Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!

Ogłoszenie

Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.

#1  2010-06-19 17:15:03

yantar - Użytkownik

yantar
Użytkownik

Monitor wyłacza się przy przejściu z X na tty itp

Sprawa wygląda tak, tydzień temu wszystko działało sobie ok. Chciałem się chwile odstresować na weekendzie przy QuakeLive, popykałem i stwierdziłem, że zarzucę wieczorem aktualizację.
Pociągneło troche pakietów w tym firmware-linux-free w którym pewnie siedzi cos do mojego ATI 9550.
Brat przelogował się na swoje konto na Debianie, wróciłem na swoje. odpalam QL, a tu zonk. 1-2 fps, a mapy ładują sie nimiłosiernie długo. Trudno myśle sobie, przejde na tty i skiluję Iceweasela, żeby zdusic to mulące QL (innego sposobu nie było). I kolejny zonk, ja ctrl+Alt+Fn a tu mi ekran mignął i sie wyłaczył monitor.
Na tygodniu zrobiłem jezcze parę aktualizacji licząc na jakąs poprawę z automatu i dalej nic.
Z Xfce jak próbuje przejśc na tty to zrobiła się zupełna kaplica, system łapie zwiechę, a ekran wygląda częściowo z tęczą jak w 16 kolorach. Probowałem z Fluxboksa, efekt tylko taki, że monitor się wyłacza ale mogę wrócić do X-ow przez ctrl+alt+f7.
Juz sam nie wiem co gorsze ten niedziałający QL czy brak przejścia na tty i łapiący zwiechę system.
Jak miał ktos podobne przypadki z monitorem i tty to prosiłbym o jakieś wskazówki, przejrzałem pare podobnych tematów ale nic konkretnego w nich nie wyczytałem. Jestem teraz deczko zapracowany i nie chcę za bardzo poświęcać całego weekendu na grzebanie się po Google, bugtrackerach i eksperymentować na systemie.

Debian Squeeze, Radeon 9550 (otwarte drivery)
Jak cos kogoś natchnie to za każda podpowiedź będe wdzieczny.

Ostatnio edytowany przez yantar (2010-06-19 17:28:12)

#2  2010-06-19 20:16:17

Minio - Użyszkodnik

Minio
Użyszkodnik
Serwis

Re: Monitor wyłacza się przy przejściu z X na tty itp

Najprawdopodobniej na TTY masz ustawioną rozdzielczość wyższą niż maksymalna obsługiwana przez monitor, który — aby uniknąć zniszczenia — wygasza się. Po prostu któryś z automatów gdzieś po drodze źle zadziałał.

Jak to zmienić? Sam chciałbym wiedzieć. Wątek tego dotyczący założyłem kilka miesięcy temu.

#3  2010-06-19 21:03:29

rychu - elektryk dyżurny

rychu
elektryk dyżurny

spróbuj zbutować jądro z opcją vga=normal

linux regd. user #248790

#4  2010-07-03 13:46:34

ArnVaker - Kapelusznik

ArnVaker
Kapelusznik

yantar napisał(-a):

Jak cos kogoś natchnie to za każda podpowiedź będe wdzieczny.

Coś mi się nawinęło akurat:

Kod:

radeon.modeset=0

jako argument dla kernela. Doświadczasz pewnie "dobrodziejstw" KMS... ;]

Stopka forum