Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Wiem, że nie miejsce na to ale stanowicie jedyne skupisko ludzi w którym prawdopodobnie znajdzie się ktoś kto wie a to ważna sprawa dla mnie.
Pytałam łajzy ale sam przyznał że o grafice gówno wie.
Musze wydrukować grafikę, rozmiarowo ma to zajmować 1/4 kartki A4 czyli format A6. (148x105 mm). Przy 72 dpi drukuje normalnie (ma porządane rozmiary) ale rozpikselowane, a to musi wyglądać ładnie- zalecają 300 dpi. Przy 300 dpi drukuje bardzo małe.
Może ktoś się na tym zna, w jakich wymiarach zrobić tą grafikę w gimpie, aby po wydrukowaniu przy 300 dpi zajmowało 1/4 kartki A4 (A6)?
Tez sie na tym nie znam ale spróbuj przeskalować do znacznie większej rozdzielczosci i potem wydrukować.
W parametrach drukowania w gimpie idzie wielkość ustawić.
Dawaj zdjęcie, przeskaluję.
BTW to się robi tak
Otwierasz obrazek
klikasz na: Obraz -> Skaluj obraz
w dolnym panelu ustalasz 300 dpi (w obu oknach - łańcuszek ma być połączony)
w górnym panelu przestawiasz z pikseli na mm i ustalasz wymagany wymiar (jak chcesz indywidualnie, to rozbij łańcuszek klikając na nim i ustalając wysokość i szerokość indywidualnie) - należy wtedy pamiętać że psują się proporcje i gęby mogą wyjść kwadratowe :)
klikasz na przeskaluj i gotowe.
Jeśli masz zdjęcie o zbyt małej rozdzielczości użyj przeskalowania Lanczos3 (najniższe okienko interpolacja)
Można też użyć programu PhotoZoom Pro3, który używa interpolacji S-Spline Max - najlepszej dotychczas dostępnej interpolacji na rynku. Dzięki niej można robić bilbordy z małego foto.
Pozdrawiam - dziadek :)
Dzięki, chyba pomogło :)
Dziadek jak zwykle genialny, dziękować, idzie jak z płatka :) Teraz to już mogę drukarnię otwierać :D