Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
No właśnie, uogólnienie:) W akademiku nie będzie nauki moim zdaniem:)
Właśnie słyszałem, że umcs 'tworzy' lepszych programistów niż wspomniana politechnika lubelska, za to gorszych administratorów...
Polibuda daje zawód? Niby jaki?:) INZ to nie zawód:)
A skąd takie zdanie, że w akademikach nie ma nauki ? Z amerykańskich filmów ?
Mam dość pieprzenia takiego.. ludzie naoglądali się durnych filmów amerykańskich i sądzą, że życie w akademiku to jedna wielka balanga.. powiem tyle.. gówno prawda.
Oczywiście kiedy jest czas na zabawę - to na całego.. jednak takiego czasu wcale nie ma za wiele.. pare razy w roku.. no chyba że lejesz na uczelnię, to masz go więcej :). Ja od 3 lat mieszkam w akademiku i jeszcze nigdy mi się nie zdarzyło żebym nie mógł się pouczyć kiedy chciałem.
Marvell napisał(-a):
INZ to nie zawód:)
Zależy jakie znaczenie słowa „zawód” mamy na myśli. ;)
kodzik napisał(-a):
Mam dość pieprzenia takiego.. ludzie naoglądali się durnych filmów amerykańskich i sądzą, że życie w akademiku to jedna wielka balanga.. powiem tyle.. gówno prawda.
Oczywiście kiedy jest czas na zabawę - to na całego.. jednak takiego czasu wcale nie ma za wiele.. pare razy w roku.. no chyba że lejesz na uczelnię, to masz go więcej :). Ja od 3 lat mieszkam w akademiku i jeszcze nigdy mi się nie zdarzyło żebym nie mógł się pouczyć kiedy chciałem.
kodzik, powiedz mi, kto normalny mając wybór: nauka a na piętrze impreza wybierze naukę? Po to są dodatkowe terminy. ;-)
kodzik napisał(-a):
....
Zależy, na jakiej uczelni :) Na uniwerku jest jedna wielka balanga :)
Rozmawiamy o Politechnice..
@Anna:
Słuchaj to zależy. Jeśli jesteś inteligentna i wiesz, że zbliża Ci się ważny termin to w dupie masz imprezy.. A mówisz, że dodatkowe terminy.. to też czasami mit :) niektórzy mają w dupie "dodatkowe" terminy.. masz deadline i basta.
Poza tym, imprezy "masowe" w akademiku zdarzają się rzadko.. z tego co widzę na różnych piętrach w akademiku to dla ludzi mega-wypas-impreza to siedzenie przy wódce przy napieprzającej muzyce :) jeśli takie coś nazywasz imprezą to rzeczywiście.. wieczna balanga.. ja mam trochę inną definicję pojęcia impreza
Ostatnio edytowany przez kodzik (2010-07-14 13:31:50)
Ok, ale odbiegamy trochę od tematu:) Głowne pytanie to: uniwerek czy politechnika?
Moze faktycznie z tym akdademikiem przesadzam;]
kodzik napisał(-a):
...... ja mam trochę inną definicję pojęcia impreza
impreza bez odtańczenia poloneza to nie impreza ;)
U nas jak administracja nie mogła się doliczyć gaśnic, to znaczy że impreza była ;)
Ostatnio edytowany przez ippo76 (2010-07-14 13:38:39)
Inna sprawa to Juwenalia.. tutaj wszystko rządzi się swoimi prawami :)) tenis na korytarzu.. zjazd ze schodów na drzwiach.. czy ślizgawka na brzuchu po korytarzu to standard:)
@Marvel: Ja bym wybrał politechnikę.. jest czasami ciężko.. ale warto :)
kodzik napisał(-a):
Rozmawiamy o Politechnice..
@Anna:
Słuchaj to zależy. Jeśli jesteś inteligentna i wiesz, że zbliża Ci się ważny termin to w dupie masz imprezy.. A mówisz, że dodatkowe terminy.. to też czasami mit :) niektórzy mają w dupie "dodatkowe" terminy.. masz deadline i basta.
Poza tym, imprezy "masowe" w akademiku zdarzają się rzadko.. z tego co widzę na różnych piętrach w akademiku to dla ludzi mega-wypas-impreza to siedzenie przy wódce przy napieprzającej muzyce :) jeśli takie coś nazywasz imprezą to rzeczywiście.. wieczna balanga.. ja mam trochę inną definicję pojęcia impreza
Nie no, masz rację. Śmieję się. Ja tam wszystkie terminy sprawdzam 5 razy, jak miałam matury to chyba ze 3 razy latalam sprawdzać czy godziny egzaminu dobrze zapisałam. Terminy rzecz święta. Wszystko inne da się przełożyć.
Też nie lubię miejsc z dudniącą muzyką, gdzie nie słyszę co kto do mnie mówi.
dziś o 17.30 kolejna rozmowa kwalifikacyjna, proszę trzymać kciuki.
Marvell napisał(-a):
Ok, ale odbiegamy trochę od tematu:) Głowne pytanie to: uniwerek czy politechnika?
Moze faktycznie z tym akdademikiem przesadzam;]
Politechnika! Tam mają podejście praktyczne do studiowanej nauki. Czyli nie sama zakuta teoria ale przymus umienia wykonania czegoś.
Tak, ale to właśnie politechniki słyną z tego ze trzeba zakuwać masę rzeczy ktore potem do niczego nie przydają się...
Nie wiem, ja zawsze miałam ambicję mieć mgr. inż.przed nazwiskiem i tego się trzymam aż do dziś. uniwerek totalnie sobie odpuściłam.
Ja mam ambicję na dr :) co z tego wyjdzie.. zobaczymy
ambicje to se możesz mieć. potrzeba dużo pracy i wyrzeczeń. jeśli jesteś wystarczająco robotny, wszystko przed tobą.
No w sumie, tak głupio dyskutować co będzie lepsze. Skończone studia to nie wszystko, w życiu trzeba wykazać się sprytem, mieć szczęście głupiego itp. Nie ma gwarancji że po studiach znajdziemy super pracę.
że tak to ujmę, nie wszystko zależy tylko od nas.
kodzik napisał(-a):
Ja mam ambicję na dr :) co z tego wyjdzie.. zobaczymy
Zostań lekarzem. Czy ktoś słyszał aby mówiono "panie lekarzu" ?
Pewnie, że papier jest ważny, bo co z tego, skoro ktoś jest świetnym fachowcem, jak odpadnie na rekrutacji z przyczyn formalnych (np. brak dyplomu). Taki niestety jest rynek pracy.
Nie chcę lekarzem. Chciałbym zostać na uczelni i będę robił wszystko by tego dokonać.
I to jest moja definicja ambicji rychu. Więc nie mogę "se mieć" ambicji..
Moge polecić Politechnike Wrocławską, ewentualnie Uniwersytet Warszawski. Mam znajomych, którzy po informatyce tam wyszli na ludzi ;] No i UMCS jeśli ja też wyszedłem na ludzia ;] W sumie to jakikolwiek kierunek prokrewny bedzie ok, informatyka, matematyka, fizyka. Co do UMCS to na każdym z nich będzie trochę wszystkiego z tych trzech po trochu, taki wydział. I tak najwięcej się sam nauczysz bo jeśli chodzi o informatykę to sama teoria to nie wszystki, a praktyki najwięcej nabierzesz w domu. Ewentualnie w jakiejś dorywczej pracy, wiele firm w Lublinie chętnie zatrudni studenta nawet pozwoli przychodzić do pracy w niepełnym wymiarze. No i przydałoby się w czymś wyspecjalizować, czy to programowanie, bazy danych czy administracja. To już co lubisz i się w tym rozwijaj. Jak masz czas i ochote to możesz też wszystkiego po trochu liznąć.
Już złożyłem na polibudę lubelska papiery;] Najwyzej jak się rozmyślę, to zabiorę stamtąd papiery i zaniosę na UMCS ;]
kodzik: wejdź na stronę swojego wydziału i poszukaj informacji o rekrutacji na studia doktoranckie w roku akademickim 2010/2011. Znajdziesz tam np. wykaz punktowanych osiągnięć. Z niektórymi rzeczami warto zacząć wcześnie — np. działalność w kole naukowym i wyjazdy na konferencje studenckie (po pozytywnym zaopiniowaniu przez opiekuna koła będziesz mógł próbować wyszarpać koszta podróży od uczelni) — zanim skończysz studia zdążysz zebrać koło 10 konferencji i być w zarządzie koła (lub koordynatorem sekcji — zależy jak duże ono jest), czyli coś co zagwarantuje max. punktów w tych kategoriach.
Zazwyczaj jest jeszcze punktowany drugi kierunek. Z tego co mi wiadomo, w roku akademickim 2010/2011 można go jeszcze zacząć za darmo (chociaż nie wiem czy nie jest już za późno — ale może załapiesz się na rekrutację wrześniową na mniej obleganych kierunkach).
Piszę to, ponieważ od całkiem niedawna studia doktoranckie są traktowane jako studia III stopnia i rekrutacja na nie jest bardziej sformalizowana niż dawniej. Kiedyś zostawało się doktorantem przez "zasiedzenie" — pracownicy konkretnego zakładu zaczynali danego studenta traktować jak kolegę z zakładu ;) .
Oczywiście można też zostać doktorantem stosunkowo późno budząc się odnośnie punktowanych przedsięwzięć — sam znam przynajmniej jeden taki przypadek.
@Minio:
Dzięki za radę:) Oczywiście wiem, że studia doktoranckie są traktowane jak kolejny etap edukacji (tylko z dużo wyższymi programi kwalifikacyjnymi). Teoretycznie, jeśli wybieram się na doktoranckie, powinienem być na SPPI (Studium Podstawowych Problemów Informatycznych - jeśli chodzi o mój wydział) które przygotowuje do tego (seminaria, dodatkowe przedmioty ukierunkowujące Cię na konkretną dziedzinę - w tym roku to AI, etc) ale mam za dużo na głowie aktualnie. Bez tego można również się dostać ino jest trudniej, ale dla chcącego nic trudnego :). Póki co na moim "kierunku" nie ma kół naukowych, dlatego nie jestem do nich zapisany, jednakże planujemy z kolegami utworzenie takiego koła. Wstępna aprobata profesora jest, ino czekamy na decyzję dziekana etc.
Niemniej jednak dzięki za info z tymi punktami. Zapoznam się z nimi :)
Ostatnio edytowany przez kodzik (2010-07-16 00:54:23)
yyyyy.... to informatyka jest dyscypliną naukową ?
A co Cię tak dziwi ?
Ostatnio edytowany przez kodzik (2010-07-16 17:25:10)