatnio edytowany przez Huk (2010-07-18 14:00:46)
za goraca ja mam teraz 43 na cpu.
1600 pentium dual core
Ostatnio edytowany przez pink (2010-07-18 14:04:19)
Ja ostatnio mam zdjętą obudowę (desktop - pospamuję trochę :) i temperatura radiatora na procku jest niższa niż obudowy czy innych metali wokół :P 35 stopni C na zewnątrz
Ostatnio edytowany przez raven18 (2010-07-18 14:22:27)
raven18 napisał(-a):
Ja ostatnio mam zdjętą obudowę (desktop - pospamuję trochę :) i temperatura radiatora na procku jest niższa niż obudowy czy innych metali wokół :P 35 stopni C na zewnątrz
Czyli zrobiłeś z komputera — słabą, bo słabą, ale jednak — lodówkę. ;)
Eee moi drodzy - desktopy mnie nie interesują - tam mam znacznie mniej na zwykłych wiatrakach.
Miałem znajomego z Toshibą jakąś, ale też z Athlonem64X2. Piorun grzał się tak, że po godzinie na touchpadzie nie można było pracować, bo parzył.
perl -e '$a=`sensors | grep "Core 0"`;$a=~/(\d*)\./;print "$1\n"'
52
nvidia-settings -q gpucoretemp |grep Attribute |awk '{print $4}' |cut -c1-2
66
Intel core 2 duo mam.
@radziojedi:
Dzięki za info, z tego co widzę to właśnie CPU tak się grzeje - jak dam go w tryb powersave (częstotliwość 950 Mhz) to nawet przy max obciążeniu dwóch jajec, jest te 5 stopni mniej niż to co podałem na początku (a na GPU jakieś 73-75), obciążenie GPU powoduje znacznie mniejszy wzrost temperatury.
@mati75:
Ale to jest idle czy wszystko obciążone na full?
Huk napisał(-a):
Ale to jest idle czy wszystko obciążone na full?
Tak 30 - 50 %
aktualnie:
GPU: 63
CPU: 56 (ale proc skręcony do 2x800MHz - przy pełnej mocy 2x2.20GHz i komplacji nie przekracza 75 przy krytycznej 96)
HDD: 37
w zalezności od tego jak trzymam laptopa... od 0 do ok 30 st.. zarowno gpu jak i cpu
Zero stopni? Rozumiem że lapka trzymasz w zamrażarce ;p?
Intel(R) Core(TM)2 Duo CPU T5800 @ 2.00GHz
45-50 - zazwyczaj.
60-75 - w stresie.